Černá ředkev
Ředkvičky i bílou ředkev znáte nejspíš všichni, ale znáte černou ředkev? V obchodech i na trzích je opomíjena a patří jí povětšinou jen zastrčený regál někde bokem. Pokud ji neznáte, tak v tomto článku se Vás pokusím s touto výbornou a zdraví prospěšnou ředkví seznámit. :-)
A o jakých zdravotních účincích mluvím?
V zimě se jedná o opravdu výbornou zeleninu, která dobře poslouží jako prevence proti různým neduhům. Pozitivní je, že pokud se dobře skladuje, vydrží dlouho.
Jediná nevýhoda této pochoutky je její štiplavost, většina ředkví takto nepálí, ale stane se vám občas, že alespoň jedna bude extrémně pálit. V takovém případě doporučuji řepu nepřidat k ostatnímu množství, ale např. ji lehce podusit a podávat samostatně.
Mě nejvíce chutná s dobrým celozrnným chlebíkem a pomazánkou. Nakrájím ji vždy na kousíčky, lehce nasolím a přikusuji.
Pokud neštípe, je dobrá v salátech nebo z ní můžete udělat i zelí.
Zdroj: ekofarma-redhost.cz
Historie černé ředkve není dostatečně známa. První zmínky se objevují již v Číně, zhruba 4000 let př.n.l. První evropské zmínky jsou ze starého Říma. Černá ředkev se dokonce podávala už i dělníkům při stavbě Cheopsovy pyramidy (zhruba 2800 let př.n.l.) ;-). Slované ředkev objevili až ve středověku a oceňovali ji nejen pro svou výbornou chuť, ale taktéž pro zdravotní účinky.A o jakých zdravotních účincích mluvím?
- obsahuje více vitamínu C než citron
- obsahuje velké množství vitaminu E
- je v ní hojné zastoupení vitamínů skupiny B - B1, B2, B6 a beta-karoten
- obsahuje velké množství minerálů např. síru, železo, draslík, vápník, fosfor, měď, hořčík.
- obsahuje velké množství fytoncidů, tj. látek, které mají antibiotické účinky
- játra
- žaludeční problémy
- nespavost, bolesti hlavy - na nespavost a bolest hlavy pomáhá nápoj zhotovený z medu a šťávy z ředkve.
- akutní bolest žlučníku - stačí sníst kousek ředkve a za chvíli se Vám uleví
V zimě se jedná o opravdu výbornou zeleninu, která dobře poslouží jako prevence proti různým neduhům. Pozitivní je, že pokud se dobře skladuje, vydrží dlouho.
Jediná nevýhoda této pochoutky je její štiplavost, většina ředkví takto nepálí, ale stane se vám občas, že alespoň jedna bude extrémně pálit. V takovém případě doporučuji řepu nepřidat k ostatnímu množství, ale např. ji lehce podusit a podávat samostatně.
Mě nejvíce chutná s dobrým celozrnným chlebíkem a pomazánkou. Nakrájím ji vždy na kousíčky, lehce nasolím a přikusuji.
Pokud neštípe, je dobrá v salátech nebo z ní můžete udělat i zelí.
Včera jsem si ji koupila a přidala do pickles, ta vůně co z ní při oloupání šla byla vážně krásně ředkvičková!
OdpovědětVymazatNějaký recept na dobré Pickles? Dííííííky.
VymazatVidela som ju dnes v obchode, po prečítaní Tvojho článku, Lucka, si ju zajtra pôjdem kúpiť :-)
OdpovědětVymazatCheopsova pyramida není v Evropě a nestavěli ji Římané. Ředkev není řepa.
OdpovědětVymazatPodle článku Řím je v Evpropě za prvé a za druhé tam nikdo nepíše že Cheopsova pyramida je v Evropě, IDIOTE !
OdpovědětVymazatChybu jsem tam měla a opravila, nyní už tam není, ale když Anonym psal komentář, tak to mohl pochopit dvojznačně. Opravdu jsem tam neměla jasně oddělený Řím od pyramid ;) ale také ani spojený... :-) byla to jen špatně konstruovaná věta ;) hezký den L.
Vymazatjsou palívé jak svině
OdpovědětVymazatvýborná nastrouhat na chleba s máslem
OdpovědětVymazatNejsou vůbec pálivé, když se nastrouhají, osolí a nechají pár minut odstát.... Pak smíchat s pomazánkovým máslem nebo tvarohem, jemně dochutit troškou worchestru, pepře a drc. kmínu. Na celozrném chlebíku opravdová lahoda! :)
OdpovědětVymazatNám doma vždycky dělali z ředkve sirup. Rozkrájí se na plátky, ty se prosypou cukrem a za chvilku ředkev pustí šťávu a je z toho výborný sirup. Pak její pálivost nevadí a dětem to chutná.
OdpovědětVymazatNevíte, prosím, kde je možné ji koupit?
OdpovědětVymazatMoc pěkný článěk. Mám plné záhony téhle černé krásky a doteď jsem netušila co s ní. Teď už to vím :)! Díky!
OdpovědětVymazatZrovna jí večeřím, tak koukám, co se o ní na netu dočtu. Já měla štěstí asi na extrémně pálivý kousek, protože se to ve stavu, ve kterém jsme jí donesli domů, nedalo pozřít, Bylo mi doporučeno jí nastrouhat na jemno, lehce osladit a osolit a zakápnout olivovým olejem. A je to opravdu výborné !!! Příště si jí zkusím zamíchat do žervé.
OdpovědětVymazatOčistím oloupu kus odříznu a ukusuji, že pálí mi nevadí naopak ;-)
OdpovědětVymazat