Vaříme zdravě pro děti bez mléka, vajec, pšenice a sóji

S recenzemi jako by se poslední dobou u mě na blogu roztrhl pytel a to mám ještě připravených asi 9 dalších... Další je pro mě aktuální, neboť kniha od nakladatelství Vašut je věnována výživě našich nejmenších. Kuchařku Vaříme zdravě pro děti bez mléka, vajec, pšenice a sóji od autorek Christiane Schafer a Birgit Schafer rozhodně stojí za to mít v knihovničce. Nakladatelství děkuji za recenzní výtisk.

Kdyby stravovací zvyklosti, předkládané v této kuchařce pro děti, byly v Česku standardem, nebyly by ordinace dětských lékařů rok od roku více a více přeplněné alergiky, astmatiky a dětmi s oslabenou imunitou. Škoda, že prvotní myšlenka této knihy je o tom, jak vařit pro děti, které již nějaké zdravotní problémy mají. Myslím si, že vařit nejmenším dětem bez mléka, vajec, pšenice a sóji by nemělo být vnímáno jako něco svazujícího, patřící jen do kolonky alternativní stravy, nýbrž jako něco, co je dobré, chutné a pro dětské zdraví přínostné. ¨
Vadí mi na knize to, že staví čtenáře do role, že bez mléka, vajec, pšenice a sóji je dítě omezováno a nutně tyto produkty musí nahradit.
Na českém trhu nenajdete moc zdravějších kuchařek pro nejmenší. Domnívám se, že tato patří k těm nejlepším, jaké mi prošly rukama. Tato kniha je ideální pro ty, kterým připadá "Radost ze zdravých dětí" až moc striktní. V této kuchařce najdete i tropické plodiny, ryby a jiné druhy masa, ale není problém recepty upravit do veganské verze.

Více než úvodní povídání, se mi líbí receptová část. Úvod je až příliš plný negativního vnímání toho, že dítě nemůže mléko, vejce, pšenici či soju.
Kravské mléko je naší společností vnímáno jako plnohodnotná součást jídelníčku, bez které to prostě nejde. Obsahuje totiž vápník a dítě vápník potřebuje. Obojí je pravda. Ale!!! Stejně jako je mateřské mléko určeno dětem, jako je kočičí mléko určeno koťatům, koňské hříbatům, lví lvíčatům, atd. je i kravské určeno telatům a nikomu jinému. Toto je fakt. Složením je kravské mléko vhodné pro 70 kg tele, které bude v dospělosti vážit zhruba 500 kg a ne pro 3 kg novorozence, jež budou mít v dospělosti 60 kg.
Co se týče vápníku, tak mléko sice obsahuje vápník, ale zároveň země s nejvyšší spotřebou mléka mají největší procento lidí s osteoporózou. No není to zvláštní, když konzumují mléka dostatek a mají proto i dostatek vápníku? Jak můžou mít tedy problém s odvápněním kostí?
A co teprve samotný fakt, že rok od roku přibývá dětí a dospělých, kteří trpí intolerancí laktózy? Mléko patří mláďatům a ne dospělým a stejně jako mateřské patří jen a pouze dětem, tak kravské patří telatům. A to nemluvím o zvěrstvech, které provází celý mléčný průmysl.
A zpátky k vápníku. Nebojte, nebudete mít nedostatek vápníku, když přestanete konzumovat mléčné výrobky. Ve 100 g mléka máte zhruba 125mg vápníku, zatímco ve 100 g máku najdete 1400 mg, v sezamovém semínku 670 mg,... Výbornými zdroji vápníku jsou mandle, květák, kapusta, lískové ořechy a další. Více informací o rostlinných zdrojích vápníku najdete ZDE.
A ještě než mě začnete přesvědčovat o tom, že to bez mléka nejde, zkuste měsíc bez mléčných výrobků. A napište mi, jak jste se cítili. ;-)

Vejce není problém nahradit. Jak ve sladkých, tak ve slaných pokrmech. Banán, lněné semínko, hraška, jablečné pyré, chia semínka, kypřící prášek a další. A dokonce už existuje varianta pro našlehaný sníh z bílků... :-) Z výživového hlediska to není nic, co by se nedalo nahradit.

Sója. Osobně bych dětem do 3 let rovněž soju nedala. Jen v podobě fermentovaných potravin typu tempeh, nattó, miso a shoyu (ale až po prvním roce, ne dřív - kvůli obsahu soli). Ostatní druhy sojových výrboků - mléka, "masa", salámky, paštiky,... si myslím, že stejně tak do zdravého jídelníčku neptaří. Ani u dospělého a zařazovala bych je spíš výjimečně... V potravinách slouží spíše jako levná náhražka... Aby toho bylo hodně a aby to bylo levné (stejně jako pšenice, která je taky ve všem).

Pšenice. Lepek jako takový, v něm problém nevidím. Jen se v dnešní době konzumuje především v podobě obroušeného pšeničného zrna, které je zbavené veškerých živin. Místo pšeničných výrobků začněte kupovat žitný kváskový chléb, kváskové bagetky, občas špaldu, do jídelníčku zařaďte i méně užívený ječmen, oves, žito, dvouzrnku, jednournku, kamut a další. Nejen že váš jídelníček bude zdravější, ale zároveň jej obohatíte a nebude tak nudný, jako v případě užívání pouhé pšenice.

Druhá kapitola je věnována živinám, na které je třeba dohlížet pokud máte potravinovou intoleranci a některé potraviny nesmíte. O vápníku jsem již psala u mléka. Jen bych případně odkázala do FB skupinky Malý veg(etari)an, kde vám případně rodiče poradí s vhodností či nevhodností daných rostlinných zdrojů vápníku pro konkrétní věk dítěte. Moje dcera má 8 měsíců a zatím dávám jen mandlové mléko, sezamové mléko a slunečnicové mléko. Mám v plánu brzy zařadit mák. Ostatní ořechy nechávám až do pozdějšího věku.

Železo rovněž není problém nahradit i na veganské stravě. Podotýkám, že z rostlinných zdrojů je železo hůř vstřebatelné. Lepší vstřebatelnosti docílíte konzumací železa s vitamínem C. Za sebe doporučuji zařadit do jídelníčku jáhly, sušené meruňky, dýňová semínka, brokolici, tmavě zelenou listovou zeleninu, melasu, slunečnicová semínka, ovesné vločky, mořské řasy, fazole,... Opět přikládám odkaz na rostlinné zdroje pro případné zájemce.

Kyselina listová. Jen jedno. Jezte denně zelenou zeleninu a často zařazujte luštěniny a nebudete mít problém s nízkou hladinou kys. listové. Případně se dá doplnit potravinami obohacenými kyselinou listovou.

Vitamín D - tady bych se vůbec nebála. Za prvé každému narozenému dítěti v ČR pediatr při první prohlídce předepíše Vigantol (tekutý vitamín D) a za druhé, pokud budete chodit ven, tak nedostatek Déčka nehrozí. Sluníčko je ten nejlepší zdroj. :-) Akorát přes zimu určitě u nejmenších doplňovat. (Osobně malé nedávám Vigantol, bolelo jí po něm bříško, ale vitamín D od firmy Jameison).

Omega 3 mastné kyseliny lněné semínko, chia,... Více o omega 3 ZDE.

Jód - do roku se dítěti nedoporučuje podávat vůbec žádná sůl kvůli vývoji ledvin. Poté můžete jód doplňovat jodizovanou mořskou solí, mořskými řasami, miso pastou,... Více o jódu ZDE.

Ať je to jakkoli, tak je to hlavně o pestrosti. A to zejména (a nejen) v dětském jídelníčku. Pokud budete jíst jednotvárně, tak prostě všechny živiny do těla nedostanete. Pokud budete jíst zdravě a pestře, tak není problém jakoukoliv živinu i ve veganské verzi tělu dodat. (Kromě B12, kterou z rostlinných zdrojů nedostanete. Zde je pak možnost suplementace v podobě vitamínů nebo B12 obohacené potraviny.)

Nejpřínosnější je dle mého část věnovaná receptům, kterou považuji za opravdu pestrou a inspirativní. Recepty mi přijdou zajímavé, jednoduché a chutné. Jediné co bych vytkla, tak opravdu bych dětem do roku nedávala žádnou sůl. Je zbytečné tak malým človíčkům zatěžovat ledviny tak brzy. A rovněž otázka cukru je velice sporná. Ale to je věc každého rodiče. Já osobně bych dceři cukr nedala vůbec. Je plno zdravějších alternativ, tak proč zbytečně zařazovat potravinu, která tělu nic nedává, naopak spíše bere. Není ale problém v receptech dané suroviny vynechat či nahradit zdravější alternativou :-).
Na receptech oceňuji zařazování netradičních potravin typu teff, rýžová mouka, pohanková mouka, cizrnová mouka, quinoa, jáhly, a další. Jídelníček se tak rázem obohatí o výživově velice zajímavé potraviny a dítě má alespoň větší chuťový rozptyl.

Komu bych knihu doporučila?
Všem, kteří moc neví, co nejmenším vařit anebo těm, kterým dochází inspirace. Zde jí najdou dostatek. A taky všem školkám a mateřským centrům. Bylo by úžasné, kdyby se takto vařilo namísto těch příšerností, které se ve většině školek dětem podávají.

Tyčinky podle kuchařky, recept již brzy :-)

Komentáře

  1. ráda čtu vaše recenze, díky. Jen pomalu mám pocit, že každá z kuchařek má nějaké ale. Vždy mne nadchne jen pár receptů a to pak téměř nemá cenu si něco kupovat. Je to docela drahý koníček :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já myslím, že je fajn mít doma pár kousků pro inspiraci. :-) Tato je jedna z těch přínosnějších, co se receptů týče :-). Máte pravdu, je to drahý koníček..... Můj nejmilovanější autor Jamie Oliver má již okolo 20 kuchařek (a já musím mít všechny)přičemž se u nás dají sehnat od 500 - 1100... tak to se prodraží :-) ale už mám 12 a chybí mi jen některé starší :-)

      Vymazat
  2. pěkná recenze, možná bych v článku ještě zmínila, že Vigantol kromě toho, že po něm některé děti bolí bříško, není (pokud vím) veganský. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká recenze. ak už tu víc lidí psalo, kuchařky vyjdou docela draho, a proto si radši hledám recepty na internetu - v dnešní době mi to přijde zkrátka docela zbytečné. Třeba teď zkouším plno jídel bez laktózy, tedy bez mléčných výrobků, a toho je doslova plný internet.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky