Celozrnná pizza

Pizza patří mezi má oblíbená jídla. Nejlepší je pravá italská a hned za ni řadím domácí. V rámci zdravého stravování jsem dlouho ladila recept na celozrnné těsto. Myslím si, že jsem konečně objevila správnou kombinaci surovin. Tak pokud patří pizza i mezi vaše oblíbená jídla, tak určitě můj osvědčený recept vyzkoušejte.
Suroviny na 2 - 3 pizzy (podle velikosti kulaté formy na pizzu):
300 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
1,5 lžičky soli
480g špaldové, celozrnné, jemně mleté mouky
1 lžička sušeného droždí

Suroviny buď dejte do domácí pekárny a nechte si vypracovat těsto, nebo těsto zpracujte ručně a nechte zhruba půl hodiny kynout.
Troubu si předehřejte na maximum.
Pizzu naplňte podle chuti. Pečte zruba 10minut.

Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Dělala jsem podobnou pizzu. Byla chutná, ale měla jsem pocit, že jím dobré celozrnné pečivo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. musíš dát opravdu tenounkou vrstvu... a péct hned, nenechávat dál kynout ;-) když se udělá těsto silné, tak to není ono - ať s celozrnným či bílým těstem ;-)

      Vymazat
  2. Hurá, díky :-) Hrozně dlouho se už odhodlávám k domácí pizze, ale nějak jsem nikdy nenarazila na recept, kterému bych důvěřovala. A tady je navíc jako bonus celozrnná mouka :-) myslím, že jsem konečně našla ten pravý.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá mooc dobře. Na pizzu mám poslední dobou chut a ted to vypadá, že si ji budu moct dopřát bez výčitek svědomí :), mnam mnam :)

    OdpovědětVymazat
  4. a tu rajčinovu omacku si tiez robis sama?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano Jani, sama... většinou opeču cibulku, česnek na trošce oleje, přidám plechovku dobrých italských rajčat a přidám bylinky... chvíli prohřeji a dávám na pizzu. když mi zbyde, tak si ji schovám a dám na těstoviny ;-)

      Vymazat
  5. Hm, těsto na domácí pizzu je pro mne stále pole nezorané. Mám totiž strach z kynutého těsta. Já vím, každý říká, jak je to jednoduché, ale já v tom vidím alchymii. Po jednom celkem úspěšném pečení buchet už jsem si na druhý kynutý pokus netroufla.

    Pokud se někdy donutím k receptu na pizzu, tak zkusím rovnou celozrnnou. Jsem ráda, že vidím, že to funguje!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně si přípravu ulehčuji v domácí pekárně, kam si suroviny jen dám a těsto se mi krásně připraví...

      Vymazat
    2. Tak to se chystám také zkusit, ale nějak se pořád bojím, že mi to nakynuté těsto "spadne", když pekárnu otevřu. Jednou nám nevykynul chleba, protože jsme omylem pootevřeli víko.

      Vymazat
    3. já zjistila, že těsto (ať už celozrnné či necelozrnné těsto) splackne vždy, když je teplota pekárny o hodně jiná, než teplota v kuchyni. Tudíž si těsto chystám dopředu a po vykynutí nechám "zchladnout" a až teprve poté opatrně otevřu ;-)

      Vymazat
    4. anebo nechat v pekárně jen promíchat a po promíchání vytáhnout, aby neproběhlo kynutí v teple a nechat kynout normálně při pokojové teplotě, to pak zaručeně nespadne ;)

      Vymazat
  6. Fakt úžasná pizza, jako z pizzerie!!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Nebude vadit, když místo olivového oleje použiji slunečnicový? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. co se chuti týče, tak určitě ne. Já jsem se slunečnicový olej odnaučila používat, protože se nehodí moc k tepelné úpravě a při vyšších teplotách uvolňuje karcinogenní látky...

      Vymazat
    2. Hmmm právě slunečnicový se k tepelné úpravě hodí mnohem víc než olivový. Věra

      Vymazat
  8. Ahoj, dneska jsem poprve pracovala s celozrnnym testem, a musim ti PODEKOVAT velice za tenhle jednoduchy a super recept:) Pizza vynikajici...V jednoduchosti je krasa. Diky moc!

    OdpovědětVymazat
  9. Moc se těším na tuto pizzu, jen mám jisté nepochopení a omlouvám se za své dlouhé vedení, ale nechápu, zda podle receptu mám použít 480g špaldové, celozrnné nebo jemně mleté mouky. Myslí se tím, že se mají použít všechny tři druhy nebo si mohu jeden druh vybrat? Pokud vybrat, která je po upečení nejměkčí, prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. krásný den..... je to jeden druh.... špaldová celozrnná namletá na jemno :-) ale dá se použít jakákoliv jemně mletá celozrnná mouka ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky