Baba ghanoush s domácím pita chlebem

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bez sóji
Bez palmového oleje

Poslední dobou přidávám jen recenze a jinak to tu zeje prázdnotou. Nedivte se... Léto si doslova užívám a ani mě nebaví zkoušet nové věci a místo dlouhého rozhodování raději sahám po osvědčených klasikách, které už všechny na blogu jsou.
Jednu lahůdku tu ale ještě nemám a tou je baba ghanoush, aneb lilková pomazánka, kterou poslední dobou fakt zbožňuji. Kombinace pečeného lilku, tahini, soli, česneku, citronové šťávy a trošky římského kmínu s olivovým olejem je totiž fakt lahoda.
A co je k tomu nejlepší? No přece pita chleba... A když už, tak domácí, co vy na to?

Suroviny:

Baba ghanoush (bezlepkové)

3 lilky
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce tahini
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky soli
šťáva z 1/2 citronu

Pita chléb:
500 g špaldové mouky (dala jsem 250 g hladké a 250 g hrubé)
1 bal. sušeného droždí
1 lžička třtinového cukru
1 lžička soli
2 lžíce oleje
1 1/2 hrnku vlažné vody

Postup:
Baba ghanoush
Nejprve si upečte lilky. Při 250°C pečte v předehřáté troubě zhruba 35 minut. Důležité je lilky dopředu propíchat vidličkou. Po upečení (lilky budou měkké a krabaté) nechte zcela vychladnout. Poté lilky oloupejte a dužinu dejte do mixéru.
Do mixéru přidejte i další suroviny a rozmixujte na hladký krém. Můžete klidně i část lilku nasekat a vmíchat do hotového krému. Někteří mají raději, když jsou v pomazánce cítit kousky surovin.
Já osobně někdy dělám baba ghanoush hladký a někdy lilek jen namačkám vidličkou a promíchám s rozmačkaným česnekem a zbylými surovinami bez mixování.

Po umixování dejte pomazánku vychladit.

Postup:
Pita
Ze všech surovin vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nechejte kynout 90 minut. Z těsta vytvořte 10 placek, které upečte v troubě při 230°C zhruba 7 minut.
Poté  vyjměte a splácněte. Takto připravené pity můžete po vychlazení zamrazit.
Před konzumací pitu potřete olivovým olejem a opečte zprudka na pánvi.

Servírování:
Do misky dejte baba ghanoush a posypte jej za´atarem (kořenící směs z praženého sezamu, tymiánu, soli, škumpy, koriandru, majoránky, fenyklu,...) přidejte zeleninu a přikusujte pita chléb. Mňam a dobrou chuť.




Komentáře

  1. Jsem tedka na stazi v Jordansku, tak tohle denne snidam (nebo hummus) a jsem jak v raji! Musim tu koupit aspon 3 kila zaataru, budu mit abstak! Kde ho kupujes, nebo si ho michas sama? Krasne leto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji Veru, tobě taky krásné léto. Koupila jsem si škumpu a míchám si zaatar doma sama ;-) Milujem ho

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky