Tofu karbenátky

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové (pozor při výběru tofu)

Krásný srpnový den Vám přeji :-). Nad Štrbským plesem je krásně slunečno a pozorovat v dáli Tatry je lékem pro duši. Velice ráda utíkám od civilizace někam daleko do přírody. Včera jsme si vyšlápli na Kriváň. Poprvé jsem byla až na samém vrcholu (posledně jsme se kvůli počasí museli od rozcestí pod samotným Kriváněm vrátit) a musím říct, že závěrečná hodinka výstupu (spíš "plazení se") je opravdu náročná a sníh bych v srpnu nahoře opravdu nečekala... Naštěstí jsme byli pořádně oblečení, ale i tak by se např. rukavice hodily :D


Dneska se regenerujeme a čeká nás procházka okolo Štrbského plesa, nějaké to wellness a nejspíš i masáž :-). Mimochodem hotel Panorama velice velice doporučuji!!! Výborné místo a zaměstnanci jsou opravdoví profesionálové!
Zítra nás čekají Rysy, tedy doufám, že nám počasí dovolí dojít až na vrchol. Rysy jsou můj sen. Těším se jako malá holka až překonám sama sebe a uvidím ten nádherný pohled na polskou stranu Tater a (prý) nejkrásnější pleso Mořské oko.
A co vy, milujete Tatry? Jaký výlet se Vám nejvíce líbil? U mě zatím vede Kriváň, pohled ze Svišťovky na Zelené pleso, Hincova plesa a výlet lanovkou na Lomnický štít.

Dost bylo povídání, nyní hurá k samotnému receptu. Dnes jeden jednoduchý recept, který se Vám bude hodit třeba i na cesty - tofu karbenátky, které jsem připravovala na cestu do Tater a přišly večer velmi vhod!


Suroviny:
1 bal. uzeného tofu (doporučuji Alfa bio, je měkčí a má lepší pojivost)
1 cibulka
1/2 lžičky majoránky
1 stroužek česneku
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžička chia semínek
sůl
pepř
1 lžička oblíbeného koření (dala jsem hřibové koření)
mouka podle potřeby (bezlepkáři dají pohankovou a rovněž dvojnásobné množství chia semínek!)

Postup je jednoduchý. Vše nakrájet nebo nastrouhat a smíchat. Pořádně to promačkejte rukama, tofu pustí vodu a po přidání mouky se karbenátky pěkně spojí. Poté stačí jen tvarovat a smažit. Je to výborná mňamka, jak za tepla, tak za studena. Můžete si to dát jen tak s chlebem a hořčicí, nebo si z nich udělat výborné hamburgery.

Výhodou těchto karbenátků je to, že jsou vláčné a nejsou uvnitř suché, jako tomu bývá např. u sojových :-).

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Vypadají moc dobře :-) Uzené tofu mám ráda, takže vyzkouším :)

    Hezký den, skills-of-art.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. vynikající , jsem naprosto nadšená, díky Alca B.

    OdpovědětVymazat
  3. tohle je výborný :-) tofu burgery dělám hrozně ráda

    OdpovědětVymazat
  4. Hledala jsem recept na tofu karbenátek a tento mě nadchl! :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky