Růžičková kapusta na zádíčka
Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez palmového oleje
Snad
nepřicházím s tímto receptem pozdě. Chci jej publikovat už asi dva měsíce
a vždy jsem na něj zapomněla. Tak jsem se k tomu dostala až dnes. Pozdě,
ale přece… Lepší pozdě než nikdy, ne?
Růžičková
kapusta je takovou královnou zimní zeleniny a přiznám se, že nikdy nepatřila
mezi mé oblíbence a většinou skončila tak akorát v polévce. Vše se změnilo
v momentě, kdy jsem vyzkoušela úpravu „na zádíčka“ díky níž jsem si
kapustičky zamilovala. Byla to láska na první ochutnání. Přiznám se, že díky této
úpravě se z outsidera stal můj favorit, ba možná i největší oblíbenec na
poli zimní zeleniny…
A jelikož
jsem zjistila, že tento způsob úpravy není moc známý, rozhodla jsem se, že vás
s ním seznámím.
Suroviny (2
porce):
500 g
růžičkové kapusty
2 – 3 lžíce
kvalitního oblíbeného oleje
Sůl
Pepř
Postup:
Nejdůležitější
je vybrat pěkné kapustičky, řádně je očistit a zbavit všech ovadlých,
načernalých lístků. Čím čerstvější kapustičky budou, tím méně lístků budete
muset odstranit. Ale obvykle jsou to tak 3 – 4 lístky. Následně odřízněte
spodek kapustiček a rozpůlte je. Rozkrájené kapustičky omyjte , osušte a
pořádně posolte.
Na
(keramické) pánvi rozpalte olej a plamen stáhněte a nechte zhruba na síle dvou
třetin (na elektrickém vařiči stahuji „plamen“ na 6 z 9). Následně do
pánve rychle klaďte růžičky řeznou stranou dolů, opékejte zhruba 5 minut a poté
na chvíli přikryjte poklicí. Jakmile budou kapustičky měkké, pořádně je
promíchejte, osolte a opepřete. Důležité je během opékání s kapustičkami
nehýbat a vydržet až budou měkké. Výsledkem vám budou kapustičky z jedné
strany dozlatova opečené, měkké, šťavnaté. No prostě lahůdka.
Doporučuji
poprvé vyzkoušet jen verzi se solí a pepřem. Pak můžete experimentovat a
připravovat různé omáčky, které chuť kapustiček nádherně doplní. Výborné jsou
např. aioli, vinygrette či holandská omáčka. J
Miluju kapustičky! Nejradši je připravuji tak, že je rozpůlené zprudka opeču na pánvi s česnekem a sušenými rajčaty, opepřím a okamžitě se láduju. Za 5 minut hotovo a je to uplně boží! Teď jsem na půl roku v Belgii a to je země kapustiček, takže prostě ráj (navíc jedna z mála věcí, která tu je celkem levná :D ) z titulku jsem myslela, že jsou kapustičky vhodné na potíže se zády, ach jo :D
OdpovědětVymazatRecept znám už asi rok a půl a takto upravené kapustičky (bez pepře) miluji. Jen je dělám na (přepuštěném) másle. Zkoušela jsem i veganskou variantu, na rostlinném oleji, ale ta chuť byla absolutně někde jinde. :( Takže věčné dilema, jestli si lahůdku dopřát a použít máslo, nebo se kapustiček vzdát, protože na oleji je to... no, nikdy více.
OdpovědětVymazatMožná by bylo fajn pana Cuketku zmínit aspoň někde v textu ;-)
OdpovědětVymazatpřiznám se, že mi trvalo dlouho, než jsem váš komentář pochopila.... Já recept dostala od kamarádky u které jsem kapustičky asi před 2 roky poprvé ochutnala... To, že s tímto receptem přišel i pan Cuketka, to jsem nevěděla... Krásný den
Vymazat