Vegetariánské Vánoce

Vegetariánské Vánoce od A do Z

"Ke staročeským tradičním vánočním pokrmům patřily takové pochoutky jako je černý kuba, z polévek hrachová či houbová, na stole nechybělo cukroví či sušené ovoce. Dnešní tolik oblíbený smažený kapr s bramborovým salátem se v české kuchyni objevil až později, poprvé ho připravila M.D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924. Obliba smaženého vánočního kapra velmi rychle rostla a od druhé poloviny 20. století se stal tradičním štědrovečerním pokrmem ve většině českých domácností."


Návod na vegetariánské Vánoce pro ty, kteří chtějí letos omezit konzumaci masa anebo hledají inspiraci pro první vege Vánoce 

Krásnou první, železnou, adventní neděli, přátelé...
Blíží se Vánoce... Ani se nenadáme a budeme s radostným očekáváním připravovat štědrovečerní, velkolepou hostinu. Vzhledem k tomu, že sem chodí spousta čtenářů pro inspiraci, rozhodla jsem se, že přidám seznam vyzkoušených jídel a receptů na dokonalé, vegetariánské vánoce. Jedná se především o recepty z loňského roku, letos mám v plánu se pokusit o veganské vánoce, ale vzhledem k tomu, že přidávat tipy na štědrovečerní večeři až 25. prosince by ztratilo na významu, inspiruji alespoň vegetariány. :-)

Štědrovečerní menu

U nás většinou najdete vegetariánskou obdobu klasické české večeře: rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. 
Přiznám se, že rybí polévka, ta vánoční, mamčina, mi velice ve vegetariánském menu chyběla. Ale povedlo se mi vyladit vegetariánskou variantu k dokonalosti:

Falešná "rybí" polévka

Suroviny

100 g BIO másla
3 lžíce hladké mouky (používám špaldovou, jemně mletou)
2 mrkve
1 petržel
1/2 menšího celeru
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
zeleninový vývar
1 lžíce Nori vloček
2 staré rohlíky
máslo na zapečení krutonů

Postup

Postup je dost podobný klasice. Nejprve očistěte zeleninu, dejte do většího hrnce a zalijte zeleninovým vývarem tak, aby byla zelenina ponořená. Zeleninu uvařte doměkka, poté rozmixujte dohladka. V menším kastrůlku si udělejte jíšku z másla a hladké mouky. Do rozmixované polévky přidejte Nori vločky, zahustěte jíškou a provařte. Případně dochuťte solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku. Kdyby se Vám polévka zdála málo "rybí", přidejte více Nori vloček.
Polévku podávejte s pečenými krutony.

"Ryba" a bramborový salát



Jako druhý chod volíme klasicky smaženou "rybu" a bramborový salát.... :-)

Za těch několik Vánoc jsme vyzkoušeli různé podoby "řízků". Největší úspěch z polotovarů slavilo Goody foody v trojobalu či namarinované Robi v trojobalu. 
Z "kaprů" jsme vyzkoušeli hlívu obalenou v Nori vločkách a následně v trojobalu, tofu v Nori vločkách a trojobalu nebo celer v Nori vločkách v trojobalu. 

Mně osobně nejvíce kapru podobná přišla hlíva, která byla hodně podobná jak konzistenčně, tak chuťově, Ale chuťově mi nejvíce chutnalo tofu v Nori vločkách :-).
Novinkou, která mi moc zachutnala je Robi obalené v pikantní Hrašce, která se smíchá s troškou kukuřičné strouhanky.

Bramborový salát dělám klasicky... Připravuji vždy dvě varianty: vegan a nevegan.

Nevegan salát

uvařené brambory, sůl, pepř, plnotučná hořčice, vejce natvrdo, majonéza, okurek, vařená zelenina (mrkev, celer, petržel), sterilovaný hrášek a kukuřice, kapie, lák s okurek.

Vegan salát

uvařené brambory, sůl, pepř, plnotučná hořčice, sojanéza / tofunéza, okurek, vařená zelenina (mrkev, celer, petržel), kapie,sterilovaný hrášek a kukuřice, lák s okurek.
Někdy přidávám na kostičky nakrájené jablko, nebo trošku nastrouhaného syrového celeru.


