Malý vegan - svačinky do školičky

UPDATE: Článek pochází z podzimu 2018, aktualizuji jej a posouvám dopředu, aby nezapadl. Na září 2022 chystám nový svačinkový článek. Ještě jeden starší svačinkový článek najdete ZDE

Veganské svačinky do školky


Krásný den,
moje malá holčička začala chodit dva dny v týdnu do školičky a já ji chystám svačinky s sebou. Obědy mají zajištěné ve školičce a jsou veganské, což je skvělé.

Školičku nám seslalo samo nebe a jen mě utvrdilo, že když se chce, všechno jde a že nejlepší, co může rodič pro své dítě udělat, je řídit se srdcem a vlastní intuicí.

To byl i jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla dát dcerku do lesní, nikoliv do státní školky. Z přístupu učitelek místní školičky mi bylo docela úzko a byl dost v rozporu s naším kontaktním rodičovstvím a výchovou, tudíž bych tam S. nedala a tak jsem hledala alternativu. Nakonec jsme vybrali lesní, která je nedaleko.
Školičku jsme zvažovali z důvodu, že mi přijde, že S. chybí kolektiv dětí a že nadešel čas ji občas někam dát, aby si mohla budovat i jiné zážitky a přátelství, než ty, které zažívá s maminkou a tatínkem. Pokud by S. nebyla ve školičce šťastná, nechala bych ji bez okolků doma, rozhodně nejsem názoru, že dítě MUSÍ do školičky.

Jak na pestrou svačinku?

Ještě bych ráda zdůraznila skutečnost, že jsme jako rodiče dostali pokyny a všechny děti musí mít do školičky svačinky připravené podle pokynů. V batůžku tak každé dítko nese několik minikrabiček:
  • SUŠENÁ krabička se sušeným ovocem a oříšky
  • KRÁJENÁ krabička s čerstvými kousky ovoce
  • KŘUPAVÝ pytlíček s křupkami nebo něčím slaným (domácí sušenky, pečivo s pomazánkou apod.)
  • NĚCO SLADKÉHO DO RUKY na závěr procházky

a na pití všechny děti mají mít pouze čistou vodu ;-)

Vzhledem k tomu, že je ve školičce plno dětí s potravinovým omezením, bylo nám doporučeno, abychom všechny svačinky připravovali bez živočišných složek, aby opravdu každý mohl ochutnat od každého. Což je paráda. A i kdyby se někdy stalo, že dítko přinese něco živočišného a dcerka to ochutná, svět se nezboří. Není to úmyslné a víc se tomu předcházet nedá. Sama se v "běžném" světě vždy ptá, zda je to z mlíčka od kravičky, zda je tam maso apod., tak je teď na ní, aby to zvládla ;-). Ale vím, že vědomě nic živočišného nesní.

Ale zpět k jídlu...
Přidávám tedy pár fotek pro inspiraci ostatním maminkám. Podotýkám, že svačinky záměrně připravuji větší a to z několika důvodů:
a) aby měla na výběr a dala si to, na co má zrovna chuť
b) aby se mohla bez obav, že bude mít hlad, s kýmkoliv podělit
c) aby měla radost
d) většinou nechce snídat, tak aby měla dostatek jídla na dopoledne ;-)

První den:

SUŠENÁ krabička obsahuje směs oříšků a ovoce, které jsem zrovna měla doma - datle, rozinky, kešu, lískové oříšky, arašídy.

KRÁJENÁ krabička obsahuje domácí hroznové víno, které je slaďoučké a moc dobré.
KŘUPAVÝ pytlíček dnes obsahuje amarantové tyčinky a v malé šroubovací skleničce je bylinková "Lučina" (Veggie pomazánka z ALberta, která chutná fakt jako Lučina, mňam.)
NĚCO SLADKÉHO DO RUKY je ve znamení kakaových zvířátek z Biopekárny Zemanka, která jsou bez cukru, slazené rýžovým sirupem :-)

Druhý den:

SUŠENÁ krabička obsahuje směs oříšků a ovoce plus 3 jahůdky od JOJO
KRÁJENÁ krabička obsahuje hrášek a hrušku ze zahrady
KŘUPAVÝ pytlíček dnes nahrazen domácími šneky z listového těsta s tofu, domácím kečupem, bylinkami a cibulkou
NĚCO SLADKÉHO DO RUKY jelikož dostala JOJO jahůdky jako překvapení v sušené krabičce, nachystala jsem jí ještě kytičku z žitného chleba s domácí pomazánkou

Třetí den:

SUŠENÁ krabička zase směs oříšků, včetně jahůdek a křupavých kačenek
KRÁJENÁ krabička žitný chléb s pomazánkou, mrkev, paprika
doplněné o domácí hrozny a hruštičku

Čtvrtý den:

SUŠENÁ krabička směs oříšků a sušeného ovoce
KRÁJENÁ krabička mrkev, salát, švestky, chléb s hummusem
NĚCO SLADKÉHO DO RUKY Datlovky od Zemanky

Pátý den:

SUŠENÁ krabička směs oříšků a sušeného ovoce
KRÁJENÁ krabička dnes pouze hruška ze zahrady
KŘUPAVÝ pytlíček oblíbené toasty s rajčaty čerstvými, sušenými, tempehem
NĚCO SLADKÉHO DO RUKY domácí buchta bez cukru s dýní (recept zde)

Měli byste zájem opět o svačinkové tipy? Připravila bych nějaké tipy zase na září. 

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky