čtvrtek 24. března 2016

Rychlé a snadné recepty pro kojence a batolata - recenze

Další knižní recenzí je kuchařka z nakladatelství ANAG od populární britské autorky Annabel Karmel, která má na svědomí řadu knih o dětských pokrmech a výživě. V češtině vyšly v minulosti například knhy Vaříme pro kojence a batolata, Superrecepty pdo kojence a nejmenší děti a 100 nejlepších těstovinových pokrmů.
Více informací o autorčiných počinech si můžete přečíst na jejích webových stránkách ZDE.
Kuchařku Rychlé a snadné recepty pro kojence a batolata můžete zakoupit ZDE.

Kniha je přehldená, stručná a jednoduše řešená. Autorka apeluje na praktičnost, žádné designové vychytávky zde neočekávejte. I přesto se mi kniha líbí a k danému tématu tato jednoduchost sedí.
Kniha je zaměřená ryze na recepty a proto zde nenajdete žádné úvody do dětského stravování. Pro tyto informace doporučuji knihy Radost ze zdravých dětí nebo Vaříme pro děti podle makrobiotických zásad. I když tyto knihy zní specificky a možná jste se zalekli slova makrobiotika, tak se nebojte. Opravdu v těchto knihách najdete ty nejlepší základy pro stravování vašich broučků :-).

Nyní ke kuchařce...

První kapitola "Šup šup pyré a finger food" je věnována příkrmům pro ty nejmenší děti. U každého pokrmu je napsáno od kterého měsíce je daný recept vhodný pro děti. Bohužel musím konstatovat, že na to, že se jedná o pokrmy pro nejmenší se mi spousta receptů zdá nevhodných (pro konkrétně uvedený věk). Neříkám, že recepty jsou špatné, ale minimálně jsou pro první příkrmy často překombinované (nemyslím si, že je nutné dělat tak malým dětem pokrmy o 10 - 12 surovinách) a mnohdy je zde surovina, kterou bych nedala do jídelníčku ani o dost starším dětem (čedar, parmazán u pokrmu od 6. měsíce, konzervované luštěniny od 6. měsíce, worcesterová omáčka od 7. měsíce!!!).
Abyste neřekli, že veganka přeci nemůže hodnotit jídla založená na mase a mléčných výrobcích, dala jsem recepty k posouzení jiným maminkám malých dětí a zde jsou jejich reakce (Podotýkám, že maminky stravují děti konvenčně = maso, mléčné výrobky, lepek a děti mají stejně staré jako já - aktuálně 9 měsíců):

"Ten worcestr je teda úlet... Já ho nepoužívám vůbec ani pro dospělý. Někde jsem četla, že rajčata a celer a luštěniny od roku... Ale je vidět, že co odborník to názor."

"Týjo, tak to je docela odvaz. Já jsem taková opatrnější matka, takže třeba čočku nebo sýry se chystám dát až kolem roku. I mouka nebo worcestr mi přijde zbytečné přidávat."

"Worchester od 7 měsíců? fíha to já nám ho do jídla dám občas a uplně minimálně, čočku jo, ale červenou, mléčnou bílkovinu (máslo, jogurt) zavedenou má, ale na sýr či mléko si ještě počká."

"Kdybych dnes synovi uvařila dle receptu rizoto, tak asi vybouchne :( Ale některé děti by to už asi daly."

"Já se snažím dávat do příkrmů to, co dítěti ten "jídelníček" něčím obohatí a zároveň nezatíží trávicí soustavu. Takže za mě je zbytečná bílá mouka, cukr, nemluvě o soli, která zatěžuje ledviny a slaná chuť je návyková... Samozřejmě, jak píše myrha, nehrotím to tak, že bych kousek bramboru vařila zvlášť, když vařím v druhém hrnci brambory pro nás. Jen ty naše solím hodně s rozumem. No ale cibule, česnek, worchester, to fakt ne."

"Obecně recepty mi přijdou zbytečně vychucené a složité. Dítě by se mělo podle mě učit jíst od jednoduchých jednodruhových jídel ke složitějším. Ani starší děti nepotřebují věci jako worcestr. Když jim dáme všechno na začátku, čím je budeme překvapovat později. Navíc spousta koření zastíní chuť původní suroviny. Nicméně záleží na tom jak dítě jí, jak dlouho a "co na to říká". "


Druhá část knihy, věnovaná batolatům mi přijde povedená, pestrá a plná zajímavých receptů. Opět je věc názoru zda a kdy vůbec kterou potravinu zařadit, ale z hlediska inspirace pro maminky malých dětí jsou recepty povedené a hlavně může podle nich jíst celá rodina. Najdete zde hlavně masové recepty, zeleninovým je věnována jen jedna kapitola. Z mého pohledu bych podle receptů vařila až tehdy, kdy dítě jí již stejná jídla jako rodiče. Poslední kapitola, zaměřená na dezerty je z mého pohledu k zamyšlení, protože nevidím důvod, proč dítě učit na cukr. V dnešní době, kdy existují stovky zdravějších alternativ mi toto přijde zbytečné. Ale zas na druhou stranu jsou ovocné přesnídávky od 4. měsíce, které obsahují přidaný cukr a jsou maminky, které kupují brzy dětem pribiňáčky, termixy, sušenky,... A z tohoto důvodu je lepší raději takovou sladkost připravit doma než kupovat. Ale doporučovat to na svém blogu o zdravém stravování nebudu.
Ale jak říkám, já jsem v této otázce dost striktní.

Knihu bych doporučila maminkám menších dětí,které dětem běžně připravují masovou, mléčnou stravu a kterým dochází inspirace, nikoliv však vegankám či milovnicím zdravého stravování jako jsem já :-).
V knize najdete spousty receptů, které když uvaříte, tak si na nich můžete pochutnat spolu se svými dětmi. Pro nás opravdu spíše výše zmiňované "Radost ze zdravých dětí" či "Vaříme pro děti bez mléka, vajec, pšenice a sóji", které jsou mému srdci a životnímu postoji přeci jenom blíž.

Stellinka vyzkoušela a ochutnala Sladký brambor s mrkví a sladkou kukuřicí a moc jí to chutnalo :-).
Recept: 1 batát, 1 mrkev, 2 lžíce kukuřice - povařit do změknutí, rozmačkat.

6 komentářů:

  1. No to je teda mazec ty výše uvedené suroviny pro děti! Takovou knihu bych si nekoupila ani omylem! Mám také ty dvě "makroknihy", které zmiňujete, ale pravdou je, že se jimi spíš inspiruji, protože mám ráda vlastní kreativní vaření s notnou dávkou improvizace ;-) Jinak ten pokrm z knihy, co jste připravila Stellince, musel chutnat přesladce, skoro by se hodil na zákusek ;-) Také obdivuji, že ho v necelém roce baštila. Mé dítko (2,5) má dodnes problém spolknout vařený hrášek nebo kukuřici - i když je vařím úplně doměkka - vždy mu v puse vadí ty slupky, které zůstanou i po rozmixování :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S. papá vše co jí dám. Zatím ochutnala různé druhy zeleniny, bezlepkoé obiloviny, jablíčko a hrušku, mandle, mák, sezam, dýňová semínka a lněný olej... Nikam nespěcháme... Jojo kombinace batáty, mrkev, kukuřice byla sladká a moc dobrá ;-)

      Vymazat
  2. Annabel Karmel rada nemam a nikdy bych si kucharku od ni nekoupila. Kdyz jsem do nich kdysi nahledla v knihovne, vsude bylo maso, mlecne produkty, koreni, cukr, sul atd. Rose Elliot (coz je vegetarianska kucharka znama v UK) ma mnohem lepsi knizku co se vyzivy a receptu pro deti tyka. Ale ani podle ni jsem toho moc nenavarila. Obe deti zacinali na zeleninovych kasickach, pozdeji ovocnych a vzdy jsem se ridila spis intuici. Ale je to vec nazoru....kazdopadne pekne napsana recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu a za tip na Rose Elliot, podívám se po jejich receptech :-)

      Vymazat
  3. Ziju v Anglii a verte mi,worcestr je jeste uplna slabota proti tomu,cim tu ty deti zivej :D

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku mi kupovala mamka, když jsem byla v očekávání, prý dopředu. Dnes již zavádíme první příkrmy a musím podotknout, že jsem z knížky nepoužila ani jeden recept. Příjde mi, že paní Karmel má úplně jinou představu o kojenecké stravě, než mi tady v česku...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den