pátek 29. července 2016

Výborné veganské lasagne

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez palmového oleje


Na začátek bych se ráda vyjádřila k jednomu komentáři. Jeden Anonym mi vytkl, že poslední dobou přidávám jen recenze a že je to děsné, že se projevuje česká nátura, že když může mít člověk něco zadarmo a že se mu to nelíbí. Podotýkám že se dotyčný nepodepsal.
Napsala bych k tomu tolik. Miluji a sbírám kuchařky a tak si jich hodně kupuji a dost jich i dostávám od nakladatelství k recenzím. Takže část si platím sama, část mi posílají zadarmo nakladatelé a já na základě toho kuchařku pročtu, vyzkouším nějaký recept (což také není zadarmo). Většinou mi recenze zabere několik hodin času. Není to jen o tom napsat pár vět, ale souvisí s tím i to ostatní.

Následně miluji, když ostatní blogeři či vlogeři přidávají "Tipy k nákupu" nebo "Novinky do spíže" a podobné články. Já taky různě nakupuji a občas mi nějaká firma pošle něco zadarmo, ale rozhodně to není časté a většina recenzí pochází z mé peněženky a mých nákupů. A ti, kteří mě osloví a nabídnou mi nějaký produkt si důkladně vybírám a zkouším jen ty, které korespondují s mým blogem a líbí se mi jejich činnost/nabídka. Možná je v poslední době na blogu více recenzí a méně receptů a článků, ale to je jen tím, že přes léto moc nevařím, nebo spíš nevařím nic nového a tak nechci, aby byl blog prázdný. Na podzim chystám nové rubriky a celkově se změní ráz blogu, tak ubude i těch recenzí a přibudou zajímavosti. Abych vás nalákala, tak například chystám rozsáhlou sérii článků "Veganem levně, chutně a výživně", chtěla bych častěji publikovat v rubrice"Vegan food inspiration" a začít již konečně se sportem ve spojitosti s veganskou stravou a také rozjedu rubriku Malý vegan, neboť moje princezna již taky něco sní a ráda bych inspirovala další rodiče k rostlinné stravě :-).
A teď ještě k dalším článkům do konce léta. Anonym asi nadšený nebude, ale mám již sepsaných a čekajících na publikování 7 recenzí kuchařek (ano, vyšlo jich teď v létě moc), 1 recenzi přístroje z mé kuchyně, 1 recenze obchodu a 5 receptů. No je toho docela dost :-).
P.S. Prosím podepisujte se. I pod ty negativní komentáře. Já prostě nemám ráda, když mi někdo něco vytkne nebo pochválí a ani se pod svůj názor nepodepíše. To se za ten názor stydí?

No a nyní po sáhodlouhém úvodu přináším senzační recept na veganské lasagne.

Na 4 - 6 porcí budete potřebovat:
1 bal. bezlepkový veganských lasagní

Bešamel:
50 ml rostlinného oleje
4 lžíce hrašky na zahušťování
3/4 l rostlinného mléka
muškátový ořech
pepř
sůl

Rajčatová směs:
1 velká cibule
rostlinný olej
2 stroužky česneku
1 bal. sojového granulátu
oregáno
grilovací koření (nemusí být)
pepř
sůl
bazalka
500 ml rajčatové passaty
1 plechovka loupaných rajčat

100 g veganského bezlepkového sýru

Postup je jednoduchý. Nejprve si připravte bešamel. V hrnci rozehřejte olej, přidejte hrašku, mléko, muškátový ořech, pepř a sůl a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Poté odstavte z plotny.
V pánvi rozehřejte olej na kterém zesklovaťte nakrájenou cibulku a česnek, přilijte rajčata (passatu i loupaná), přisypte granulát, koření a za občasného míchání vařte 15 minut.

Zapékací mísu (mám 20 x 30 cm) vyložte pečícím papírem a položte na něj první vrstvu suchých lasagní. Na lasagne dejte 1/4 rajčatové směsi, 1/4 bešamelu. Následují opět lasagne. Postup opakujte. Poslední vrstvou musí být bešamel. Směs zasypte strouhaným sýrem a dejte péct do předehřáté trouby.
Pečte při 180°C zhruba 45 minut.

Doporučuji nechat lasagne mírně zchladnout, budou se vám lépe servírovat.

Dobrou chuť!

1 komentář:

  1. Lasagne jsem milovala, tohle musím vyzkoušet Leni! <3

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den