K vánoční pohodě patří i nějaký ten nápoj, vánočka a cukroví, pomazánka na chlebíčky.

Výborná veganská vánočka

Suroviny

1 kostka čerstvého droždí (42 g)
3 - 4 lžíce třtinového cukru
300 ml rostlinného mléka
500 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
kůra z 1 bio citronu
1 lžička soli
60 g rostlinného tuku typu Alsan
50 g ovesné smetany
rozinky
rum
mandle

Postup

V míse rozdrobíme droždí se špetkou cukru a zalijeme asi 3 lžícemi vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Mezitím si do druhé mísy prosejeme mouku a doprostřed uděláme důlek. Do důlku dáme kvásek a opatrně promícháme s moukou. Necháme dalších 15 minut kynout. Poté přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. Zbytek mléka a tuku rozehřejeme v hrnci a rovněž přidáme do těsta. Zpracujte těsto (buď vařečkou nebo šlehačem s hnětacími háky, nebo v domácí pekárně), přikryjte utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout v teple (já dávám na topení).

Než těsto vykyne, zalijte si rozinky / brusinky rumem a mandle nasekejte najemno.

Po vykynutí těsto přesuňte na pomoučněný vál a rozdělte na potřebný počet dílů (záleží na Vás, na kolik copů si troufnete :-), ideální je tak z 5ti :-), to zvládne každý :-) ) a upleťte vánočku. Já dělám spodní patro ze tří copů, potřu vlažnou smetanou, posypu mandlemi a rozinkami a na to dám cop upletený ze dvou částí a opět potřu smetanou a posypu mandlemi.

Zapněte si troubu na 175 °C a nechte vánočku zatím dále kynout.
Poté pečte asi 45 minut, ale je to dost individuální a spoléhejte především na svoje zkušenosti s troubou!

Nejlepší je upéct vánočku 23. prosince večer, abyste si mohli na Štědrý den ráno pochutnat :-)

Nejlepší cukroví

Perníčky

Tyto mám vyzkoušené vegan i nevegan a jsou výborné: RECEPT ZDE

Vanilkové rohlíčky

RECEPT ZDE

Linecké 



Datlové sušenky 

Jsou to asi nejlepší sušenky, které jsou zcela bez cukru :-) RECEPT ZDE

Nejchutnější pomazánky

Pomazánka alá lososová

recept ZDE

Drožďová

recept ZDE

Pohanková

recept ZDE

Pomazánka alá rybičková 

recept ZDE a ZDE

Vánoční nápoje

A nakonec zbývá přidat pár tipů na vánoční nápoje, ty jsou bohužel bez obrázků: 

Výborný ovocný punč 

Suroviny: 2 dcl vody, sáček černého čaje, hřebíček, skořici, badyán, vanilkový lusk, 0,7 l moštu, 1 dcl rumu, 0,5 dcl kalvádosu. 
Postup je jednoduchý ve vodě svařte koření a poté v ní nechte vyluhovat černý čaj. Následně vlijte mošt a ohřejte, dokud nebude směs horká. Ochutnejte, pokud je na Vás nápoj moc kyselý, doslaďte si jej podle chuti, nakonec přidejte rum a kalvádost, dále už nevařte. Dobrou chuť! P.S. - vzhledem ke kalvádosu a tomu, že se to pije horké, tak to celkem rychle a hodně leze do hlavy :-)

Klasický vánoční punč 

Suroviny:
2 dcl vody, hřebíček, skořice, badyán,kůra z 1 BIO pomeranče, 0,5 l červeného vína, 250 ml pomerančového džusu, 1 dcl rumu, cukr, pomeranč. 
Postup je podobný jako u ovocného punče. Svařte koření a kůru v trošce vody, poté přidejte víno, cukr (dle chuti) a vařte dokud se nezačne dělat pěna. Poté přilijte džus, zase prohřejte, opět případně doslaďte a pokud jste se sladkostí spokojeni, přilijte rum. Servírujte s nakrájenými kousky pomeranče. Mňaaam :-).



Vánoční svařák

Klasika všech klasik. Postup zas jako u všeho jednoduchý. Svaříte v trošce vody hřebíček, skořici, badyán a anýz. Přidejte černý čaj a nechte vyluhovat. Poté přilijte víno, prohřejte, oslaďte a máte hotovo :-).
A jaký je Váš oblíbený vánoční nápoj? 

Komentáře

  1. Tak to je nádhera, taková inspirace! Rozhodně si tento článek ještě v průběhu svátků otevřu! :-) I u mě se hostit pěkně dosyta a hojně, avšak po vegetariánsku:)
    Všechno to vypadá tak fantasticky, že si to rozhodně zkusím i v průběhu roku a nejen o svátcích :) A tedy se přiznám, že takhle moc závidím příteli, takhle krásně vyvařovat bych si tedy nechala s chutí také :)

    OdpovědětVymazat
  2. "nejvíce kapru podobná..."
    podle mě vegetarianství přece není o tom, že chcete jíst něco co je masu podobné. Pokud je někdo vegetarian netouží po tom jíst něco byť i trochu chuťově nebo pachově podobné masu, rybě. Alespoň já to tak mám : )

    Hezké Vánoce

    OdpovědětVymazat
  3. My jíme obalovaný celer s bramborovým salátem a doporučuju! Chuť není kaprovitá, ale celerovitá a mně chutná daleko více, než kdysi kapr. Jen doporučuju celer nejprve osolený dusit, než změkne, teprve potom obalovat a smažit. Hezké Vánoce! Blanka

    OdpovědětVymazat
  4. Proč vaříte něco kurňa ála? Tak jste vegetariáni či vegani, tak proč vaříte rybí polívku a obalovanou rybu? Není to nějaká forma schizofrenie?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. protože většina vege či vegan lidí nejí maso z etických důvodů a chuť jim může chybět, když se vám to nelíbí, tak si to pojmenujte po svém a dělejte tak, jak je vám blízké, nevidím důvod, proč bych měla jako vegan obhajovat, když pojmenuji jídlo podle toho, co jsem znala z dřívějška. Hezké vánoce

      Vymazat
    2. Vážená paní, to se na mě nezlobte, ale jídlo si má každý právo nazývat jak chce. Říká se tomu svoboda projevu. Minimálně z toho důvodu, že někdo (jako třeba já) má vegetariánské první vánoce a líp se to určitě hledalo. Zkuste vyřadit maso, třeba se zbavíte i té zbytečné agrese. :) Krásné svátky! :)

      Vymazat
  5. a) váš blog se jmenuje "zdravě jíst", což sice s etikou nějak souvisí, ale ne tak, jak je zřejmě myšleno ve vaší odpovědi. A obalované tofu není obalovaný kapr, ani kdybyste to na něj napsala. To mi na těchto alternativních způsobech stravování vadí nejvíc. Jéžíš, vždyť je tolik vynikajících bezmasých pokrmů, ale nebudu si hrát na smažený řízek, když obaluj zeleninu, obalovanému květáku taky neříkám řízek, ale obalovaný květák a mám to moc ráda.
    Ale taky přeju hezké Vánoce, fakt, a omlouvám se za poněkud prudkou reakci, jen jsem hledala inspiraci, protože ač sice neplánuji vyřadit maso ze svého jídelníčku, právě mezi vegetariány hledám inspiraci pro obohacení jídelníčku především pro děti.
    A dobrou chuť, ať to pojmenujete jakkoli :-D
    Daniela Ernestová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vás Danielo chápu, ale co nechápu je to, že má skoro každý člověk potřebu komentovat a hanit něco, co se mu nelíbí nebo s čím nesympatizuje. chybí mi ta tolerance k ostatním. Je plno věcí, s kterými nesouhlasím nebo se mi nelíbí, tak je prostě nečtu, nekomentuju. Pak je internet plný nenávisti, zlých komentářů a lidi se k sobě chovají tak, jak by se v reálu styděli chovat (aspoň doufám)... (tím neříkám, že je váš komentář nenávistný ani zlý).. Jen prostě nechápu tu potřebu ostatním sdělovat, že něco pokládáte za blbost, hloupost atd....

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky