středa 10. února 2016

Růžičková kapusta na zádíčka

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez palmového oleje

Snad nepřicházím s tímto receptem pozdě. Chci jej publikovat už asi dva měsíce a vždy jsem na něj zapomněla. Tak jsem se k tomu dostala až dnes. Pozdě, ale přece… Lepší pozdě než nikdy, ne?
Růžičková kapusta je takovou královnou zimní zeleniny a přiznám se, že nikdy nepatřila mezi mé oblíbence a většinou skončila tak akorát v polévce. Vše se změnilo v momentě, kdy jsem vyzkoušela úpravu „na zádíčka“ díky níž jsem si kapustičky zamilovala. Byla to láska na první ochutnání. Přiznám se, že díky této úpravě se z outsidera stal můj favorit, ba možná i největší oblíbenec na poli zimní zeleniny…
A jelikož jsem zjistila, že tento způsob úpravy není moc známý, rozhodla jsem se, že vás s ním seznámím.


Suroviny (2 porce):
500 g růžičkové kapusty
2 – 3 lžíce kvalitního oblíbeného oleje
Sůl
Pepř

Postup:
Nejdůležitější je vybrat pěkné kapustičky, řádně je očistit a zbavit všech ovadlých, načernalých lístků. Čím čerstvější kapustičky budou, tím méně lístků budete muset odstranit. Ale obvykle jsou to tak 3 – 4 lístky. Následně odřízněte spodek kapustiček a rozpůlte je. Rozkrájené kapustičky omyjte , osušte a pořádně posolte.
Na (keramické) pánvi rozpalte olej a plamen stáhněte a nechte zhruba na síle dvou třetin (na elektrickém vařiči stahuji „plamen“ na 6 z 9). Následně do pánve rychle klaďte růžičky řeznou stranou dolů, opékejte zhruba 5 minut a poté na chvíli přikryjte poklicí. Jakmile budou kapustičky měkké, pořádně je promíchejte, osolte a opepřete. Důležité je během opékání s kapustičkami nehýbat a vydržet až budou měkké. Výsledkem vám budou kapustičky z jedné strany dozlatova opečené, měkké, šťavnaté. No prostě lahůdka.
Doporučuji poprvé vyzkoušet jen verzi se solí a pepřem. Pak můžete experimentovat a připravovat různé omáčky, které chuť kapustiček nádherně doplní. Výborné jsou např. aioli, vinygrette či holandská omáčka. J



4 komentáře:

  1. Miluju kapustičky! Nejradši je připravuji tak, že je rozpůlené zprudka opeču na pánvi s česnekem a sušenými rajčaty, opepřím a okamžitě se láduju. Za 5 minut hotovo a je to uplně boží! Teď jsem na půl roku v Belgii a to je země kapustiček, takže prostě ráj (navíc jedna z mála věcí, která tu je celkem levná :D ) z titulku jsem myslela, že jsou kapustičky vhodné na potíže se zády, ach jo :D

    OdpovědětVymazat
  2. Recept znám už asi rok a půl a takto upravené kapustičky (bez pepře) miluji. Jen je dělám na (přepuštěném) másle. Zkoušela jsem i veganskou variantu, na rostlinném oleji, ale ta chuť byla absolutně někde jinde. :( Takže věčné dilema, jestli si lahůdku dopřát a použít máslo, nebo se kapustiček vzdát, protože na oleji je to... no, nikdy více.

    OdpovědětVymazat
  3. Možná by bylo fajn pana Cuketku zmínit aspoň někde v textu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přiznám se, že mi trvalo dlouho, než jsem váš komentář pochopila.... Já recept dostala od kamarádky u které jsem kapustičky asi před 2 roky poprvé ochutnala... To, že s tímto receptem přišel i pan Cuketka, to jsem nevěděla... Krásný den

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den