čtvrtek 2. dubna 2015

14/52: Mrkvové špagety s jemnou chilli - vanilkovou omáčkou

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové (použít bezlepkové těstoviny)

Další recept do roční výzvy je recept na mrkvové špagety, které jsou ozvláštněné vanilkou. Na tento recept jsem narazila v kuchařce Veganské pochoutky a zaujal mě na první pohled. A vzhledem k tomu, že se účastním výzvy "Duben - měsíc bez masa a živočišných produktů", rozhodla jsem se vyzkoušet co nejvíce nových veganských a netradičních jídel. Tento pokrm je zařazen v kapitolce "Když chcete udělat dojem" a musím říct, že zajisté své spolustolovníky překvapíte. :-)
Vanilku ve slaném jídle jsem poprvé ochutnala na dovolené na Mauriciu a velice mi tato kombinace zachutnala. Po návratu jsem ale zatím neměla odvahu vanilku zařadit do slaných pokrmů, až nyní.
Vanilka jídlo krásně ozvláštní a ovoní, nebojte, chutě nijak nepřebíjí. Tak hurá do toho!

Suroviny (2 porce):

250 g špaget (bezlepkáři použijí bezlepkové)
50 g mrkve (já dala více)
1 cibule
1 stroužek česneku
1 chilli paprička (bez jadérek)
1 lžíce oleje
100 ml zeleninového vývaru
100 ml rostlinné smetany (já použila mandlovou, bezlepkovou)
zrníčka z 1/2 vanilkového lusku (nebo 1/2 lžičky mleté vanilky)
1 lžička škrobu (bezlepkáři použijí např. kukuřičný, já použila kuzu škrob)
špetka mleté papriky
sůl
pepř
pažitky / petrželka na ozdobení

Dejte si vařit vodu na špagety. Mezitím si na pánvi rozpalte olej a cibuli s česnekem oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Restujte na oleji dozlatova. Mrkev rovněž očistěte a nakrájejte na tenké nudličky a přidejte spolu s pokrájenou chilli papričkou k cibulce. Za občasného míchání restujte asi 3 minuty.
Dejte uvařit špagety. Uvařte je al dente.
V misce smíchejte smetanu, vývar, zrníčka z vanilky, mletou papriku, sůl, pepř a škrob.
Zcezené špagety přihoďte na pánev k cibulce a zalijte smetanovou omáčkou a krátce povařte.
Na talíři ozdobte čerstvou pažitkou.
Dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Knížku mám také a ačkoli miluju špagety, přesně tenhle recept není vůbec pro mě.. Vanilka a ovoce ve slaných jídlech, nee, prosím. :D
    Ale máš to krásný! Úplně jako na fotce v knížce. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to já zas ráda ochutnám všechno.... :-) a vanilka to jen lehce ovoní, tak se to dobře doplňuje :-) Ale chápu, že sto lidí, sto chutí :-)
      A děkuji za pochvalu fotky.... :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den