středa 2. března 2016

Mrkvovo - ořechový chléb

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez pšenice
Bez cukru

Dnešní recept je z povedené kuchařky "Pečeme pro vegany" z nakladatelství Vašut. Celou recenzi na knihu si můžete přečíst ZDE
Chlebík z mrkve a vlašských ořechů je naprosto snadný a z pár surovin. Chuť mě naprosto dostala. Tak dobrý domácí chléb se mi už dlouho nepodařil. Výborně se hodí jak ke sladkým, tak ke slaným jídlům. Ale věřte, že jej budete jíst i jen tak :-). Mňam. 

Suroviny:
500 g celozrnné špaldové mouky
1 bal. sušeného droždí
2 lžičky soli
375 ml vlažné vody
100 g mrkve
100 g vlašských ořechů

Z mouky, droždí, soli a vody zadělejte těsto, které nechejte při pokojové teplotě zhruba 4 hodiny kynout. Poté si nahrubo nastrouhejte mrkev a namelte ořechy a opatrně je vpracujte do těsta. Z těsta vytvarujte bochník, který přesuňte na pečícím papírem vyložený plech a nechte kynout dalších 45 minut.
Následně chléb do kříže nařízněte a potřete vodou.
Pečte v předehřáté troubě při 220°C 45 - 50 minut. Upečený chléb bude po zaklepání znít dutě.
Chléb nechejte vychladnout na mřížce, aby z něj odešla pára a kůrka zůstala křupavá.

Podávejte s oblíbenou pomazánkou, jako přílohu k jídlu či na sladko s arašídovým máslem a marmeládou. Mňam :-)

5 komentářů:

  1. Ořechy a mrkev v jednom? To musím zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to epesní... já byla nadšená.... chléb je výtečný jak na slano, tak na sladko.... úžasné.... :-) Mňam.. zítra peču znova :-)

      Vymazat
  2. můžu se zeptat, co znamená namelte ořechy? Najemno? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, najemno. Já je vždy hodím do mixéru ;-) možná by stačilo i najemno nasekat ;-)

      Vymazat
  3. Myslela jsem si, že přidáním 4PL uvařené pšenice chléb vylepším a bude krásně šťavnatý, ale opak byl pravdou :-( Bochník sice pěkně kynul, ale ne do výšky, nýbrž do stran, a výsledkem je 3cm vysoká placka! Každopádně chuťově je výtečný, ale myslím si, že přidáním zrna byl moc těžký, a proto nelezl nahoru. Pravdou je, že s pečením chleba z droždí nemám téměř žádné zkušenosti, neb peču z kvásku. Napadlo mě, že vyzkouším místo droždí použít právě kvásek, a pak dám vědět, jak pokus dopadl...;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den