44/52: Jablečný koláč s pudingem

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy

Miluji podzim. Co se týče ovoce a zeleniny, tak je to nejpestřejší roční období a já si směle užívám místní zeleniny a ovoce. Přiznám se, že jsme poslední měsíc nekoupili v obchodě žádné ovoce, nepočítám citron a zázvor na čaj. Konzumujeme totiž jen a jen jablíčka z vlastní zahrádky. Sice máme ještě malé stromky, ale už jsme měli to štěstí a příroda nás obdarovala několika kily výborných jablíček různých odrůd. A aby žádné jablíčko nepřišlo vniveč, rozhodla jsem se z těch padaných udělat výtečný podzimí koláč. Kombinace vláčného tofu těsta, pudingu, jablek a skořice se opravdu povedla a příště vyzkouším koláč připravit bezlepkový.
Suroviny:
1 bílé tofu natural (cca 200g)
1 a 1/2 hrnku jemné celozrnné mouky
1 lžíce jablečného octa
4 lžíce rostlinného oleje
8 lžic vlažné vody
špetka mořské soli a skořice
Náplň: 6 středních jablek
skořicový cukr
1 vanilkový puding
300 ml rostlinného mléka
1 lžíce vanilkového cukru


V míse smíchejte mouku, ocet, olej, mléko, sůl a skořici. Poté přidejte najemno nastrouhané tofu a vypracujte vláčné těsto. Těsto ručně vmačkejte do kulaté, pečícím papírem vyložené formy.

Troubu zapněte a nechte předehřát na 180°C. Zatím si připravte puding z mléka, pudingového prášku a vanilkového cukru. Postupujte podle návodu na obalu.

Horký puding nalijte na těsto a zasypte nahrubo nastrouhanými jablky. Jablka ještě zasypte skořicovým cukrem a dejte péct. Pečte dozlatova asi 30 minut.

Doporučuji nechat koláč zcela vychladnout, aby puding ztuhl, bude se vám pak koláč lépe krájet.

Dobrou chuť!

Tip: Již více jak rok kupuji vanilku v tomto vanilkovém obchodě a musím říct, že jsem s nabídkou naprosto spokojená. Poslední zásilka obsahovala novinky v podobě Mauricijského extraktu a mleté vanilky ze které si připravuji domácí vanilkový cukr, který nemá konkurenci! A kapka extraktu či mleté vanilky do ranní kaše? To je slast... :-)

A další fotku zaslala Jana S., která sama tvrdí, že nejtěžší bylo čekání na to, až koláč vychladne a hned se chystá péct znovu, protože je nadšená, jak je recept super a jednoduchý. Děkuji za fotku.

Komentáře

Oblíbené příspěvky