Veganská kuchařka - recenze

Další recenzovanou knihou je Veganská kuchařka od Cinzii Trenchi, kterou vydalo nakladatelství Dobrovský v edici Knihy Omega. Děkuji za recenzní výtisk.

Musím říct, že se mi málokdy stane, aby mě kniha tak okouzlila vzhledem a designem, ale samotným obsahem zas tolik ne. Ale pojďme pěkně popořadě.

Abych pravdu řekla, nelehko se mi píše jakékoliv negativní hodnocení, když vím, kolik úsilí za kuchařkou stojí, vždy ale berte v potaz, že jde jen o můj subjektivní názor.


Kniha je rozdělená do dvou částí - teoretické a praktické.

V teoretické části najdete precizní přehled vlastností základních veganských surovin spolu s návody, jak je používat, což je úžasné. Seznámíte se s běžnými i neobvyklými druhy obilovin, luštěnin, ovoce, zeleniny, ořechů či semínek. Dozvíte se třeba že pistácie zlepšují náladu, černý sezam slouží k prevenci onemocnění ledvin a jater či že ječmen má celých 10 % kvalitních a dobře stravitelných bílkovin.

Praktická čast vypadá na první pohled úchvatně, nádherné fotky, pestrost, neobvyklé kombinace. Na druhý pohled již tak úchvatná není. Myslím si, že by oslovila milovníky nezvyklých chutí a kombinací, ty, kteří rádi objevují "exotiku".

Věc, která mi vadila nejvíc, bylo to, že u několika receptů byla v názvu uvedena zajímavá pochutina, ale na ni již nebyl postup, protože si ji kuchař má zakoupit již hotovou. Uvedu příklad u "Rolády z uzeného tofu s chilli a kořením", byste taky hledali recept na super roládu z uzeného tofu stejně jako já, že? Tak to budete, stejně jako já, zklamáni. V soupisu surovin najdete jen, že potřebujete 150 g rolády z uzeného tofu. Přiznám se, že ani nevím, zda se něco podobného dá v Česku sehnat.
Nebo v receptu na Plněné koláčky najdete, že potřebujete 8 veganských jáhlových koláčků. Takových příkladů je v knize několik.

Ale abych nebyla jen kritická, tak v knize najdete spousta jednoduchých receptů, které mě zaujaly. Strašně moc se mi líbí kniha vizuálně včetně teoretické části. Recepty jsou zdravé, autorka téměř nepoužívá cukr (asi ve dvou případech je použitý třtinový) a používá jen celozrnné obiloviny.

Sama autorka knihu popisuje jako návod na jednoduché a rychlé recepty a rovněž i na malá tajemství, která vás seznámí s novými chutěmi a nezvyklými, téměř nemyslitelnými kombinacemi.

Knihu nedoporučuji veganům začátečníkům, ale zajsté potěší kuchařská guru a milovníky netradičních aspektů veganského vaření.

Osobně hodnotím 6 * z 10 *

A co vy, máte knihu doma? Jak se líbí vám? Budu ráda, když v komentářích najdeme i jiná hodnocení.

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky