Perník z kvásku
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez cukru
Další receptík z kvásku. Opět nezklamal. Sice se naskytuje trošku srovnání s klasickým perníkem, který miluju, ale i tato zdravá verze u mě obstála na výbornou!
Nejprve si připravte směs z:
8 lžic kvásku
8 lžic celozrnné mouky
2 dcl vody
Tuto směs nechte zhruba 2 hodiny odpočívat na teplém místě.
Po dvou hodiách přidejte:
3 celá vejce
1 hrnek agáve sirupu
1/2 hrnku strouhaných jablek
3 - 4 hrnky celozrnné mouky
250 ml rostlinného mléka (já používám smetanového zajíce)
3 lžíce rumu
1/2 hrnku oleje
perníkové koření
kakao
citronová kůra
(můžete přidat sušené ovoce, oříšky,...)
Vše pořádně promíchejte, nalijte na plech vyložený pečícím papírem a nechte další 2 hodiny stát v teple. Poté pečte při 180°C asi 40 minut. Neděste se, že bude těsto mazlavé. Znovu opakuji, že kvásek se chová jinak než droždí! Perník sice není tak nadýchaný, jak jste zvyklý, ale je moc dobrý a jemný!
Intolerance laktózy
Bez cukru
Další receptík z kvásku. Opět nezklamal. Sice se naskytuje trošku srovnání s klasickým perníkem, který miluju, ale i tato zdravá verze u mě obstála na výbornou!
Nejprve si připravte směs z:
8 lžic kvásku
8 lžic celozrnné mouky
2 dcl vody
Tuto směs nechte zhruba 2 hodiny odpočívat na teplém místě.
Po dvou hodiách přidejte:
3 celá vejce
1 hrnek agáve sirupu
1/2 hrnku strouhaných jablek
3 - 4 hrnky celozrnné mouky
250 ml rostlinného mléka (já používám smetanového zajíce)
3 lžíce rumu
1/2 hrnku oleje
perníkové koření
kakao
citronová kůra
(můžete přidat sušené ovoce, oříšky,...)
Vše pořádně promíchejte, nalijte na plech vyložený pečícím papírem a nechte další 2 hodiny stát v teple. Poté pečte při 180°C asi 40 minut. Neděste se, že bude těsto mazlavé. Znovu opakuji, že kvásek se chová jinak než droždí! Perník sice není tak nadýchaný, jak jste zvyklý, ale je moc dobrý a jemný!
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den