sobota 28. dubna 2012

Chřest

Chřestová sezona je v plném proudu. Máte rádi chřest? Chřest je podle mého jednou z superpotravin.
Má vše co vyžaduje každý, kdo jí zdravě.
Zdroj: ireceptar.cz

pátek 27. dubna 2012

(NE)Zdraví díky masu...

Vzhledem k tematice a zaměření mého blogu jsem se rozhodla, že sem budu psát nejen recepty, příběhy o různých potravinách, upozornění na různé jedy v potravě a tak, ale zároveň jej pojmu i jako svůj občasný kecálníček, ve kterém se hodlám vyjadřovat k různým zajímavým tématům, které mě nenechávají chladnou.
První z nich se týká věčného boje mezi masožravci a lidmi, kteří maso nejí vůbec, nebo jen velmi minimálně.

Nebude to článek o vegetariánství ani jiném výživovém směru, jen takové zamyšlení.
 Zdroj: www.ctk.com

pátek 20. dubna 2012

Ořechové hřebeny z kvásku

Vegan (nepotírat vejcem, ale vodou)
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez cukru

Další pokus s kváskem dopadl nad mé očekávání. Na počátku bylo, tak zkusím předělat klasický recept na kynuté rohlíčky, na konci byly výborné kváskové hřebeny, které chutnají lépe než z droždí. nevěříte?Čtěte dál :-) a vyzkoušejte


pondělí 16. dubna 2012

Zeleninovo-luštěninový bulgur s hlívou

Vegan (nesypat sýrem!)
Makrobiotické
Vegetariánské 
Není bezlepkové! Bulgur je vyráběný z pšenice!
Vhodné pro lidi s intolerancí laktózy (nesypat sýrem!)

Vhodné k: oběd, večeře. 


neděle 15. dubna 2012

Giveaway

Na mém druhém blogu ZDE právě probíhá první giveaway. Budu ráda když se zúčastníte i vy :-). Jedná se totiž o výhru, kterou uplatníte i při zdravém stravování - mé nejoblíbenější druhy koření. :-) Tak neváhejte :-).


úterý 10. dubna 2012

Černá ředkev

Ředkvičky i bílou ředkev znáte nejspíš všichni, ale znáte černou ředkev? V obchodech i na trzích je opomíjena a patří jí povětšinou jen zastrčený regál někde bokem. Pokud ji neznáte, tak v tomto článku se Vás pokusím s touto výbornou a zdraví prospěšnou ředkví seznámit. :-)
Zdroj: ekofarma-redhost.cz
Historie černé ředkve není dostatečně známa. První zmínky se objevují již v Číně, zhruba 4000 let př.n.l. První evropské zmínky jsou ze starého Říma. Černá ředkev se dokonce podávala už i dělníkům při stavbě Cheopsovy pyramidy (zhruba 2800 let př.n.l.) ;-). Slované ředkev objevili až ve středověku a oceňovali ji nejen pro svou výbornou chuť, ale taktéž pro zdravotní účinky.

čtvrtek 5. dubna 2012

Červená řepa

Červená řepa je opomíjenou potravinou v českých jídelníčcích. Bohužel. Červená řepa je totiž nejen velice chutnou zeleninou, ale také velice zdravá a plná prospěšných látek.

Zdroj: lidovky.cz

Pokud okolo červené řepy procházíte na trhu bez povšimnutí, věřím, že po přečtení těchto řádků přehodnotíte svůj pohled.

neděle 1. dubna 2012

Perník z kvásku

Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez cukru

Další receptík z kvásku. Opět nezklamal. Sice se naskytuje trošku srovnání s klasickým perníkem, který miluju, ale i tato zdravá verze u mě obstála na výbornou!