středa 25. března 2015

12/52: Český chleba podle Cuketky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy


Dlouho jsem hledala odvahu k pečení kváskového chleba bez formy. Zatím jsem vždy jen šoupla těsto do formy, nechala vykynout a poté upekla. Takové nedostatky jako příliš řídké těsto apod. se ve formě vždy ztratily. Ale jelikož mám letos v plánu každý týden v rámci výzvy vyzkoušet nějaký nový recept, pustit se do něčeho nového, rozhodla jsem se, že tento týden vyzkouším kváskový chléb kynutý v ošatce.
Recept jsem našla na stránkách pana Cuketky a pustila jsem se do toho. A upřímně, není to vůbec nic těžkého  :-). Vyzkoušíte tento chléb i vy?

Suroviny:
300 g žitného kvásku
300 g chlebové pšeničné mouky
170 ml vody
12 g soli
kmín

plus mouka na zapracování (cca 150 - 200 g)


Postup:
Večer před samotným pečením vytáhněte kvásek z lednice a dokrmte jej, abyste z něj ráno měli zhruba 350 g rozkvašeného kvásku (300 g pak použijete do chleba, 50 g uchováte na příští pečení).
Pokud kvásek nemáte, buď poproste někoho z kváskové mapy, nebo se dá koupit v pekárnách (nikoli v prodejnách pečiva, ale opravdových pekárnách) či v některých zdravých výživách.
(Tip pro Brňáky - Lidická 26, Zdravý život - středa a pátek vozí kváskové pečivo a od paní Elšíkové se dá objednat i aktivní kvásek. Sáček stojí okolo 8 - 10 Kč a na start kváskovací kariéry bohatě postačí. Stačí jen zavolat dopředu na číslo 549 240 056 a kvásek si objednat. Na středu si kvásek objednávejte do pondělního poledne, na pátek do středečního poledne, ale raději dříve.)
Tak pokud máte kvásek, tak ho dokrmte Předpokládám, že máte kvásek cca 50 g, abyste měli po rozkvašení zhruba 350 g kvásku, přidejte 150 g žitné chlebové mouky a zhruba stejný poměr vody (150 g). Vzniknout by vám mělo těsto o konzistenci těsta na lívance. Přikryjte utěrkou a nechte přes noc při pokojové teplotě rozkvasit.


Ráno do mísy dejte 300 g chlebové mouky, sůl, kmín a promíchejte. Poté přidejte 300 g aktivovaného kvásku (toho, co jste si večer nachystali) a vodu. Nyní vezměte šlehač s hnětacími háky a asi 10 minut zpracovávejte těsto (nebo dejte do domácí pekárny na program Těsto). Těsto bude mít hustou konzistenci, ale bude se ještě lepit ke stěnám. Nyní si na vál vysypte dostatek mouky (zhruba 100 g) a do mouky těsto z mísy přelijte. Následně hněťte těsto rukama a zapracovávejte mouku tak dlouho, dokud nezískáte těsto o nelepivé konzistenci.
Cuketka doporučuje chléb vždy přeložit a otočit o 90° a takto pokračovat. Docílíte tak správného prohnětení. Kdo ale někdy dělal kynuté těsto, tak zajisté ví, jak správně propracovat :-).


Jakmile budete mít těsto připravené, vezměte si ošatku na kynutí chleba (zhruba na 1 kg pecen) a pořádně ji vysypte moukou a vložte do ní těsto. Nechte kynout dokud těsto neznásobí objem. Trvá to zhruba 3 - 5 hodin (záleží na teplotě, tlaku atd.). Mně to dnes trvalo 5 hodin čistého času. Po vykynutí chléb z ošatky přesuňte na plech vyložený pečícím papírem.


Předehřejte si troubu na 250°C a jakmile je trouba rozpálená, tak chléb pokropte hojně vodou (používám rozprašovač) a dejte péct. Pečte asi 30 minut. Po upečení je chléb na poklep dutý.

1 komentář:

  1. Peču podle Cuketky už skoro rok ale má ještě jeden fígl a dost dobrý.Vždy na večer zadělám na chleba,dám do ošatky přikryji a šup s tím do ledničky.Ráno vyndám a nechám ho at se oteplá a pak upeču.Ten chlebík ač je v lednici klidně si pomaloučku kyne a je výborný...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den