38/52: Špenátovo-žampionový koláč z tofu těsta

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové 

Dnes mám pro Vás jeden soutěžní recept. Zapojila jsem se s ním do kuchařského duelu na stránkách Jak v kuchyni?. Jedná se o internetový server, který je plný receptů, kuchařských rad, tipů a triků. Určitě doporučuji se na něj alespoň mrknout :-). Pokud budete chtít podpořit můj recept, tak můžete ZDE vložením komentáře a tím se i zapojíte do soutěže a můžete vyhrát pomocníky do kuchyně. :-)
Zadání soutěže bylo prosté - upéct či uvařit jídlo, které bude obsahovat tofu, špenát, houby a bylinky. Nemusela jsem přemýšlet dlouho a na světě byl nápad na slaný koláč z tofu, který jsem chtěla vyzkoušet již dlouho. Výsledkem mi byl opravdu chutný koláč, který se mi navíc podařilo připravit zcela bezlepkově. Dobrou chuť!


Suroviny na těsto (koláčová forma o průměru 24 cm):

1 bílé tofu natural (zhruba 250 g)
1 hrnek pohankové mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
4 lžíce rostlinného oleje
8 lžic vody
sůl
oregáno
tymián

Suroviny náplň:
100 g listového špenátu
2 stroužky česneku
1 lžíce rostlinného oleje
200 ml rostlinné smetany
1/2 lžičky černé soli (Kala namak, lávová sůl)
2 lžíce hrašky
hrst čerstvé bazalky
150 g žampionů


Nejprve si připravte těsto. Tofu nastrouhejte najemno a promíchejte s moukou, škrobem, kypřícím práškem. Poté zapracujte olej, vodu, sůl a bylinky. Těsto by mělo být vláčné a nelepivé. Případně přidejte trošku mouky. Těsto nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladu.
Mezitím si připravte náplň. V hluboké pánvi na oleji orestujte nakrájený česnek. Poté přihoďte promytý špenát a krátce poduste. Podušený špenát zalijte smetanu, ochuťte solí a hraškou. Směs krátce povařte. Nyní směs přelijte do mixéru a spolu s hrstí bazalky rozmixujte na kaši (nemusí být, záleží na vás).
Těsto rukama rozprostřete do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Nezapomeňte udělat z těsta trošku okraje. S těstem se pracuje dobře. Na těsto nalijte špenátovou směs a vršek poklaďte pokrájenými a omytými žampiony.
Pečte v předehřáté troubě při 170°C asi 30 - 40 minut.
Po upečení doporučuji nechat koláč zcela vychladnout, náplň ztuhne a bude se vám koláč lépe servírovat. Koláč podávejte s dobrým zeleninovým salátem.
Dobrou chuť!

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky