Sladký toastový chléb

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje

Jestli milujete sladké snídaně, zpozorněte! Na blogu Kate´s cuisine jsem před pár dny narazila na sladkou verzi toastového chleba, kterou jsem se rozhodla hned vyzkoušet. Původní recept jsem decentně upravila - ubrala jsem cukr, čerstvé droždí nahradila sušeným. Výsledkem byl krásně nadýchyný, lehce sladký toast, který chuťově připomíná vánočku. Ideální na sobotní snídani, nemyslíte?
 Suroviny:

300 ml rostlinného mléka
500 g špaldové mouky
1 bal. sušeného droždí
90 g třtinového cukru
60 g rostlinného oleje
kůra z 1 citronu
špetka soli

Do mísy nasypte mouku, droždí, cukr, kůru z citronu a špetku soli. Důkladně promíchejte. Následně přilijte olej a vlažné mléko. Ručně vypracujte těsto. Trvá to zhruba 10 minut. Doporučuji si s těstem pohrát.
Těsto nechejte pod utěrkou hodinu kynout. Po hodině těsto rozdělte na 3 části a vytvořte prameny ze kterých upleťte cop. Cop přesuňte do olejem vymazané chlebové formy a nechte kynout další hodinu.
Poté cop potřete sojovým mlékem a lehce posypte krystalovým třtinovým cukrem.
Pečte v předehřáté troubě při 180°C zhruba 40 minut. Doporučuji péct na spodní a horní ohřev bez ventilátoru, neboť s ventilátorem cop rychle tmavne.


Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Servírujte s tím, co máte rádi. U nás vede domácí lískooříšková nutella, mandlové máslo od firmy Grizzly a jahodová marmeláda.
Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Cokoliv, co chutná jako vánočka musí být super! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Špaldová mouka uvedená v receptu je celozrnná? Podle výsledné barvy chleba na fotce soudím, že asi ano...? A je mouka kupovaná nebo mletá doma? Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky