Perník - universální recept

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
ABKM
Bez palmového oleje
Bez pšenice


Jednoduchý recept na lahodný a nadýchaný perník, který můžete podle potřeb obměňovat. Já osobně perník miluju. Mám ho spojený s dětstvím, babičkou a je to asi první "buchta" kterou jsem se naučila péct. Raději mám suché verze, řekla bych až dusivé, ale pro svou rodinu dělám většinou s jablíčkem, dýní, řepou nebo cuketou, aby byl vláčnější.

Suroviny

Těsto

2 a 1/2 hrnku žitné celozrnné mouky (můžete použít téměř jakoukoliv mouku, klasika je s polohrubou moukou, ale skvělé jsou i varianty s pohankovou moukou, kombinace ječné a pšeničné aj.)
1/2 hrnku třtinového cukru (nebo jiných sladidel, oblíbila jsem si kombinaci 1/4 hrnku třtinového cukru a 1/2 hrnku čekankového sirupu)
1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka (může se v nouzi dát i voda)
1/2 hrnku oleje (neutrální chuti)
1 prášek do perníku
2 lžíce kakaa
šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra
alternativa za 2 vejce (buď 2 lžíce vanilkové Hrašky nebo dávám 1 bal. kakaového pudingového prášku anebo banán)
volitelně: 2 strouhaná jablka / 1/2 střední cukety / 1/8 dýně Hokkaido, 1 menší červená řepa / ořechy / nasekaná čokoláda / semínka (doporučuji vždy max jeden druh ovoce/zeleniny a k tomu jedno další - ořechy nebo semínka či čokoládu.

Na polevu

1) rybízová marmeláda plus polít hořkou čokoládou
2) čokoládová poleva plus posypat kokosem
3) potřít povidly a posypat sekanými ořechy
4) citronová poleva
5) jen tak bez ničeho nebo pocukrovat :o)

Moje babička polila čokoládovou polevou a pak ozdobila vlnkou za pomocí vidličky a k tomu dávala lžičku šlehačky. Mňam.

Postup

Ten je jednoduchý (jako vždy u mých receptů). Mouku, cukr, prášek do perníku, kakao promíchejte v míse. Ve druhé promíchejte tekuté ingredience a pak opatrně smíchejte. Je třeba směs důkladně promíchat. Nakonec se do směsi přidá nastrouhané ovoce/zelenina a případně ořechy, čokoláda aj.

Peče se v předehřáté troubě při 170 °C zhruba 20 - 25 minut. Množství je na menší plech (cca 20 x 30 cm) ve vyšší vrstvě.

Dobrou chuť

Vaše Lenča

Komentáře

Oblíbené příspěvky