Masarykovo cukroví

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez mléka
ABKM
Bez vajec

Nejoblíbenější cukroví prvního prezidenta

Vánoce jsou tu za 24 dní, prosinec začal a já se pokusím vám tuto dobu co nejvíce zpříjemnit. Dnes mám pro vás recept na nejoblíbenější cukroví mého manžela a také prvního prezidenta Tomáše G. Masaryka, po kterém nese i své jméno - Masarykovo cukroví.
A budu moc ráda, když moji tvorbu podpoříte nákupem mého vánočního ebooku Veganské Vánoce od A do Zet. Stačí si o něj napsat a za 269 Kč je Váš....

Hledáte-li netradiční, nenáročné, ale báječně voňavé a chutné cukroví, vyzkoušejte tuto klasiku. 

Suroviny

300 g hladké špaldové mouky
(doporučuji 50 g nahradit čirokovou moukou)
200 g rostlinného tuku (kokosový tuk, Bio Alsan, Sojola)
100 g třtinového cukru
170 g celých lískových ořechů
2 lžičky ořechového másla

Postup

Nejprve si nasucho v troubě opražte lískové ořechy. Ořechy nasypte na plech a pečte v předehřáté troubě při 210 °C zhruba 8 minut. Jakmile ořechy zavoní, rychle z trouby ven :-). Nasypte je na čistou utěrku a promněte je tak, aby došlo k odstranění většiny slupek. Ořechy nechte vychladnout.

Mezitím si ze zbylých surovin vypracujte těsto, do kterého přidejte vychladlé celé ořechy.
Následně je rozdělte na čtyři části a z každé vytvarujte váleček zhruba o průměru 2 - 3 cm. Válečky zabalte do fólie a dejte ideálně přes noc do ledničky.
Druhý den válečky ostrým nožem nakrájejte na kolečka o šířce 1 cm.
Naskládejte na pečícím papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě při 180 °C 8 - 10 minut. 

Po upečení se má cukroví horké obalovat v cukru, ale já nemám tolik ráda přeslazené cukroví, tak neobaluji, ale pro efekt popráším trochou moučkového třtinového cukru.

Dobrou chuť a šťastné a veselé :-)


Komentáře

  1. Dobry den, potrebovala bych misto liskovych orechu pouzit vlasske. Doporucila byste je taky oprazit? Jeste me napada, ze pro efekr, by se po upeceni cukrovi mohlo ibalit treba v susenem ovesnem napoji. Nemate nahodou zkusenost? Dekuji, Jana S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, vlašáky bych taky lehce opražila, lépe pak vynikne jejich chuť. S obalováním cukroví v ovesném nápoji zkušenosti nemám. Já jsem cukroví obalila jen zlehka, obalovala jsem studené a jen tak promíchala v misce s asi 2 lžícemi cukru na celou dávku. A ani všechen cukr se na obalení nespotřeboval. Vzhledem k tomu složení ovesného nápoje (glukozovo-fruktozový sirup, oves,...) to stejně nebude zas takový rozdíl. Zkuste použít rozemletý třtinový cukr ;-) Krásný večer a ať se podaří

      Vymazat
  2. Ahoj, už se moc těším na další recepty, letos plánuju první veganské vánoce :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, chtěla jsem vyzkoušet tento recept ale ve výsledku mi těsto nešlo krájet, drobilo se a na plechu z něho vyšly rozteklé hrudky jako marokánky, které ani po vychladnutí nedrží tvar a rozpadají se. Můžete mi poradit, čím to může být? Děkuji za odpověď. Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. netuším, já pekla dvě dávky letos a oboje v pohodě. A to jsem do druhé ani nedala mandlové máslo. Jakou mouku a tuk jste použila?

      Vymazat
    2. Díky za odpověď. Použila jsem špaldovou mouku z DM typ 630, čirokovou mouku hladkou od firmy Adveni a kokosový olej od firmy zdravyden.cz Radka

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky