čtvrtek 14. prosince 2017

Luštěniny - recenze

Což takhle si před vánoci zasoutěžit o novou kuchařku z nakladatelství Metafora "Luštěniny" od G. Fuggeleové?

V dnešní recenzi vám chci tuto knihu představit. Bohužel se nejedná o čistě veganskou kuchařku, byla to moje chyba, že jsem si to neověřila u nakladatele a vybrala si ji k recenzi, ale osobně se mi kniha líbí jako zdroj inspirací a dokáži plně recepty zveganizovat. Přiznám se,  že receptů na dobrá luštěninová jídla není nikdy málo :-).

Nakladatelství Metafora děkuji za poskytnutí soutěžního výtisku.

Proč jíst luštěniny?

Protože jsou levné, přirozeně bezlepkové, ideální pro udržení váhy, skvělým zdrojem bílkovin, sacharidů a vláknny a jsou bohaté na antioxidanty, minerály a kyselinu listovou.

Knížka "Luštěniny" je rozdělená do šesti kapitol, netradičně podle barvy luštěnin. Najdete tu kapitolu Bílé, Černé, Zelené, Žluté, Červené, Hnědé. Každá kapitola je poté rozčleněna do předkrmů, polévek, hlavních jídel a dezertů.

Třeba mezi žlutými luštěninami najdete recepty na sóju, žlutý půlený hrách a cizrnu nebo u červených červenou čočku, adzuki a fazoli červenou ledvinu.

Z receptů mě zaujaly například krokety z batátů a červené čočky nebo zimní vitaminová bomba a to salát z červeného zelí, křupavé kapusty a fazolek adzuki. Samostatnou kapitolou jsou dezerty, které osobně miluji a můj nejoblíbenější recept je zřejmě fazolové brownies (recept ZDE), tak jsem zvědavá, jak se povede měkký čokoládový dortík z černých fazolí se slaným karamelem, co?

Knížka je zajímavá jak designově, tak obsahově. Líbí se mi přesto, že, jak jsem již psala, není veganská. Ale nevím, zda to tak máte také, ale když v receptu čtu například smetana tak mi automaticky naskakuje předpona mandlová či sojová, místo vejce hraška, místo masa tofu/seitan/sója apod. :-)

Knihu hodnotím 7* z 10. :-)

A teď k samotné soutěži.

Do komentáře zde, na Instagramu či na FB napište, jaké je vaše nejoblíbenější luštěninové jídlo plus svůj email. 

23. prosince vylosuji vítěze. Za sdílení soutěže děkuji, ale není podmínkou. 


Vítězným emailem se stává tupa.zuzana@email.cz 
Gratuluji!


Krásné vánoce.


17 komentářů:

  1. Luštěniny miluji ve všech podobách, ale asi by u mě zvítězil hummus!
    paola23@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Nejvíc ujíždím na polévce z červené čočky a mrkví a dýní :).
    Tomiskova.monika@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  3. To je těžká otázka, protože milujeme červenou čočku, fazole adzuki a ostatní luštěniny a nevím, které jídlo vybrat jako to nej. Vzhledem k adventu teď ujíždíme třeba, jinak netradičně, na sušenkách z mouky z červené čočky s čokoládou :-) vyper(at)seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  4. za me vsechno z cizrny a bez ceho si nedokazu predstavit zivot je humus! Nebo takova sekana z cocky, ta taky neni k zahozeni :D
    luc.kub@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Odpoved je extremne jednoducha: HUMMUS !!!! Jeste jednou: HUMMUS! A radsi pro jistotu: HUMMUS :D

    email: pali007@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Nejvíc červená čočka na všechny způsoby :) Rychlá příprava a pikantní chuť. Aaanetka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. U mě je to indický dhal, arabský hummus, americké pečené fazole a maminčina česká hrachovka :)
    bertik003@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Luštěniny máme rádi na různé způsoby,např. cizrnový guláš,mungo polévka,falešný prejt z adzuki fazolek nebo také salát z čočky beluga s červenou řepou a balkánským sýrem.Tato knížka je zajímavá,byla by mně inspirací :-) svica@email.cz Markéta Modrovská

    OdpovědětVymazat
  9. Těstoviny s "Boloňskou" omáčkou ze zelené puy nebo červené nepůlené čočky.
    Alžběta (alzbetastranikova at gmail.com)

    OdpovědětVymazat
  10. Oblíbených mám určitě více, ale první mě napadl luštěninový dhal, pomazánka z červené čočky a hummus.

    Knížku už jsem okukovala v knihkupectví, tak snad se mě usměje štěstí.

    j.palovcakova@hotmail.com

    OdpovědětVymazat
  11. Luštěniny máme rádi v různých podobách,např. cizrnový guláš,mungo polévka,falešný prejt z adzuki fazolek a nebo salát z čočky beluga s čevenou řepou a balkánským sýrem.Tato kuchařka by mně byla pěknou inspirací :-) Modrovská Markéta svica@email.cz

    OdpovědětVymazat
  12. U me naprosto vyhrava hrachovka s cerstvym chlebem a zelim. Je to pro me uzasna vzpominka na detstvi <3

    OdpovědětVymazat
  13. Miluju cockovou a fazolovou polevku
    tomanova.katerina@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Nejoblíbenější luštěninové jídlo? Snad fazole s kysaným zelím:
    Na 1 lžíci olivového oleje a 1 lžíci vody osmažím nadrobno nakrájenou velkou cibuli, přidám 4 lžíce rajčatového protlaku a ½ kg kysaného zelí. Podusím 10 minut a vmíchám 2 šálky uvařených hnědých nebo bílých fazolí. Podávám s CZ domácím chlebem. Protože je rychlé, levné a báječné.
    tupa.zuzana@email.cz


    OdpovědětVymazat
  15. Moje nejoblibenější jídlo v poslední době vůbec je Channa masala. Indie je vůbec na luštěniny bohatá :) ale jinak mi chutná i makrobiotika. Vcera jsem si třeba dělala polévku se zelím, amarantem, quinoou a červenou čočkou, dala tam hodně cibule a bylo to taky skvělé. A to jsem jen vše naházela do hrnce a vůbec to nehlídala, nedochucovala... Má to také své výhody :) No a taky miluju hummus, ale kdo ne, že? Ještě jsem viděla zajímavé recepty v africké kuchařce, co jsem kdysi koupila v levných knihách. Ještě je nemám vyzkoušené, ale jsou tam napříklaf placky z fazolí, místo pečiva. Kuchařka by mě potěšila, protože luštěniny miluju a snažím se hledat nové a nové recepty :) kristynahorkova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  16. Nejoblíbenější luštěninové jídlo? To je veganovo dilema :-D Ale u mě vítězí cizrna na paprice. Krásné svátky přeji. petra.kavka@email.cz

    OdpovědětVymazat
  17. Knihu bych rád vyhrál pro svou manželku. Osobně mám v tomto období rád husté luštěninové polévky.

    pe3kpal@hotmail.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den