Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Aktualizace 2016:
Jelikož za měsíc už budou Vánoce, tak mám pro milovníky perníčků tento skvělý, osvědčený recept.
Opět posouvám nejúspěšnější recept na perníčky. S tímto receptem pořád pracuji a snažím se ho vylepšit, aby byly dokonalé, měkké, dobroučké ;-). Letos chci zkusit nahradit tuk obyčejným řepkovým olejem, tak pak případně poreferuji, jak se výsledek zadařil ;-). Opravila jsem v receptu náhradu vejce, kde se mi více osvědčila vanilková hraška místo gelu ze lněného semínka. Hraška perníčkům dodá takovou křupavou kůrčičku, která mi dost připomíná konzistencí to, co s perníčky udělá vejce.
Tak když tu máme ty Velikonoce, tak přináším veganský recept na perníčky :-). Tak směle do toho. :-) Pokud se Vám povedou, budu ráda, pokud mi zašlete fotku (email: happy.lenulka@seznam.cz), ráda ji přiložím k receptu.
Suroviny (zhruba 2 plechy perníčků):
800 g žitné celozrnné mouky (doporučuji Bioharmonie)
4 lžíce vanilkové hrašky (plus 8 lžic vody, udělat kašičku a vmíchat)
8 lžic javorového sirupu (nebo jiného oblíbeného sirupu, např. rýžového)
240 - 300 g sušené třtinové šťávy (buď rapadura nebo panella, ale klidně použijte i třtinový cukr, množství podle uvážení, jak máte rádi sladké perníčky)
240 g rostlinného tuku (Bio Alsan, kokosový olej)
1 lžíce perníkového koření
1 lžíce jedlé sody
1 lžička mleté vanilky
kůra a šťáva z 1 citronu
100 g mletých ořechů (výborné jsou buď vlašské nebo lískové)
(můžete přidat trošku kakaa)
Ze všech surovin vypracujte těsto, které nechte do druhého dne odpočívat na lince, aby se dobře promnuly chutě koření. Poté stačí vykrájet a péct na pečícím papírem vyloženém plechu. Peču při 180°C dozlatova. Nepřepečte! Opravdu jakmile začnou zlátnout, tak ven z trouby!
Perníčky jsou ihned měkké a výborné!
Poleva: prosátý moučkový cukr, citronová šťáva, trošku kukuřičného škrobu. Množství dávám intuitivně. Většinou na 100g cukru dám půl lžičky škrobu a šťávu pomaličku postupně přidávám. Šlehám šlehačem dokud není poleva akorát hustá a na pohled jemná, nesmí být vidět kousky cukru. Trvá to tak 5 - 8 minut, ručně tak 15 minut.
Pozn.: Pro krásnou barvu perníčků je můžete PŘED pečením potřít vodou smíchanou s kapkou kurkumy a oleje. :-)
vypadá to krásně, moc ráda bych to zkusila, ale bohužel tu zrovna nemám všechny ingredience a jsem tak trochu nemocná, to mě štve :(
OdpovědětVymazattak až se uzdravíte, tak si můžete upéct povelikonoční perníčky :-) Přeji, ať jste brzy fit :-) Lenča
VymazatKrásný! Asi se do nich taky pustím, perníčky miluju. :)
OdpovědětVymazatČím nahradit sušenou třtinovou šťávu, když ji nemohu (ani cukr)? Děkuji moc. Vypadají skvěle :-)
OdpovědětVymazatnahradila bych asi např. rýžovým sirupem, ale jelikož jde pak o tekutinu, tak bude potřeba asi přidat trošku mouky. Těsto by mělo být nelepivé a hladké :-)
VymazatAhoj, myslíš, že by šlo místo Alsanu použít sezamový olej?:) Díky
OdpovědětVymazatKrásný den,
Vymazatsezamový olej se mi při pečení cukroví moc neosvědčil, protože dost přebíjel chuť. SPíš bych použila řepkový / rýžový / slunečnicový nebo jiný neutrální olej. Ale je potřeba případně upravit množství mouky vzhledem k tomu, že alsan je ztužený tuk a olej je tekutý... :-) takže bude asi potřeba více mouky :-)
Zdravím :) zaujala mne vegan poleva, mohla by fungovat panela místo cukru? Právě zadělávám těsto a jsem fakt zvědavá na výsledek!
OdpovědětVymazattak to netuším.... mohla by, ale nevím zda je tak jemná jako moučka... možná bych ji ještě prohnala mixérem ;-).. vyzkoušejte a dejte pak vědět...
VymazatDnes jsem podle vašeho receptu pekla perníčky. Jsou moc dobré 🙂
OdpovědětVymazat