Vynikající podzimní polévka

Sytá podzimní polévka

Vhodné pro:

Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
Bez vajec
Bez mléka
Bez pšenice

Jak na se na podzim zahřát?

Vynikající podzimní polévka. Já ji doma říkám zápražková. Je jednoduchá a podle použité zeleniny ji můžete dělat pokaždé jinou. Výhodou je, že úžasně zasytí a prohřeje. Ráda si ji dopřávám v teplém svetru na terase.

Suroviny:

2 lžíce oleje

2 malé cibule

1 lžička Mahá koření

2 - 3 lžíce Hrašky na zahušťování

750 g kořenové zeleniny včetně brambor

1,2 litru zeleninového vývaru

1 stroužek česneku

1 lžíce majoránky

hrst krupek nebo kernota

2 bobkové listy

pár kuliček nového koření

libeček

sůl

Postup:

Jako základ si na oleji orestujte cibuli, posypte lžičkou Mahá koření a přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu včetně brambor. Nebojte se zeleninu osmahnout, klidně ať se trochu i připeče, dodá pak polévce chuť. Teď polévku zaprašte Hraškou na zahušťování, záleží, jak moc máte rádi husté polévky.

Krátce orestujte a podlijte zeleninovým vývarem (1,2 litru), přidávám 1 stroužek česneku, 1 lžíci majoránky a hrst dobrých krupek nebo kernota. 

Samozřejmě nesmí chybět bobkový list, pár kuliček nového koření, pořádný list libečku a sůl. Pod pokličkou vařte do změknutí zeleniny a obilovin. Občas promíchejte. 

Servírujte posypané nakrájenou petrželkou. 

Dobrou chuť

Tip

Důležité je Hrašku v polévce důkladně povařit. Doporučuji tak 20 - 25 minut. Dosáhnete pak toho, že polévka bude mít blahodárný vliv na vaše zažívání. Kratší tepelná úprava vede ke zbytečnému dráždění žaludku a horšímu vstřebávání živin. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky