Duben - měsíc bez živočišných potravin

Krásný pondělní den,
ve středu začíná již čtvrtý měsíc tohoto krásného roku a s ním i na internetu kolující výzva, která souvisí s tím, že se na měsíc vzdáte všech živočišných potravin - masa, mléka a mléčných výrobků, vajec a medu. I když z 95% vařím vegansky, tak to není zatím 100% a proto jsem se rozhodla, že se do výzvy zapojím a budu celý duben jíst pouze čistou rostlinnou stravu. Jdete do toho se mnou?
Když už ne z etických důvodů, můžete to vzít jako takovou jarní očistu :-).

Já si k výzvě přidávám ještě cukr a omezení pšenice na minimum. Neříkám, že pojedu na bezlepkové vlně, to ne, ale ráda bych omezila pečivo, které jsem v posledních 14ti dnech jedla více než jsem zvyklá a hlídala si to.




Kromě příjemného pocitu, že kvůli mě nebude celý měsíc muset trpět žádné zvíře od výzvy očekávám:
1) že se konečně přehoupnu k té čistě veganské stravě (i když 100% vegan ze mě nebude asi nikdy, protože např. na vejcích, které máme domácí od slepiček zachráněných z klecí z velkochovu nevidím nic špatného a rovněž na medu od ověřeného včelaře, který včelám bere jen nadprodukci, nikoli vše a v zimě nedokrmuje cukrem, ale vlastním medem, což je problematická otázka u většiny veganů)
2) že vyzkouším opět nové a chutné recepty, které budu moci zařadit do pravidelného jídelníčku
3) že trošku ulevím žaludku. Poslední dny mi je těžko a chci stravu odlehčit. Vzhledem ke svému pokročilému těhotenství nemohu nasadit své oblíbené půsty, ale pokud ze stravy vyčlením veškeré živočišné potraviny a rovněž cukr a omezím lepek, tak očekávám, že mi bude zase dobře :-).





Tak co, jdete někdo do výzvy se mnou? Zkuste to... I vy, kteří jíte maso... :-) Ano, budou velikonoce.... Právě proto... Nebojte se jít proti proudu! Nepodporujte nesmyslnou tradici, která spočívá v zabíjení jehňat, nadkonzumace vajec a s tím související utrpení slepic v klecích a dalšího svátečního přejídání. Většina klasických jídel, která na Velikonoce připravujete se dá stejně chutně připravit i ve veganské verzi. Jak by řekl Barney Stinson "Výzva přijata".

Duben - vegany budem! :-) 


Nakonec přikládám své dvě asi nejoblíbenější videa, zabývající se otázkou "Proč se stát veganem". Stojí za shlédnutí. Pana Garyho Yourofskyho si velice vážím za to, co dělá pro zvířata po celém světě!


Komentáře

  1. Tak to se k výzvě přidávám! Už jsem chtěla začít v březnu, ale nevyšlo to, a duben je, myslím si, na tohle ideální :) Chtěla bych na měsíc úplně vyřadit cukr a lepek, plus veganská strava, kterou stejně z větší části mám, tak uvidím, jak odolám velikonočním sladkostem :D

    OdpovědětVymazat
  2. Duben - vegani budem. Je moje oblíbené heslo. :D
    Držím palce. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jdu do toho s tebou Leni :) Chtěla jsem si napřed hlídat jen ty mléčné výrobky a cca jednou týdně si dát vajíčka nebo masový oběd s rodinou a pozorovat, které potraviny mi nedělají dobře, ale jak jsem přečetla tvůj článek úplně jsi mě motivovala zkusit ještě něco o malinko víc :) Tím, že je duben vyhlášen měsícem bez živočišných potravin věřím, že mi to půjde o to snadněji, díky tomu vědomí, že v tom nejsem sama až se proti mě bude okolí ohrazovat, přece jen nějakou tu podporu, alespoň vědomou potřebuji :) A přidávám se i k omezní cukru a pšenice :) Hezký den :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky