sobota 18. března 2017

Koláče

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez pšenice
Bez palmového oleje
Bez cukru

Výborné koláčky. Těsto se dá použít i na dvojctihodné, dobře se s ním pracuje. Chutné i druhý den po upečení. Příště chci vyzkoušet bezlepkovou verzi, byl by o ni zájem?

Suroviny (12 koláčků):

250 g hladké špaldové mouky
2 lžíce vanilkové hrašky
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce rýžového sirupu
kůra z 1 bio citronu
špetka soli
1/2 lžičky vanilky
1/2 kostky droždí
zhruba 200 ml vlažného mléka

Náplň:
100 g máku
100 g povidel bez cukru

Drobenka:
100 g kukuřičné polohrubé mouky
50 ml oleje
50 ml rýžového sirupu

Do velké mísy prosyjte mouku. Vyhloubte důlek, do kterého nadrobte droždí, zakápněte sirupem, zalijte troškou mléka, zaprašte moukou a nechte v teple vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut. Jakmile bude kvásek hotový, přidejte ostatní suroviny a vypracujte nelepivé těsto.
Těsto nechejte 60 minut kynout.
Po vykynutí těsto rozdělte na 12 dílů a z každého vytvarujte kuličku, kterou zploštěte. Dávejte na vymazaný plech daleko od sebe. Na každý díl dejte náplň a nakonec posypte drobenkou.
Pečte v předehřáté troubě při 180°C zhruba 15 - 20 minut.

Dobrou chuť!

7 komentářů:

  1. můžu vynechat hrašku? :) díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hraška je tam jako pojivo, místo vejce. Určitě bych ji alespoň něčím nahradila... například plnotučnou sojovou moukou, gelem ze lněného semínka, snad i banánem?

      Vymazat
    2. nebo j1 vajíčkem? či 2? úplně nevím, jak se hraška přepočítává :)

      Vymazat
    3. zhruba 1 lžíce na 1 vejce... ale dělám to od oka ;-)

      Vymazat
  2. O bezlepkový recept by určitě zájem byl, skvělý blog, můj oblíbený :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, mám zájem o bezlepkovou verzi, moje poslední verze s pohankovou moukou , měla brouskovitý charakter :-)
    Děkuji za váš blog, jste mi velkou inspirací, knížky kupuji díky vaším recenzím a vůbec, moc vám fandím. Krásné sluníčkové jaro přeji, Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, budu ráda za bezlepkovou verzi, jen ne s pohankou, pokud by to šlo :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den