neděle 3. listopadu 2019

Jak nahradit mléko - moje tipy

Tento článek bude čistě o rostlinných alternativách mléka, které se dají běžně koupit v českých obchodech a mně osobně chutnají nejvíce.
Samozřejmě, co člověk, to jiné chutě, ale aspoň pro představu...

Rostlinné mléko
Rostlinných mlék jsem ochutnala asi nejvíce. Je nejjednodušší si je připravit doma, ale i přesto si občas ráda dám to z obchodu. Za těch 5 let na veganské stravě a 7 let na vegetariánské se hodně posunula nabídka a opravdu není problém sehnat rostlinné mléko v jakémkoliv supermarketu. Nejčastěji prodávanou značkou je Alpro, které osobně nekupuji (výjimečně vanilkové Alpro, protože kamarádka Ester mě naučila to nejlepší latté právě z něj), protože se mi nelíbí složení plné cukru a jiných látek, když to jde u rostlinných mlék tak jednoduše (voda, ořech/sója/rýže, sůl).

Poměr cena a kvalita je nejlepší v DM drogerii u jejich značky DM Bio a právě v této řadě jsem objevila dva favority. Zmíním oba, protože DM mléko Barista (kombinace ovesného s troškou sóji) je nejlepší do kávy a na našlehání pěny do cappucina a pak ovesné mléko, které je pro mě totální top co se týče chuti, barvy i konzistence.




Cena je 39 Kč za Baristu a ovesné stojí tuším 34 Kč.

Rostlinná smetana na vaření
Tady také zůstanu u DM drogerie. Kde mají v nabídce rýžovou, sójovou a ovesnou za stálou cenu 24 Kč, v akci často za 19 Kč. Sójová je sázka na jistotu, vždy se mi jídlo s ní povedlo.
Ještě je dobrá smetana od Provamelu (okolo 38 Kč) a také ovesná od firmy Oatly (okolo 35 Kč). Naopak zklamáním pro mě byla smetana mandlová od Ecomil



Rostlinná šlehačka
Tady je teda podle mého ještě mezera na trhu a výsledné šlehačky moc šlehačkově nechutnají. Myslím si, že dobrou šlehačkou by mohla být například z kešu mléka. To nejlepší, co se dá jako šlehačka použít je kokosové mléko v plechovce. Jen pozor, ne každé je veganské, některé obsahuje živočišná éčka.
Postup je jednoduchý. Plechovku dáte přes noc do lednice, ráno vydlabete ztuhlou část, vodu vylijete. Ztuhlou část vyšlehejte se ztužovačem šlehačky a vanilkovým cukrem a máte výtečnou šlehačku s kokosovou vůní. Do dortů ideální, krásně po vychlazení drží a je moc dobrá.

Rostlinný jogurt
Rostlinný jogurt - tady mám tři favority. Co se týče čistě bílých jogurtů, tak na jídlo natural kokosový z Lídlu (25 Kč), na tzatziky a zálivky, pomazánky Provamel bílý (cca 18 Kč, když zakoupíte 4 balení) a pak ochucené, tak Sojade a opět Provamel.



Propadákem je za mě kokosový "jogurt" od firmy Kalma. Konzistence hrozná, chuť ještě horší a kokosové aroma alá stromeček do auta s kokosovou vůní. Jídlo nevyhazuji a sním i to, co mi nechutná, ale toto jsem dala slípkám. Opravdu jsem to nemohla sníst.

Zklamáním je za mě i tolik populární nejogurt. I když jde o super nápad - rostlinný jogurt z mandlového mléka, tak mě osobně neoslovil.

Sýr

Alexýr - vegmelín

Violife - gouda, blue style

"Tvaroh"
žádná značka mi nezachutnala tolik, jako ochucené bílé tofu

(Rozmixovat bílé tofu s trochou rostlinného mléka, přidat cukr dle chuti a citronovou šťávu, vanilku)

Kefír
asi nejvíce mi chutnal "kefír" od firmy Planton v Lídlu s jahodovou příchutí. Nakyslé, z kokosového mléka. Moc dobré. Bohužel jen sezónní nabídka.

A jaké alternativy máte nejraději vy? Podělte se o své oblíbence ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den