Veganské Vánoce od A do Z

Veganské Vánoce od A do Z

Posouvám dopředu asi nejnavštěvovanější článek posledních dní... Krásné Vánoce Lenča

Toto bude opravdu dlouhý článek. Takže ideálně si dopředu připravte Vánoční Leniččin punč (recept níže), ať máte co popíjet při čtení :-). Tak můžeme?


První veganské Vánoce 2015

Letošní rok je pro mě v mnohém jedinečný – narodila se mi dcera, přestěhovali jsme se, stala jsem se vegankou – a proto, je jasné, že i letošní advent bude ve znamení veganství. Poprvé. Loni jsem ještě hřešila máslem a domácími vajíčky.
Jsem šťastná, že jsem se dostala k veganství a ještě šťastnější, že ve svém novém domově mohu připravovat jen rostlinná jídla a moje plotna nepozná živočišné produkty. :-) Moje kuchyně je od prvního dne ryze rostlinná :-).

I proto jsem se rozhodla sepsat recept na veganské vánoce :-). A připravíme si je veganské od počátku až po samé finále v podobě štědrovečerního hodování. (Většina receptů bude s fotkou, ale u pár jsem fotku neměla, tak ji přidám až po svátcích :-)).

A čím začneme? No přeci cukrovím. Nebo si snad dovedete představit advent bez vůně perníčků, vanilky, skořice, badyánu? Ale než začneme, připravíme si nápoj, kterým si můžete (stejně jako já) zpříjemňovat nejen pečení, ale celé těšení na Ježíška :-).

Vánoční Leniččin punč

Suroviny (toto je taková skromná porce :-) pokud milujete punče, tak si podruhé zajisté připravíte z většího množství vína :-) ):
1 dcl vody
1 sáček černého čaje
1 svitek skořice
5 hřebíčků
2 kuličky nového koření
1/2 hvězdičky badyánu
1 vanilkový lusk
svitek citronové kůry
svitek pomerančové kůry
1 litr červeného vína
melasový cukr podle chuti
2 dcl pomerančového džusu
tuzemák :-) (dejte si rum jaký chcete, ale pro mě je typickou českou vánoční chutí punč s našim rumem, nikoli z karibským ;-), který mám ráda spíše v letních míchaných nápojích)

Nejprve si do rendlíku nalijte vodu a přisypte koření, ohřejte k varu. Poté přidejte černý čaj a luhujte asi 2 minuty. Následně do směsi vlijte víno, přidejte citronovou i pomerančovou kůru a ochuťte troškou cukru (stačí 1 lžíce, následně dosladíte dle chuti). Povařte dokud seneudělá pěna. Čím déle budete vařit, tím méně bude v punči alkoholu, ale tím intenzivnější bude vánoční chuť :-). Já svařák vařím tak 20 – 30 minut. Nezapomeňte ochutnávat a případně dosladit :-).
Do vánočního hrnečku kápněte trošku tuzemáku, vhoďte rozinky a pár mandlí spolu s měsíčkem pomeranče a zalijte svařeným vínem. Toť vše.

Nápoj máme a nyní se můžeme pustit do cukroví. Jaké máte nejraději druhy? U nás se vánoce neobejdou bez lineckého, perníčků a vanilkových rohlíčků. Tyto druhy peču každoročně, zbylé druhy (většinou peču tak 7 – 9 druhů) vybírám podle aktuální nálady, někdy zvolím klasiku (vosí úly, išelské dortíčky, plněné ořechy,...) jindy zas zkouším novinky. A jaké recepty jsem si připravila pro letošní vánoce?

Přiznám se, že jsem původně chtěla připravit vegan verze klasických druhů cukroví bez palmového tuku, bohužel se mi nedařilo a místo těsta jsem měla drobenku, tak jsem to po "rohlíčcích a perníčkách" vzdala a přináším vám klasiku s Bio Alsanem. Slibuji, že přes rok natrénuji a příští rok budou moje recepty již 100% cruelty free. 

Linecké cukroví 

Suroviny:
300 g hladké špaldové mouky
200 g Bio Alsan (rostlinný tuk)
100 g moučkového třtinového cukru
1 lžíce hustého vanilkového pudingu (např. od Provamelu)
1 bal. vanilkového pudingového prášku
1/2 lžičky mleté vanilky
kůra a šťáva z 1/2 citronu

Ze všech surovin vypracujte těsto a nechte zhruba hodinu odpočinout v lednici. Poté vykrajujte tvary. Polovinu plných, polovinu s otvorem. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem při 150°C dozlatova. Nechte vychladnout a poté opatrně sundejte s plechu. Po odležení plňte domácí marmeládou. Doma máme nejraději jahodovou. 

Vanilkové rohlíčky

Suroviny:
300 g hladké pohankové mouky (doporučuji TUTO) nebo špaldové celozrnné
200 g Bio Alsan (rostlinný tuk)
100 g třtinového cukru
1 bal. vanilkového pudingového prášku
120 g pomletých oříšků (použila jsem vlašáky)
dřeň z 1 vanilkového lusku

Ze všech surovin vypracujte těsto, které nechte alespoň hodinu v lednici odpočívat. Pokud nemáte výkonný mixér, který vám udělá z třtinového cukru udělá moučku, rozpusťte cukr v tuku, vypracujte těsto a nechte dokud tuk zas nevychladne.

Z uleželého těsta tvarujte rohlíčky. Pečte při 160°C zhruba 13 - 15 minut dozlatova. Upečené můžete obalit ve vanilkovém cukru, já již neobaluji.

Doporučuji péct rohlíčky 14 dní před Štědrým dnem, aby se dobře rozležely.


Perníčky

Suroviny (zhruba 2 plechy perníčků):
400 g žitné celozrnné mouky (doporučuji Bioharmonie)
4 lžíce gelu ze lněných semínek (2 lžíce rozmixovaných semínek plus 4 lžíce vody, nechat odstát alespoň 30 minut)
120 g Bio Alsanu
4 lžíce javorového sirupu (nebo jiného oblíbeného sirupu, např. rýžového)
120 g sušené třtinové šťávy (buď rapadura nebo panella)
1 lžíce perníkového koření
1 lžíce jedlé sody
1 lžička mleté vanilky
50 g mletých ořechů (výborné jsou buď vlašské nebo lískové)
(můžete přidat trošku kakaa)

Ze všech surovin vypracujte těsto, které nechte do druhého dne odpočívat na lince, aby se dobře promnuly chutě koření. Poté stačí vykrájet a péct na pečícím papírem vyloženém plechu. Peču při 180 °C dozlatova. Nepřepečte! Opravdu jakmile začnou zlátnout, tak ven z trouby!
Perníčky jsou ihned měkké a výborné!

Poleva: prosátý moučkový cukr, citronová šťáva, trošku kukuřičného škrobu. Množství dávám intuitivně. Většinou na 100 g cukru dám půl lžičky škrobu a šťávu pomaličku postupně přidávám. Šlehám šlehačem dokud není poleva akorát hustá a na pohled jemná, nesmí být vidět kousky cukru. Trvá to tak 5 - 8 minut, ručně tak 15 minut.

Rozinkové důlkové koláčky

Suroviny (42 ks):
125 g rozinek
trocha vody
špetka soli
100 g kokosového tuku nebo rostlinného oleje 
60 g sladěnky
250 g špaldové mouky
175 g mletých ovesných vloček
60 g oříšků

Rozinky spaříme a krátce povaříme v trošce vody se špetkou soli. Krátce povařené rozinky scedíme a přidáme tuk a sladěnku a na mírném plameni rozpustíme. Poté rozinky s tukem a sladěnkou rozmixujeme na kaši. V míse promícháme špaldovou mouku, ovesné vločky a namleté oříšky. Nakonec vmícháme do moučné směsi rozinkovou kaši a vypracujeme vláčné těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočívat. Kdyby se vám zdálo těsto moc tuhé, přidejte trošku vody.
Poté z těsta tvarujeme kuličky, do kterých rukojetí vařečky uděláme důlky. Pečeme při 160 °C asi 12 minut. Po upečení důlky naplňte marmeládou a nechte zatuhnout.


Opilé švestky v čokoládě

200 g bio švestek
1 čokoláda na vaření (používám TUTO)
100 g mandlí
1 dcl oblíbené whisky / brandy / rumu

Švestky namočte alespoň na hodinu do alkoholu. Poté švestku naplňte loupanou mandlí, namočte do rozpuštěné čokolády a nechte zaschnout. Mňaaam.


Datlové hvězdičky s ořechovou náplní

300 g špaldové mouky
1 lžička skořice
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky vinného kamene
180g rostlinného tuku
100g oříšků (použila jsem vlašské)
150g sušených datlí
1 lžíce citronové šťávy
100g datlového sirupu

Postup je jednoduchý. Prostě vše nasypte do mísy, oříšky a datle nasekejte na hrubo, vše smíchejte a vypracujte těsto, které bude mít konzistenci asi jako těsto na linecké. Těsto nechte chvíli odpočinout a poté již rozválejte na pomoučněném válu a vykrajujte tvary dle libosti.
Pečte na 180°C cca 10 minut.

Po upečení nechte vychladnout. Spojujte ořechovou náplní (namleté ořechy, troška rumu, dobrá marmeláda nebo povidla), pocákejte čokoládou a posypte oříšky. Nebo jen ozdobte čokoládou a oříšky a neslepujte, taky výborná verze.

Cukroví bychom měli.

Vánoce si rovněž nedokáži představit bez vaječného koňaku. A i ten jde připravit ve veganské verzi. Nevěříte? Tak to jste ještě neochutnali tento:

Veganský "vaječný" koňak

Suroviny:
500 ml vanilkového pudingu Provamel
200 ml rumu (použijte klasický Božkov :-) a množství dejte podle chuti))
1 lžička vanilky
3 - 6 lžic třtinového cukru (podle chuti, je to potřeba kvůli neutralizaci soli)
1/2 - 1 lžička černé soli (dejte méně a postupně přidávejte podle chuti)

Vše dejte do vysoké nádoby a prošlehejte tyčovým mixérem. Nechte pořádně uležet v lednici. :-) Ochutnávat můžete hned :-).

Co se týče jídla na Štědrý den, snažím se toho co nejvíce připravit den předem, protože na samotný den D nechci v kuchyni trávit příliš času. Raději se věnuji rodině, vánoční procházce, koledám, vánočním filmům a konzumaci dobrého jídla. Proto vše, co jde, připravím den předem a v množství minimálně na 2 – 3 dny a následně na Štědrý den (první svátek vánoční,...) jen obalím řízky v trojobalu, usmažím je a dám péct zeleninu. Zbytek je již přychystán a tak mám velkolepou večeři (i s prostíráním) nachystanou za půl hodiny :-).

Na Štědrý den snídáme cukroví s domácí vánočkou a kakaem.

Vánočka (peču 23. prosince)

Nejlépe se mi osvědčil tento recept (jde o poveganštěnou verzi vánočky od Romana Vaňka):
Suroviny:
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
42 g droždí (1 kostka)
130 ml vlažného rostlinného mléka
60 g třtinový cukru
8 g vanilkového cukru
70 g rostlinného tuku (např. kokosový nebo Bio Alsan)
4 g soli
citronová kůra
1 "vajíčko" (1 lžíce vanilkové hrašky nebo sojové mouky plus 2 lžíce vody)
35 g rozinek
35 g mandlí

Do mísy nasypte hladkou a polohrubou mouku. Uprostřed udělejte důlek, do kterého nadrobte droždí. Droždí zalijte 2/3 mléka. Droždí s mlékem a troškou mouky promíchejte až vám vznikne hustší těsto, asi jako na lívance. Omládek zasypte troškou hladké mouky a nechte 30 minut kynout.
Po 30 minutách přidejte cukr, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, sůl, citronovou kůru, "vajíčko" a zpracujte těsto. V robotu to bude trvat zhruba 10 minut. Těsto přikryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut odpočinout.
Poté těsto rozdělte na 6 dílů, můžete přidat rozinky či mandle a vytvořte 6 zhruba 30 centimetrů dlouhých pramenů. Upleťte vánočku. Jak na to? Koukněte na toto video: Jak uplést vánočku z šesti pramenů?
Když jsem to zvládla já.... :-)
Hotovou vánočku dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte hodinu kynout.
Poté potřete vodou s kapkou oleje, posypte plátky mandlí a pečte při 160°C zhruba 40 - 50 minut.

Vánoční kakao

Do hrnce s dvojitým dnem naliji 1 litr rostlinného mléka, doporučuji mandlové, když jsou ty vánoce :-), přidám 2 lžíce kvalitního kakaa, 2 lžíce melasového cukru (to je ten nejčernější třtinový), 1 vanilkový lusk a ½ lžičky skořice. Vše krásně promíchám a ohřeji. Doporučuji nejprve dát do mléka kakao a cukr se skořicí a vše promixovat ponorným mixérem a až poté přidat vanilkový lusk. Nevím, jak vám, ale mně se kakao i skořice blbě rozmíchávají a takhle máte jistotu, že nebudete mít v mléku cucky kakaa či skořice :-). (Kdo chce, může si do kakaa kapnout trošku rumu, ale přeci jen je ráno :-))) ).

Na oběd si nejčastěji dáváme houbového kubu.

Houbový Kuba

(Kroupy uvařím den dopředu, na Štědrý den jen smíchám s houbami, česnekem, kořením a dám zapéct).
Dělám jej "od oka". Uvařím hrnec ječných krup nebo špaldového kernota. Opeču cibuli na oleji, česnek a namočím houby. V míse promíchám cibulku, česenek, nakrájené houby, uvařené kroupy, přidám trošku oleje, hodně majoránky, čerstvý česnek, hodně lahůdkového droždí. Peču ve strouhankou vysypané a tukem vymazané formě dokud kroupy krásně nezezlátnou. Servíruji s kyselou okurkou ;-).




A na slavnostní večeři připravujeme polévku kapustnici (ne zelňačku, ale kapustnici podle slovenského receptu, kde je tato polévka tradiční vánoční) s pořádnou dávkou kysaného zelí a jako druhý chod bramborový salát (jak jinak :-)), tofu obalené v řase, patizon a marinované sojové plátky – vše v trojobalu. A nemáme jen tak prostou večeři, ale řízky a salát doplňuje pečená zelenina, brusinková omáčka, … Inspirovala jsem se v Anglii a USA, kde je sváteční stůl plný různých chutí. Oproti těmto opulentním pokrmům mi přijde česká „klasika“ kapr s bramborovým salátem dost nuda, nemyslíte?
No a teď směle k receptům :-).

Kapustnice

(ideálně uvařte 23. prosince, stejně je nejlepší rozleželá)
(tu jsem nikdy nevařila, vždy ji vaří můj manžel a umí ji prostě dokonale vyladit :-) )
Suroviny:
600 g kysaného zelí (ideálně domácího :-) )
400 g brambor
2 sojové párky (kupuji od chilli párky od Kalmy)
1 lžíce mleté papriky (kombinuji sladkou a uzenou)
1 lžička pálivé papriky
1 bobkový list
4 ks nového koření
4 ks pepře
kmín
majoránka
2 cibule
4 stroužky česneku
cukr dle chuti (zejména pokud je zelí moc kyslé)
sůl
sušené houby
olej
voda (tak aby byly suroviny pod vodou a voda sahala tak 2 cm nad)
sojový jogurt (nemusí být)

Na oleji opečte na drobno pokrájenou cibuli, přidejte papriku, brambory, zelí a opečte dozlatova. Zalijte vodou, přidejte namočené houby, koření a povařte dokud brambory nebudou měkké. Poté již jen dochuťte (sůl) a servírujte. Na talíři můžete zjemnit sojovým jogurtem.

Bramborový salát

(Připravte si 23. prosince)
Bramborový salát má každá rodina jiný. My děláme tento. Víceméně jej děláme už roky stejně, akorát jsme vyřadili neveganské potraviny (vejce, tatarku).
Brambory (varný typ A), cibule, 1 kyselejší jablko, sterilované okurky, sterilovaná kapie, směs mrkve, petržele, celeru, sůl, pepř, polnotučná hořčice, lák z okurek, sojová majonéza nebo tatarka (doporučuji značku Mayonette od firmy Provita, podle mě nejlepší veganská majonéza i tatarka, nemá konkurenci)

Ideálně den předem si uvařte brambory ve slupce(hodně brambor) a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Studené brambory oloupejte. Ideálně ještě ten den večer si brambory nakrájejte (nebo prožeňte mačkátkem jako já :-) ) na nudličky a dejte do velké mísy, kam přidáte vychladlou kořenovou zeleninu, pokrájenou kapii, okurek, na drobné kostičky nakrájené jablko, cibuli, sůl (celkem dost, brambory potřebují více soli), pepř, hořčici, trochu láku z okurek a sojanézu. Vše umíchejte a dochuťte do vlastní spokojenosti. Obvykle dělám salát den dopředu a záměrně jej udělám trošku slanější, jakmile se brambory rozleží, tak je slaný akorát. Rovněž dávám i více láku z okurek i majonézy, neboť i tu „vodnatost“ brambory vysají a salát není pak „suchý“.

„Kapr“

Tofu s řasou (naložte do marinády 23. prosince)
1 bal. Natural tofu (2 větší nebo 4 menší řízečky)
1 plátek nori řasy na sushi (zhruba 15 x 15 cm)
1 lžička koření na ryby
1 lžíce rostlinného oleje

Natural tofu rozřízněte podélně (máte 2 větší kusy) anebo ještě na poloviny (máte 4 menší kusy), posypte kořením, potřete olejem a nechte marinovat ideálně přes noc. (Množství oleje i koření si upravte podle zvyklostí :-)). Druhý den stačí nechat tofu okapat od oleje a obalit řasou. Protože je tofu „mokré“, řasa na něj krásně chytne. Následně obalujte v trojobalu. Mně osobně se nejvíce osvědčila kombinace špaldová hladká mouka (nebo pohanková), těstíčko z hrašky pikant a kukuřičná strouhanka. Usmažte a můžete podávat.

Patizon 

(naložte do marinády 23. prosince)
1 lžička koření na ryby
1 lžíce rostlinného oleje

Patizon oloupejte, vydlabte a rozkrájejte na podkovy. Následně opět nechte marinovat v koření s olejem. Po uležení opět obalte v trojobalu a smažte dozlatova. Mně osobně patizon chutná asi nejvíce. Pokud chcete aby chutnal více jako ryba, můžete do marinády přidat lžičku nori vloček.

Marinované sojové řízky 

(namarinujte 23. prosince)
6 sojových plátků
1 litr zeleninového bujonu (na uvaření sojových plátků)
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžička oblíbeného koření (já používám směs uzené papriky, soli, pepře, drcených hořčičných semínek, oregána)

Sojové plátky uvařte v zeleninovém bujonu. Poté sceďte a vymačkejte přebytečnou vodu. Jakmile plátky vystydnou, naložte je do marinády z oleje a koření a opět nechejte uležet ideálně přes noc. U sojových plátků platí více než u čehokoliv jiného, že čím déle necháte uležet, tím lépe to následně bude chutnat.
Druhý den obalit v trojobalu a usmažit. Podávat s kouskem citronu :-).


Pečená zelenina

(nakrájejte den dopředu)
Večer před štědrým dnem si zeleninu nakrájím a dám do vzduchotěsné krabice do ledničky. Někdy ji i namarinuji. Základem je krájet každý druh na jiné kousky. Například mrkev na kolečka, pastiňák na hranolky, … a ke každé zelenině dát jinou bylinku.
Osvědčily se mi tyto kombinace:
mrkev, tymián, mořská sůl, olivový olej, kapka vinného octa
červená řepa
celer
batáty
dýně hokkaido, šalvěj, mořská sůl, olivový olej, kapka vinného octa

Pečené vánoční brambory

Když stíhám, tak připravuji i tyto brambory. Opět si můžete předpřipravit den dopředu.
Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kousky (z jedné brambory zhruba 3 kousky). Dejte do osolené vody a povařte 10 minut. Brambory musí být pořád uprostřed tvrdé. Pokud připravujete den předem, tak brambory slijte, zchlaďte studenou vodou, nechte vychladnout a dejte ve vzduchotěsné krabici do lednice.
Uvařené brambory poprašte semolinou, posolte a dejte do olejem vymaštěného pekáčku a pečte zhruba 30 minut při 180°C. Ideální je brambory na pekáči promíchat, aby se obalily olejem.
V míse smíchejte asi 50 ml dobrého oleje, sůl, pepř, šalvěj, kůru z 1 mandarinky, šťávu z 1 mandarinky. Po 30 minutách brambory vytáhněte, zalijte marinádou a pořádně promíchejte. Dejte ještě na dalších 30 minut péct. Nezapomeňte s bramborami po 10 minutách míchat.

Brusinková omáčka

(Můžete připravit den dopředu a na Štědrý den jen ohřát)
250 g mražených brusinek (nebo sušené, předem namočené)
50 ml brusinkového džusu nebo vody
svitek skořice
2 hřebíčky
50 ml dobré whisky
sůl
bílý pepř


Vše dejte do hrnce s dvojitým dnem a na mírném plameni povařte. Výsledná chuť by měla být sladko slaná, ovoněná whisky. Alkohol se přidává hned na začátku a proto se varem obsah alkoholu zredukuje, ale vůně zůstává :-).

Tak to by asi mohlo stačit. Jako inspirace je to dobré, co myslíte? A co dobrého jíte na Štědrý den vy? Ráda se inspiruji. Přeji krásné vánoce... :-) <3 

Dobrou chuť!

Vaše Lenča

Už máte můj nový vánoční e-book Veganské Vánoce od A do Z, který vás provede celým vánočním časem od první adventní neděle až po novoroční oběd? Ne? Tak mrkněte SEM a dozvíte se, jak jej získat i náhled dovnitř. :-) 







Komentáře

  1. Krásný den! Skvělý souhrn všech otázek a receptů, co se týkají Vánoc. Letos určitě vyzkouším několik receptů podle vás :) Podle mě je to nejlepší VEG článek, co jsem v poslední době viděla! Děkuji za to :) I.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za vyčerpávající a velice inspirativní článek! Rovnou jsem se pustila do datlových hvězdiček a jsou neskutečně dobré (a to ještě nejsou dotvořené), a myslím, že i bramborový salát nezůstane nevyzkoušen :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tenhle článek je naprostá BOMBA a úžasná inspirace! :) Děkujeme za něj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda, že se líbí... sama vím, jak těžké bylo najít dobré recepty na vánoční tvoření, tak jsem si říkala, že udělám komplexní přehled a třeba někomu ušetřím práci z hledáním... Letos bude určitě další inspirace ;-) mám v plánu letos cukroví bez palmáče ;-)

      Vymazat
  4. Taky dekuji,budu se inspirovat....Krasne Vanoce😊

    OdpovědětVymazat
  5. Chci se zeptat, proč jste se z vegetariánky stala vegankou a zda jste se takto stravovala už v těhotenství? Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z etických důvodů, mléčný a vaječný průmysl je stejně hrozný jako ten masný. Miluji zvířata. O svém přechodu a těhotenství jsem napsala článek ;-) http://zdravejist.blogspot.cz/2015/07/moje-vegetariansko-veganske-tehotenstvi.html Krásný den

      Vymazat
  6. Perfektní článek,který jsem dlouho postrádala. Neděláte někdo náhodou vegan vosí hnízda, :),jinak všem přeji radostné a požehnané Vánoce pro všechny. hezký den a díky, moc pěkné :)

    OdpovědětVymazat
  7. Perfektní článek,který jsem dlouho postrádala.....:),neděláte náhodou také vosí hnízda? Jinak všem přeji krásné a požehnané Vánoce beze shonu a stresu. Hezký blog,díky za něj :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky