Bezlepkové linecké cukroví
Pohankové linecké cukroví nejen pro bezlepkáře
Vhodné pro:Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
ABKM
Bez lepku
lze Bez sóji
lze Bez palmového oleje
100 g hladké pohankové mouky (použila jsem od Šmajstrly)
20 g hladké rýžové mouky
1 lžička vanilkové Hrašky
2 lžíce vody
70 g rostlinného tuku typu Alsan Bio (nebo kokosový olej)
40 g mletého třtinového cukru
1 lžička strouhané pomerančové kůry z BIO pomeranče
1 lžička pomerančové šťávy
Těsto nechejte ideálně přes noc rozležet, pokud chcete péct hned, dopřejte mu alespoň 30 minut v lednici.
Na pomoučněném vále rozválejte na cca 0,8 cm vysoký plát a vykrajujte stejně velké tvary. Polovinu plných, polovinu s vykrojeným vnitřkem.
Pečte v předehřáté troubě při 170 °C zhruba 9 minut, jakmile začnou zlátnout okraje, ihned plech ven.
Po upečení nechejte zcela vychladnout a až poté sundávejte z plechu. Těsto je křehké, horké se vám bude lámat. Po vychlazení se dá sundat krásně.
Slepovat marmeládou doporučuji až třeba druhý den po pobytu v chladu (stačí třeba garáž).
Plnit můžete zhruba 3 dny před Štědrým dnem, nepotřebují dlouhý čas na rozležení.
Intolerance laktózy
ABKM
Bez lepku
lze Bez sóji
lze Bez palmového oleje
Pohanka v cukroví chutná po oříšcích
Pohanku spoustu lidí obchází obloukem. Má specifickou, lehce oříškovou chuť, ale třeba pohanková mouka jako taková je skvělou volbou při pečení bezlepkového cukroví. Já osobně ráda zlepšuji vlastnosti pokrmů tím, že u bezlepkových mouk kombinuji více než jednu mouku. Každá mouka dodá něco svého a ve výsledku chutná lépe než při použití jednodruhové mouky. Pokud byste chtěli péct čistě jednodruhově, je nutné do těsta přidat třeba trochu škrobu, aby těsto lépe drželo u sebe.
Linecké cukroví je taková klasika. Ale ani klasika nemusí být nuda. V tomto receptu jsem linecké obzvláštnila pomerančovou kůrou namísto klasicky používané citronové a sušenky jsou epesní. Jako vzor jsem místo koleček či kytiček zvolila sobí hlavy a se zdobením mi pomohla moje Stellinka. Myslím, že zaujmou na každém vánočním táce s cukrovím, nemyslíte?
P.S. Ty sobí parohy jsme natíraly klasickým (novým, vymytým) školním štětcem a šlo to úžasně, tak doporučuji ;-)
100 g hladké pohankové mouky (použila jsem od Šmajstrly)
20 g hladké rýžové mouky
1 lžička vanilkové Hrašky
2 lžíce vody
70 g rostlinného tuku typu Alsan Bio (nebo kokosový olej)
40 g mletého třtinového cukru
1 lžička strouhané pomerančové kůry z BIO pomeranče
1 lžička pomerančové šťávy
Postup
Ze všech surovin vypracujte hladké, nelepivé těsto.Těsto nechejte ideálně přes noc rozležet, pokud chcete péct hned, dopřejte mu alespoň 30 minut v lednici.
Na pomoučněném vále rozválejte na cca 0,8 cm vysoký plát a vykrajujte stejně velké tvary. Polovinu plných, polovinu s vykrojeným vnitřkem.
Pečte v předehřáté troubě při 170 °C zhruba 9 minut, jakmile začnou zlátnout okraje, ihned plech ven.
Po upečení nechejte zcela vychladnout a až poté sundávejte z plechu. Těsto je křehké, horké se vám bude lámat. Po vychlazení se dá sundat krásně.
Slepovat marmeládou doporučuji až třeba druhý den po pobytu v chladu (stačí třeba garáž).
Plnit můžete zhruba 3 dny před Štědrým dnem, nepotřebují dlouhý čas na rozležení.
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den