Svačinky do školy a školky

Svačiny do školy a školky

Vzhledem k tomu, že už mám doma školačku i školkáčka, otázka svačin je u nás každodenním tématem. 

Dcera nechodí ve škole na obědy a tak musím téměř denně (někdy vyzvedávám hned po vyučování) připravovat buď i velkou svačinu nebo svačinu a oběd. 

Říkala jsem si, že by to bylo dobré téma na samostatný článek a proto bych se s vámi chtěla podělit o svoje tipy a triky. 

Jak na zdravé svačiny?

Ráda bych podotkla, že se snažím tvořit svačinky a obědy do krabiček tak, aby příprava zabrala málo času, jídlo bylo z 90 % zdravé a výživné, ale nutně nemusí být 100% vyvážené, tím chci říct, že v případě, kdy si dcera poručí jen jednoduché jídlo, doháníme to výživnější večeří a naopak, když se mi podaří nachystat velmi výživná jídla, k večeři si klidně dáme něco lehkého. 

Zdravá skladba svačin pro děti

Základem úspěchu u nás doma je to, že se svačina skládá z více položek. Kdybych dceři dala na svačinu jen třeba rohlík s pomazánkou, byla by nespokojená a určitě hladová, proto máme svačinky pestré, rozdělené do několika kategorií:

Sytá část

tady nejčastěji dáváme pečivo s něčím. Ideální volbou je žitný kváskový chléb, ale většinou mi ho děti sní jen 1x týdně, zbytek dnů volíme kupované vícezrnné rohlíky, kaiserky nebo zdravější drožďové chleby (finský apod.). Jako přílohu k pečivu volím nejčastěji luštěninové pomazánky typu hummus (na tisíc způsobů), tofu pomazánky, pomazánky typu "Lučina" (např. od Albert Nature Bio mají výbornou bylinkovou vegan Lučinu), tempeh, Patifu paštiky, dcera má ráda i toasty nebo výjimečně i sladkou verzi s rostlinným tukem a domácí marmeládou nebo oříškovým máslem alá Nutella, špaldové palačinky či lívance. Určitě nesmím zapomenout, že v zimě dávám dětem aspoň 1x týdně na svačinu ovesnou/jáhlovou/špaldovou či jinou kaši v termosce a to zejména ve dnech, kdy vyráží na výlety či expedice. Dcera chodí se školou na výlet 1x týdně. Někdy si dcera vyprosí domácí granolu s rostlinným mlékem nebo jogurtem a na to se mi osvědčila krásná krabička, kam dolů dám jogurt/zakysanku, ovoce a do vršku granolu/semínka/oříšky. Hodí se i na malou porci salátu s krutonky. 
Zdroj: Bonami

Zdravá část

tam spadá čerstvé ovoce a někdy kokosový, ovesný či sójový jogurt. Když dávám jogurt, slaná část je menší. Ze značek se mi osvědčila zakysaná kokosová smetana z Lídlu, ovocné jogurty Planton rovněž z Lídlu, Ovsánek (ten kupuji i u nás v Brněnce), Sojade (kvalitní jogurt s probiotiky) anebo Provamel. Výjimečně koupím i Alpro jogurty, ale vadí mi, že je v nich klasický cukr. 

 Suchá část

tu má dcera často několik dní stejnou a slouží jen na příležitostné zobání, když má chuť na ořechy, semínky, lyofilizované ovoce apod. Má na to speciální malou krabičku, kterou ji průběžně doplňuji. 

Něco sladkého na zub

to nesmí chybět a je to taková drobnost na chuť v podobě čtverečku hořké čokolády, pár sušenek od Biopekárny Zemanka (které se dají koupit na váhu), nebo domácích zdravějších sušenek, buchet, moučníků aj. 

Dcera pravidelně sní téměř vše, někdy se nedotkne suché části, ale zas jindy má hlad a dojí ji, když třeba nemá oběd a já nestíhám a přijíždím třeba o půl hodiny později. 

Obědové krabičky

Ve dnech, kdy je dcera ve škole i na oběd, přidávám obědovou krabičku a když má družinu, přidávám i druhou svačinu, která ale bývá menší, protože si může případně dojíst oříšky aj. 

Na obědy se mi osvědčily termosky (např. tato od Bonami krásně těsní a nevylije se ani tekutá polévka, jídlo vydrží 6 hodin krásně teplé. U termosek doporučuji nešetřit, pár levnějších jsme měli a životnost byla opravdu krátká. Buď termosky během chvíle přestaly těsnit a protíkaly nebo neudržely jídlo teplé. Termosky oceníte zejména v zimních měsících a v lesních školkách bez možnosti ohřátí jídla celoročně.  

Dcerce ve škole jídlo ohřívá družinářka, proto ji mohu dávat i jídla v krabičkách a na toto jsou skvělé skleněné misky s plastovým vrškem na zaklapávání z IKEA. Nevyteče z nich ani polévka. 

Dcera je velký jedlík, tak většinou musí mít buď velký oběd anebo menší plus polévku. Většinou obědy skládám z obědu či večeře z předchozího dne, pokud ale z nějakého důvodu jsem oběd neuvařila, volím jednoduchá jídla, která má dcerka ráda. 

Tipy na rychlé a výživné obědy do krabičky

  • celozrnný kuskus zakápnutý olivovým olejem, se slunečnicovými semínky, čerstvými a sušenými rajčaty a tempehem/seitanem či uzeným tofu. Příprava nezabere déle než 5 minut.
  • těstovinový salát z celozrnných nebo bezlepkových těstovin (rýžové, kukuřičné) s vařenou nebo čerstvou zeleninovou směsí (v časové nouzi se dá použít mražený mix) s uvařenou cizrnou a zálivkou z rostlinného jogurtu, hořčice, bílého pepře a soli.
  • rizoto; opět universální jídlo, které se dá připravit na tisíc způsobů dle stavu zásob a sezóny. Výborné je např. cuketové, hlívové aj. Jako bílkovinu přidávám buď uvařenou luštěninu (vždy vařím větší množství a uchovávám v lednici či mrazáku) nebo zas tofu, seitan, robi, tempeh, ale pokud to jde, volím luštěninovou variantu.
  • pečené brambory se zeleninou a hummusem, velice oblíbená kombinace dcerky, která si ráda namáčí upečenou zeleninu do cizrnové pomazánky. Přidávám do hummusu např. opražená semínka, ochucuji olivovým olejem, sušenými rajčaty aj. 


Pitný režim

Nesmíme zapomínat na důležitý pitný režim. Samozřejmostí by měla být láhev s vodou, kterou by měla v zimních měsících vystřídat termoska s teplým nápojem. Ideální se mi jeví teplý čaj nebo ovocná šťáva naředěná horkou vodou na požadovanou teplotu. 

Pozor! Termosky umí udržet nápoje horké opravdu dlouho, proto dávejte dětem do termosek tekutiny o takové teplotě, aby se dítko nepopálilo. Určitě teplotu sami vyzkoušejte a nespoléhejte na odhad. Když se bezpečně napijete vy, napije se bezpečně i vaše dítě. 

Termosku volte dle schopností dítěte, takovou, aby se dítě obsloužilo samo a nepopálilo se. Opravdu na to pozor. Dcerka si na jídlo i pití vybrala značku Navigate, která má termosky na pití klasicky s širokým uzávěrem a dá se snadno vymývat. (termosku na pití (obj. 0,4 litru) aktuálně nemají skladem, proto v odkaze jen na termoska na jídlo). 


Pár doporučení pro rodiče

Nám se doma vyplatilo vsadit na design a opravdu dětem pořídit misky, krabičky, lahvičky, které se jim líbí. I když jsem zastáncem bezodpadového životního stylu, v tomto jdu cestou kvality a aby se dětem svačina vizuálně líbila. Za prvé si krabičky snadno poznají, svačinka bude lákavější a jíme i očima, že.
Děti si oblíbily produkty značky Rex London, která má nádherné kousky pro menší děti a přiznám se, že krabičku na oříšky s jednorožcem jsem si musela pořídit taky :-D. Jen upozorňuji, dívejte se na rozměry, ať pak nejste překvapení velikostí objednaného zboží. 

Zkoušeli jsme využívat i pratelné ubrousky na svačiny, ale přesto raději svačinu dám poté ještě do plastové krabičky, aby dítko nemělo svačinu rozmačkanou. Dodnes si pamatuji na traumata ze svého dětství, kdy jsem z kabele lovila zmačkaný rohlík a ještě jsem si jej musela očistit od nalepeného papírového ubrousku :-D.

Svačinu chystejte zajímavou, pestrou, dejte si záležet. Ať si dítko po otevření krabičky řekne jůůů to je nádhera a hned se pustí do baštění.

Nezapomínejte na snídani, která je nesmírně důležitá. A pokud jsou děti, které ráno nezvládají snídat, dávejte o to větší svačinu. 

Krabičky na svačinky mi na focení poskytlo Bonami a já jim tímto velice děkuji. 


Komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky