Melitzanosalata

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové
Intolerance laktózy

aneb lilková pomazánka, jedna z mnohých typických řeckých mezze (předkrmů), které se dá konzumovat jak teplá (s rozdrobenou fetou, ale v tomto případě se už nejedná o veganský recept) anebo studená s bílým pečivem. Mně osobně nejvíce chutná alespoň 24hodin odleželá a řádně vychlazená s olivovým chlebem a čerstvou zeleninkou. Upozorňuji, že melitzanosalata je pokrm značně nefotogenický :-D.

Suroviny:

1 větší lilek (klidně použijte měkký, zvráštělý, který se už moc dobře jinak zpracovat nedá)
1 cibule
3 stroužky česneku
1 dcl kvalitního olivového oleje
citronová šťáva
sůl
pepř
petrželka (nedávala jsem)

Postup je jednoduchý. Lilek lehce propíchejte vidličkou a dejte jej při 200°C péct asi na 1 hodinu. Po hodině pečení jej lehce sloupněte a spolu s cibulí, česnekem, olejem a kořením rozmixujte na hladkou kaši. Nakonec přimíchejte citronovou šťávu a petrželku. A nyní buď servírujte teplé s rozdrobenou fetou (NE veganská verze) nebo dejte vychladit a poté servírujte s olivama (nejlépe černými) a bílým pečivem.

Dobrou chuť ;)

Komentáře

  1. exotický název, ani vyslovit to neumim :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to dobře :) S tím názvem jsem měla taky problém :D

    OdpovědětVymazat
  3. holky je to prosté ... melitzana = lilek, salata = salát... víceméně volně přeloženo jako lilkový salát... ale jelikož to má konzistenci mazací, tak je to spíše pomazánka... V Řecku ji najdete ve všech tavernách ;) je to jeden z nejtypičtějších řeckých mezze (= předkrmů)... spolu s tzatziky, zapečenou fetou, jikrovou pomazánkou ,... ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Tyjo další jídlo z lilku, co bych mohla zkusit ;-) super! Chlebík je z My Food Market, viď?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky