Ořechové hřebeny z kvásku

Vegan (nepotírat vejcem, ale vodou)
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez cukru

Další pokus s kváskem dopadl nad mé očekávání. Na počátku bylo, tak zkusím předělat klasický recept na kynuté rohlíčky, na konci byly výborné kváskové hřebeny, které chutnají lépe než z droždí. nevěříte?Čtěte dál :-) a vyzkoušejte



Na těsto:
150g aktivního kvásku
250g špaldové celozrnné mouky
250 ml sójového mléka (připravíme z 80g smetanového Zajíce a 150ml horké vody) LZE použít jakékoliv rostlinné mléko))
80 ml rostlinného oleje

Na nádivku:
150g mletých ořechů
70g agáve sirupu
30g javorového sirupu
lžíce rumu (nemusí být)
2 dcl rostlinného mléka
1 lžíce vanilkového aroma (recept na domácí přípravu ZDE)

Do mísy dejte zaktivovaný kvásek (pokud nemáte, tak si kvásek zaktivujte den předem). Přidejte mléko, olej a přisypávejte mouku. Přisypávejte tak dlouho, dokud těsto nebude mít konzistenci asi jako klasické kynuté těsto po vykynutí (trošku lepkavá, trošku řídká směs). Tuto směs nechte v teple kynout (nechte to ležet a až si vzpomenete, tak dodělejte), já nechala těsto kynout cca 4 hodiny.

Mezitím si připravte nádivku. Do kastrolu s dvojitým dnem nalijte mléko a sirupy. Rozehřejte a rozmíchejte tak, až se sirupy rozpustí. Poté přisypte ořechy, rum a vanilkové aroma. Promíchejte a na mírném ohni vařte dokud hmota nebude tuhá a karamelové barvy (trvá to tak 15min).

Vykynuté těsto si vyklopte na pomoučněný vál a hojně posypte moukou. Těsto přikrmujte moukou do té doby, dokud těsto nebude tužší a vhodné na další tvoření. Upozorňuji, že těsto z kvásku bude pořád trošku lepkavé!!!
Poté těsto rozválejte na asi 0,5 cm tlustý plát a rozkrájejte na obdélníky. (Z dávky je jich cca 15) Poté na obdélníky nandejte nádivku, překlopte, přimáčkněte kraje. Přendejte na pečícím papírem vyložený plech a slepenou stranu nařežte jako hřeben. Poté ještě potřete rozšlehaným vejcem (nemusí být, stačí potřít vodou) a dejte péci.

Pečte při 200°C 10 minut, poté troubu zeslabte na 180°C a dopékejte ještě 25 - 30 minut.

Koláče jsou výborné hned, ale mnohem lepší jsou až druhý den.

Tento pokus z kváskem je zatím mým nejpovedenějším a výsledné pečivo mi chutná mnohem více než totožné pečivo z klasických surovin (droždí, cukr, bílá mouka), přičemž v tomto případě je vše nahrazeno zdravými alternativami - droždí kváskem, bílá mouka celozrnnou špaldovou a cukr je nahrazen agáve a javorovým sirupem. Výsledek je opravdu božský!

P.S. - S těstem se mi pracovalo moc dobře!
Tento recept mi dodal sebevědomí, co se kvásku týče a mám v plánu se pustit i do dalšího pečiva.

Komentáře

  1. ahoj Leňulko, protože máš moc hezký blog, tak jsem tě nominovala na cenu Versatile Blogger Award. Podívej se prosím na můj blog. :-)
    http://kivibloguje.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Leni, máš u mě nominaci :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajíc mléko však není veganské- obsahuje E471

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v receptu je 250 ml rostlinného mléka (připravíme z 80g smetanového Zajíce a 150ml horké vody) LZE použít jakékoliv rostlinné mléko)) - tudíž je na každém jaký typ mléka použije :-) a vegan zajisté nepoužije smetanového zajíce, ale jiné sojové či rostlinné mléko, které veganské je ;)

      Vymazat
    2. Tak to bych se hádala. Zajíc je veganský. Může obsahovat stopy mléka, protože ho vyrábí na stejných strojích. Je to asi jako když směs ořechů může obsahovat stopy lepku nebo tak. Řešilo se to už mockrát. Ta stopa je tam 00 nic.....za mě rozhodně vegan výrobek

      Vymazat
    3. to Andrée: Nejde ani tak o ty stopy, ale o to, že má ve složení kaseinát sodný, což je mléčný protein získávaný z kravského mléka... Je to hodně diskutabilní a mezi vegany obvykle Zajíc nesplňuje požadavky na vegan výrobek, ale záleží na každém. Já osobně věřím prohlášení výrobce, že není přidáván záměrně a manželovi jej do kávy kupuju, ale vím, že s tím hodně veganů má problém a proto jsem to i takhle uvedla. Krásný den

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky