pondělí 5. prosince 2016

Masarykovo cukroví

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez pšenice

Dlouho jsem měla tento recept v repertoáru, ale až letos jsem se dostala k vyzkoušení. Velká škoda.... Ne nadarmo patřilo toto cukroví k nejoblíbenějšímu cukroví našeho prvního pana prezidenta Tomáše Garyka Masaryka. Hledáte-li netradiční, nenáročné, ale báječně voňavé a chutné cukroví, vyzkoušejte tuto klasiku. Já si recept upravila do veganské podoby a i jsem si ji trošku ozdravila :-). Vejce jsem nahradila mandlovým máslem a klasickou bílou pšeničnou mouku špaldovou v kombinaci s čirokovou, která má krásně ořechovou chuť. Pokud ji nemáte, klidně použijte pouze špaldovou, ale až narazíte na čirokovou mouku, tak ji rozhodně vyzkoušejte :-).
No a teď už k samotnému receptu... :-)

Suroviny:

250 g hladké špaldové mouky
50 g čirokové mouky
200 g rostlinného tuku (kokosový tuk, Bio Alsan, Sojola)
100 g třtinového cukru
170 g lískových ořechů
3 lžičky mandlového másla

Nejprve si nasucho v troubě opražte lískové ořechy. Ořechy nasypte na plech a pečte v předehřáté troubě při 210°C zhruba 8 minut. Jakmile ořechy zavoní, rychle z trouby ven :-). Nasypte je na čistou utěrku a promněte je tak, aby došlo k odstranění většiny slupek. Ořechy nechte vychladnout.
Mezitím si ze zbylých surovin vypracujte těsto, do kterého přidejte vychladlé celé ořechy.
Následně je rozdělte na čtyři části a z každé vytvarujte váleček zhruba 15 cm dlouhý o průměru 3 cm. Válečky zabalte do fólie a dejte ideálně přes noc do ledničky.
Druhý den válečky ostrým nožem nakrájejte na kolečka o šířce 0,5 cm.
Naskládejte na pečícím papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě při 180°C 8 - 10 minut. Po upečení se má cukroví horké obalovat v cukru, ale já nemám tolik ráda přeslazené cukroví, tak neobaluji, ale pro efekt popráším trochou moučkového třtinového cukru.

Dobrou chuť a šťastné a veselé :-)


6 komentářů:

  1. Krásný den, vlašáky bych taky lehce opražila, lépe pak vynikne jejich chuť. S obalováním cukroví v ovesném nápoji zkušenosti nemám. Já jsem cukroví obalila jen zlehka, obalovala jsem studené a jen tak promíchala v misce s asi 2 lžícemi cukru na celou dávku. A ani všechen cukr se na obalení nespotřeboval. Vzhledem k tomu složení ovesného nápoje (glukozovo-fruktozový sirup, oves,...) to stejně nebude zas takový rozdíl. Zkuste použít rozemletý třtinový cukr ;-) Krásný večer a ať se podaří

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, už se moc těším na další recepty, letos plánuju první veganské vánoce :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, chtěla jsem vyzkoušet tento recept ale ve výsledku mi těsto nešlo krájet, drobilo se a na plechu z něho vyšly rozteklé hrudky jako marokánky, které ani po vychladnutí nedrží tvar a rozpadají se. Můžete mi poradit, čím to může být? Děkuji za odpověď. Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. netuším, já pekla dvě dávky letos a oboje v pohodě. A to jsem do druhé ani nedala mandlové máslo. Jakou mouku a tuk jste použila?

      Vymazat
    2. Díky za odpověď. Použila jsem špaldovou mouku z DM typ 630, čirokovou mouku hladkou od firmy Adveni a kokosový olej od firmy zdravyden.cz Radka

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den