Borůvkový koktejl z domácího mléka
Dnes, když je venku tak krásně teplo, přináším recept na ovocný koktejl, který si můžete udělat sami doma a potřebujete k tomu jen pár surovin. Vystačíte si dokonce i bez mléka! Protentokrát jej zkuste vyměnit za rostlinné mléko - z vloček - vlastní výroby. Nečekejte od toho, že to bude chutnat stejně jako z kravského mléka, nebude. Ale chuťově je to moc dobré.
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Na ovesné mléko budete potřebovat (inspirovala jsem se ZDE):
1 hrnek ovesných vloček
3 hrnky odstáté vodyy
javorový sirup
vanilkový extrakt
špetku soli
špetku skořice
Dále budete potřebovat:
borůvky
Nejprve si namočte ovesné vločky a nechte pár hodin nabobtnat. Poté slijte přebytečnou vodu, přilijte 3 hrnky odstáté vody a směs pořádně rozmixujte ponorným mixérem. Poté přeceďte přes jemné síto a postup opakujte. Vznikne Vám krásně bílá tekutina. Tuto tekutinu ochuťte dle chuti javorovým sirupem, vanilkovým extraktem, špetkou soli a špetkou skořice. Přidejte i borůvky. Ještě jednou promixujte a poté již rozlijte do sklenic, přihoďte pár kostek ledu, sedněte ven pod strom, nohy nahoru a relaxujte. Krásný slunečný den všem..
A to je opět vše přátelé ;)...
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Uznávám, fotka je děsná, ale nechtělo se mi fotit... tak aspoň pro inspiraci :-)
Na ovesné mléko budete potřebovat (inspirovala jsem se ZDE):
1 hrnek ovesných vloček
3 hrnky odstáté vodyy
javorový sirup
vanilkový extrakt
špetku soli
špetku skořice
Dále budete potřebovat:
borůvky
Nejprve si namočte ovesné vločky a nechte pár hodin nabobtnat. Poté slijte přebytečnou vodu, přilijte 3 hrnky odstáté vody a směs pořádně rozmixujte ponorným mixérem. Poté přeceďte přes jemné síto a postup opakujte. Vznikne Vám krásně bílá tekutina. Tuto tekutinu ochuťte dle chuti javorovým sirupem, vanilkovým extraktem, špetkou soli a špetkou skořice. Přidejte i borůvky. Ještě jednou promixujte a poté již rozlijte do sklenic, přihoďte pár kostek ledu, sedněte ven pod strom, nohy nahoru a relaxujte. Krásný slunečný den všem..
A to je opět vše přátelé ;)...
Leni, to je lahoda! Když jsem viděla ty ingredience, hned jsem se do něho dala - to vedro je fakticky hrozné=) No a je to báááječné, nikdy bych neřekla, že to bude tak dobré, akorát borůvek jsem měla zbyteček, takže jsem to vynahradila vypeckovanými třešněmi (chrupkami - ty sladké, rudé), ale bylo to stejně dobré, sirup jsem dala brusinkový, tak to byla trošku improvizace, ale moooc dobrá a děkuji za tip, určitě zopakuji =)
OdpovědětVymazatLuci, to jsem moc ráda ;) však tam je ten základ v tom domácím mléku, ovoci a nějakém sirupu.. kombinací je nespočet... zrovna jsem si říkala, že to zítra zkusím z rýžového mléka a dám tam datlový sirup ;) a možná rozpuštěnou čokoládu?? :D mňaaam
OdpovědětVymazatVypadá to úžasně :) Zbožňuju borůvky :)
OdpovědětVymazatTo vypadá na rychlé a levné obilné mléko :) Jakou má konzistenci? Když jsem kdysi zkoušela rostlinná mléka, ani rýžové ani ovesné mě moc nenadchlo... Bylo to takové táhlé... Je pravda, že jsem obilniny vařila, toto by mohlo být spíše vodové :) Budu to muset testnout
OdpovědětVymazattakhle... je to dobré když to ochutíš a hned vypiješ, jinak se to usazuje a je nutné to zas promíchat... konzistence je stejná jak u mlék z prášku ;) ale je fakt že samotné - bez ochucení - mi zas až tak nechutnalo... ale takhle ano
VymazatDík, to já bych to asi ani samotné nepila ;) Spíš přidávat do pečení a nebo nějaký ten koktejlek... Ale třeba ovesné mléko od Alnatury je dobré jen tak. Já nevim, jak to dělaj, že maj to ovesný a rýžový mlíko sladký, přestože tam nedají žádný sladidlo...
OdpovědětVymazatnevím přesně jak se vyrábí ovesné a jiné slady, ale je to nějakým procesem kvašení? tak oni mohou nechat ty vločky lehce zkvasit, což jim dá tu sladkou chuť ;) asi...
VymazatSlad se vyrábí za použití naklíčeného obilí. Enzymy z naklíčeného obilí pak přeměňují složité sacharidy na jednoduché. To je vlastně i podstatou výroby amasaké - uvaří se obilí a zamíchá se do něj rozdrcená usušená naklíčená pšenice (lépe koji) a nechá se několik hodin fermentovat. Výsledkem je nasládlá kaše. Pak se musí převařit, aby proces nepokračoval ve střevech :) Ale nevim nevim, jestli by Alnatura s timhle vším ztrácela čas :D
VymazatPozítří jedu na Šumavu,takže plán zní-sběr borůvek! A pak se okamžitě na výrobu této mňamky vrhnu!! ;)
OdpovědětVymazat