Vanilka - královna koření

Není koření, které bych měla raději než je vanilka. Její vůně, chuť a umění udělat z obyčejného moučníku či nápoje něco neobyčejného mi vždy připomene slova babičky, která říkala, že je jedno co za moučník či cukroví peču, ale vanilka tam nikdy nesmí chybět.
Sláva tomu, kdo do kuchyní přinesl pravou vanilku namísto tolik let "oblíbeného" vanilinového cukru. Přemýšlela jsem, jaká je moje roční spotřeba vanilkových lusků a je to zhruba 20 lusků. Vyrábím si především domácí vanilkový cukr z kvalitního třtinového cukru a ten opravdu přidávám do všech sladkých těst, rovněž připravuji vanilkové aroma (z vodky a mnoha lusků) a poté ráda sáhnu přímo po vanilkovém lusku.
Na českém trhu jsem vyzkoušela mnoho značek a druhů, ale upřímně musím říct, že ty z hypermarketů většinou nestojí za nic. Teda stojí hlavně hodně peněz v porovnání s výslednou kvalitou, která je bídná a vanilkové lusky jsou často vysušené a voní "uměle".
Nedávno jsem narazila na internetový obchod s vanilkou - Vanilkový obchod - , který mne na první pohled zaujal. Nenajdete zde přehršle zboží, ale specializují se pouze na vanilku (kakao a skořici).
Jelikož mě nabídka zaujala, rozhodla jsem se, že vyzkouším zase něco nového a dám šanci jinému obchodu než ve kterém jsem vanilku objednávala doposud. Nejsilnějším důvodem bylo hlavně to, že obchod nabízí vanilku z ostrova Mauricius, který jsem předloni navštívila a co se místních produktů týče, patří mezi světové špičky (např. výtečný bio třtinový cukr z ostrova Mauricius prodává bionebio.cz)

Na první pohled mě v nabídce zaujala vanilková pasta o které jsem hodně četla v anglicky psaných receptech, ale nevěděla jsem o co se vlastně jedná a nemyslela jsem si, že by se dala na českém trhu sehnat. A dá!

Další raritou obchodu je zajisté i vanilkové víno, na jehož výrobu má Vanilkový obchod "patent". Oproti jiným vanilkovým vínům, které se dají na našem trhu sehnat je toto víno jiné v tom, že vanilka se přidává již do hroznů při procesu kvašení. A nikoli jen do výsledného vína pro vanilkové aroma. Vanilkové víno pro tento obchod vzniká ve spolupráci s moravským vinařstvím Stanislava Mádla. Základem vína je odrůda Chardonnay, která je jemná a v kombinaci s vanilkovým buketem tak dostanete výtečného společníka na vzpomínkové večery se sklenkou vína. Sama jsem víno jen ochutnala, zbytek dopil manžel, ale zajisté, jakmile porodím, tak si objednám víno znovu a pořádně si jej užiji. Osobně na vínu oceňuji to, že vanilka potlačí kyselinky a víno působí sladší (není ničím přislazované!), což mám ráda. A i přes tu vanilkovou sladkost z vína nebolí hlava a hodí se na běžné popíjení. Pro mě osobně se při prvním doušku vybavilo v myšlenkách toto:
Mauricius, nedaleko Grand Bay

Odkud vanilka pochází: Vanilka je druh orchideje, která pochází z Mexika. Nyní je největším světovým producentem vanilky souostroví Madagaskar, Mauricius a Reunion. Mezi další producenty vanilky patří Cejlon, Seychely dále Indie a francouzská Polynésie, především Tahiti. Mezi menší producenty patří i některé státy rovníkové Afriky.

Vanilka je často pěstována v kombinaci s cukrovou třtinou (právě např. na Mauriciu) a mezi nejcennější druh vanilky je považována ta s označením Bourbon. Zajímavostí a typickou věcí vanilky bourbon je zpracování tradiční mokrou cestou pomocí horké vody nebo páry. Lusky vanilky se před sušením spaří vodou o teplotě okolo 80°C, poté se lusky nechají nějakou dobu fermentovat v sudech a až teprve poté se suší a dále zpracovávají. Proto není každý typ vanilky vhodný pro RAW stravu. Pro RAW stravu existuje speciální zpracování vanilky při teplotách 32 - 38°C a i RAW vanilku můžete zakoupit ve Vanilkovém obchodě.

Jak vanilku skladovat: Vanilkové lusky doporučuji skladovat v dobře těsnících skleněných nádobách. Existují i speciální dózy na vanilku, ale upřímně já si vystačím s dobrou zavařovačkou. Vanilku kupuji do zásoby, takže objednávám např. 20 lusků jedenkrát za rok a vanilka přichází vakuovaná. Po rozdělání přesunu vanilku do zavařovačky a nechám v ní. Je opravdu důležité, aby zavařovačka dobře těsnila a zbytečně do ní nelezu, jen když opravdu potřebuji. A lusky jsou i po roce stále vlhké, aromatické a nejsou vyschlé.
Zdroj: labuznik.cz

Nyní už ke konkrétním produktům, které jsem mohla otestovat.

Vanilková pasta - Vanilková pasta vzniká kombinací dvou druhů vanilky (tahitensis a bourbon) a snoubením vanilkového extraktu s vanilkou mletou. Sladkou chuť dokresluje fruktozo-glukozový sirup. V Americe je vanilková pasta velmi oblíbená a hodí se k dochucování zmrzliny, ovocných salátů, dochucení šlehačky, krémů či ranní kaše. Já jsem pastu vyzkoušela s čerstvými jahodami a stačilo přidat opravdu kapičku pasty a jahody byly krásně vanilkové, voňavé. Mňam. Rovněž do ranních kaší jde o povedenou přísadu! Těším se na další využití :-).

Mletá vanilka - Mletou vanilku z Mauricia jsem spotřebovala celou a víceméně ihned. Velkou část jsem použila pro vytvoření vanilkového cukru (dala jsem 1 lžičku vanilky na 150 g třtinového cukru). Obvykle připravuji vanilkový cukr z čerstvě vyškrabané dřeně lusků, ale bohužel se mi rozbil mixér, proto jsem byla ráda za vanilku mletou. A pokud jsem chvíli váhala, zda bude vanilkový cukr z mleté vanilky stejně dobrý jako z čerstvé dřeně z lusku, tak po ochutnání jsem musela uznat, že tato mletá vanilka je opravdu výtečné kvality a velice ji doporučuji. A pokud jste líní a nechce se Vám vanilkový cukr připravovat doma, tak si jej můžete rovněž koupit ZDE.
Následně jsem připravovala i vanilkové špagety. Recept na ně v nejbližších dnech přidám na blog :-). Těšte se.

Vanilkový lusk - na lusku mě na první pohled zaujala velikost. Vanilkový obchod dodává lusky velikosti 18 cm a větší. A i když si v jiných obchodech kupuji vždy extra dlouhé lusky, tak tyto jsou jednoznačně největší. Lusky jsou vlhké, vakuově zabalené a silně aromatické. Za sebe můžu říct, že se jedná o nejkvalitnější lusky s jakými jsem se kdy setkala.

Vanilkové víno - o tom jsem již psala v článku výše. Výborná, zajímavá chuť. Doporučuji k vyzkoušení. Bude chutnat především těm, kteří mají rádi sladší, lehká vína.

Double extrakt z vanilky - extrakt z vanilky si rovněž připravuji doma (nakládám  lusky a mletou dřeň do vodky a nechávám uležet) a užívám jej víceméně při veškerém pečení. Byla jsem zvědavá na tento double extrakt a příjemně mě překvapil. Oproti mému domácímu extraktu je hustší a vystačíte si opravdu s dávkováním po kapkách. Při přípravě palačinek, kam dávám lžíci svého domácího extraktu jsem dala půl lžičky tohoto double extraktu a palačinky byly vanilkové až až, proto stačí dávkovat opravdu malé množství. Jako výborné využití hustého double extraktu vidím např. do fondánu, kde se s tekutinami nakládá opravdu po troškách a snadno se přestřelí a pak se musí fondán zbytečně nastavovat. Dort jsem ještě nepekla, ale určitě vyzkouším a poté zkušenost dopíšu :-).

Na závěr přidám celkové hodnocení obchodu. Vanilkový obchod mě přesvědčil kvalitou za rozumnou cenu a perfektním přístupem k zákazníkovi. Paní majitelka Veronika je komunikativní, milá a ráda odpoví na jakýkoliv dotaz ohledně nabízeného zboží.
Vanilku jsem zde neobjednávala naposledy a s klidným srdcem ji doporučuji i Vám.

Přeji krásný den

Lenča

P.S. - Kde kupujete vanilku? Jak jste spokojeni s kvalitou prodávané vanilky? Máte někdo zkušenost s Vanilkovým obchodem?

A na úplný závěr dva pozdravy z Mauricia :-)
Moje maličkost se 183 letou želvou v Casela Parku.

S manželem a půvabnou lvicí (Casela Park).

Komentáře

  1. Jsem ráda, že tě vanilkový obchod také nadchl a byla jsi s ním spokojená, jak už asi víš, já si jí také nemohla vynachválit a dodnes škudlím každou špetičku vanilky a šetřím si s ní, aby mi vydržela co nejdéle :-))

    OdpovědětVymazat
  2. To vanilkové víno musí být úžasné. Musím se na ten obchůdek dobře podívat, mají tam samé úžasné věci. Já mám doma jen aroma z bourbonské vanilky :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Vanilku miluju :) Koukám, že budou na Biostylu, tak doufám, že budou nabízet i ochutnávku toho vína, na to jsem velmi zvědavá :D
    Jinak ceny za vanilku mají více než příznivé a jestli říkáš, že je i kvalitní, tak se možná plácnu přes kapsu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den přeji, víno se určitě bude na Biostylu ochutnávat ;-) Zelený stánek najdete hned v uličce u přednáškového sálu (sousedíme s Bioobchod, Maggion, Vitalvibe, naproti bude čokoládovna Troubelice...).

      Vymazat
    2. Super! Díky za info, určitě se zastavím a nějaké dobroty pokoupím :)

      Vymazat
  4. Já jsem z produtků Vanilkového obchodu taky unešená a víno mi moc chutná, přestože na víno moc nejsem. Pastu jsem ještě neukoušela, ale sypanou vanilku dávám i dětem do dezertů, tvarohu atd. Vše krásně zjemní a provoní. A přístup mají skvělý, můžu jen potvrdit :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky