Veganské vaření - recenze plus 2 recepty

Po dlouhé době se mi do rukou dostala veganská kuchařka, která opravdu stojí za to! Jedná se o knihu od Martina Kintrupa s názvem Veganské vaření snadno a bez námahy.
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.

Recenzi, která je trošku odlišná od této jsem psala pro Klub knihomolů a můžete si ji přečíst ZDE.

Kuchařka je rozdělena do devíti kapitol. Nejprve Vás autor v kapitolce "Jak si usnadnit vaření" seznámí s veganskými potravinami, které se dají koupit v běžném supermarketu a v sítí dm drogerií. Následuje přehled "Opravdu veganské", který zahrnuje seznam čistě rostlinných potravin.

Obě kapitoly velice oceňuji, protože zejména začínající vegani mívají problém s tím, kde a co vlastně nakupovat. Přeci jen trh není přímo specializován na spotřebitele vegany a proto může být prvotní orientace v sortimentu  dosti matoucí.
Dalších šest kapitol je již věnováno samotným receptům a vaření. Každá "vařící" kapitola se zaměřuje na jedno téma a začíná přehledem "Rychlá 4", která Vám představí čtyři hlavní suroviny, které jsou pro danou kapitolu typické.
Nejprve Vás autor provede snídaněmi. Na své si přijdou milovníci sladkých, slaných, studených i teplých ranních jídel. Všechny snídaně spojuje rychlost, jednoduchost a dostupnost surovin. Můžete tak den začít například zeleným smooothie, mandlovými palačinkami či bavorskou houskou s tofu.
Další kapitola je zaměřena na domácí kuchyni, ve které se neobejdete bez uzeného tofu, sojové smetany, brambor a kvalitní hořčice. Na své si zde přijdou zejména milovníci salátů a polévek. Až se Vám začnou sbíhat sliny v okamžiku, kdy na fotce spatříte carpaccio z červené řepy, chřestový salát s chlebem či dýňovou polévku s rakytníkem.
Pokud patříte mezi milovníky středomořské či asijské kuchyně, tak ani na Vás autor nezapomněl a právě těmto populárním kuchyním věnoval následující dvě kapitoly.
Zdali jste již navštívili Itálii mimo hlavní turistická střediska, tak zajisté víte, že italská kuchyně není těžká a tučná, plná sýru, smetany a vajec, jak je často v českých "italských" restauracích prezentována, ale právě naopak. Plno italských jídel je lehkých, svěžích a veganských a právě takové najdete na následujících stránkách. Můžete si připravit malinové gazpacho a k němu si upéct domácí ciabattu nebo vyzkoušet jeden ze čtyř báječných receptů na těstovinové jídlo.
Pro asijské pokrmy je typické tofu, cizrna a kari pasta. Zajisté mi dáte za pravdu, že mezi typická jídla patří polévka z citronové šťávy plná skleněných nudlí, zázvoru a hub, cizrnová masala či čočkový dál s tofu.
Následující kapitola je věnována typické letní činnosti, kterou má v oblibě snad každý Čech a to je grilování. Ani vegani nemusí ostrouhat a mohou si připravit výtečné pochoutky na gril, kterými zajisté ohromí i běžné konzumenty. Což takhle hodit na gril pikantní špízy z párků, ananasu a kapie? Nebo fazolové placičky s kukuřicí? Nechybí ani tipy na omáčky a dipy :-), abyste měli ugrilované a ohněm navoněné kousky do čeho máčet.
Poslední kapitola je věnována dezertům a koláčům, podle které si můžete připravit jak klasické dezerty v podobě créme bruleé, tak například upéct hruškový crumle s brusinkami (který se mimochodem rovněž hodí k přípravě na grilu) nebo zůstat u typicky českých koláčů na plech :-). Variant tu máte nespočet.
Celá kniha je zakončena čtyřmi snadnými menu, která jsou sestavena z receptů v kuchařce a vy si tak můžete udělat například "Menu jako od maminky" nebo "Veganské gurmánské menu".

A co jsem již z kuchařky vyzkoušela?
Jáhlovo-ovesnou snídaňovou kaši, která mě nadchla! Víceméně každý den (s výjimkou dní, kdy si s manželem připravujeme palačinky, lívance či veganskou obdobu anglické snídaně) si připravuji kaše a někdy, co si budem nalhávat upadám do stereotypu. Po jáhlových vločkách jsem pokukovala už dlouho, ale až díky tomuto receptu jsem si je zakoupila a musím říct, že kaše z jáhlových vloček je úžasná! V kombinaci s ovesnými vločkami, rostlinným mlékem, javorovým sirupem, vlašskými ořechy a ovocem je to slast!

Recept na ovesnou kaši (2 porce):
400 ml sojového mléka
200 ml vody
40 g ovesných vloček
30 g jáhelných vloček
špetka soli
1 bal. vanilkového cukru
javorový nebo agávový sirup
150 g čerstvého ovoce
60 g ořechů

Mléko s vodou, vločkami, špetkou soli a vanilkovým cukrem za stálého míchání povařte asi 5 minut. Poté Kaši nalijte do dvou misek, posypte ovocem, ořechy a zakápněte javorovým či agávovým sirupem. Ihned servírujte. Dobrou chuť!

Dále jsem vyzkoušela hříbkové rizoto, které jsem připravila pouze ze žampionů a autor kuchařky mě překvapil tím, že výsledný pokrm je opravdu takové rizoto, které známe z Itálie, nikoliv z českých školních jídelen. Opět úžasně vyladěná chuť, která je jakoby smetanová, přičemž do rýže žádná smetana ani náhražka sýra nepřijde. :-)

Recept na hříbkové rizoto s rajčaty (2 porce):
250 g cherry rajčat
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce italských bylinek
2 lžičky javorového nebo agávového sirupu
bylinková sůl
2 stroužky česneku
25 g sušených hříbků (já použila čerstvé žampiony a trošku hřibového koření)
70 g nakrájené cibule
150 g rýže na rizoto (kulatozrnná, bílá, např. Arborio)
80 ml suchého bílého vína
1 lžíce balzamikového octa
2 lžíce mandlové pasty
pepř

Troubu předehřejte na 220°C. Rajčata omyjte, vložte do zapékací misky, pokapte 2 lžícemi oleje, posypte bylinkami, pokapte sirupem a ochuťte bylinkovou solí.
Dejte na 10 minut péci do trouby.
Na oleji orestujte cibulku a sušené houby. (Pokud budete používat čerstvé houby, jako já, doporučuji orestovat je na pánvi sólo a do vmíchat až do hotového rizota) Poté přidejte rýži (kterou neproplachujte!) a krátce orestujte. Zalijte vínem a přiveďdte k varu. Počkejte dokud se víno neodpaří. Mezitím si připravte 600 ml teplé vody, do které prolisujte česnek a ochuťte bylinkovou solí. Takto připravenou vodou podlévejte rýži vždy, když vysaje všechnu tekutinu. Já to dělám tak, že naliji naběračku tekutiny do rýže a míchám, jakmile rýže vodu nasaje, tak opět přidám naběračku vody. Opakuji tak dlouho, dokud není rýže hotová.
Po zhruba 15 - 20 minutách máte rizoto hotové, poté do horkého rizota vmíchejte balzamiko a mandlovou pastu a rizoto dochuťte solí, pepřem a bylinkovou solí. (Pokud jste pokrm připravovali z čerstvých hub, tak nyní vmíchejte orestované houby.)
Servírujte s opečenými rajčaty. Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Ta kuchařka mě hodně zaujala! Poslední dobou ztrácím fantazii, co si připravit, zkusím po ní mrknout ;-) Díky za přínosné info!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem z ní upřímně nadšená... je tak jednoduchá a z nijak exotických surovin... :-) většina veg kuchařek mi přijde, že stojí na tom, narvat do receptu co nejvíce drahých a netypických surovin, ale tady je fakt většina receptů, které uvařím ze surovin, které mám běžně doma :-)

      Vymazat
  2. O téhle kuchařce jsem ještě neslyšela. Píšu si ji na seznam. Je super, že je česká, takže tam budou dostupné potraviny a ne jako v jiných, kde se někdy ptám "co je sakra tohle a kde to seženu?". :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není česká, napsal ji Němec, ale jako doporučení jsou do dm drogerie a supermarketů a co jsem tak zjišťovala, tak nic mi nedělalo problém sehnat :-) akorát u jedné suroviny jsem si nebyla jistá co to je, ale google mi poradil :-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky