Roti s cuketovou a cizrnovou náplní

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan (vynechat zakysanou smetanu)
Intolerance laktózy (vynechat zakysanou smetanu)


Dnes přináším další recept... tentokrát na jídlo inspirované mauricijskou kuchyní. Mauricius jsem navštívila letos v září a kromě božsky nádherného moře, přírody a senzačních lidí mě zaujal svou rozmanitostí na poli gastronomickém. Zejména co se týče vegetariánské kuchyně, která, ač se nám to líbí nebo ne, je v Evropě pořád slušně řečeno pozadu...

Na Mauriciu se prolínají kuchyně indická, francouzská, kreolská a čínská. Nejvíce se projevuje indická a kreolská a právě z těchto dvou kombinací vznikl i můj recept.... Nazvala bych ho "Vzpomínka na Maui" :-).

Když si mám vybavit nejběžnější jídlo, tak jsou to placky roti plněné stovky druhy nejrůznějších vegetariánských směsí. Ať jste si dali lilkovou, cuketovou, fazolovou, cizrnovou či jakoukoliv jinou směs, vše se vyznačovalo pálivostí po chilli a dále chutí masali, velmi častá je i chuť kyselo - hořčičná s pepřem...

Budete potřebovat:

cuketová směs:
1 střední cuketa
1 větší chilli paprička
lžíce oleje
lžička koření Masala Moins Fort (klidně použijte indickou masalu)

cizrnová směs:
hrnek uvařené cizrny
100 ml sojové smetany (nebo jakákoliv jiná smetana)
lžička oleje
lžička koření Vindaye Achard (směs koření: hořčice, šafrán a pepř - má strašně specifickou chuť, kterou jsem zatím nikde jinde nepoznala - směs je hořčicovo kyselá a přitom pálivá po pepři)

"roti" placky:
hladká mouka
voda
sůl
lžička oleje

Nejprve si připravte směsi. Cuketovou směs připravte na pánvi tak, že na oleji opečte papričku, přidejte na nudličky pokrájenou cuketu, zasypte kořením Masala a duste do změknutí. Kořením nešetřete, na Mauriciu se toho opravdu nebojí ;-).

Ve druhé pánvi opečte na oleji uvařenou cizrnu, zasypte kořením, opečte a poté zalijte smetanou a krátce povařte.

Placky nemají přesnou gramáž, protože je dělám od oka. Do mísy dám zhruba 500g mouky, šplíchnu trošku olivového oleje, špetku soli a přilívám vodu. Mezitím hnětu. Výsledné těsto by se nemělo lepit a mělo by být pružné. Těsto nechte půl hodiny v lednici odpočívat. Poté vyvalujte na tenko a pečte na suché pánvi, případné bublinky splaskávejte obracečkou.

Roti placky jsou asi nejběžnější indickou přílohou. Takový indický chléb, Indové ji jedí naprosto pořád a naprosto ke všemu :-). Výroba je primitivní a rychlá. Placku naplňte lžící cizrnové směsi, lžící cuketové směsi a lžící zakysané smetany (zakysanku můžete libovolně ochutit, já si z ní dělám "tatarku" - přidám najemno nakrájenou cibulku, pepř, sůl, hořčici, šplíchanec worcesteru,...), překlopte a můžete konzumovat.

Komentáře

Oblíbené příspěvky