Mrkvový perník s povidly

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Znáte to, občas doma najdete věci, které se měly spotřebovat ideálně včera, ale jaksi se na ně pozapomnělo. Jenže co pak s tím? Jelikož se snažím potravinami neplýtvat, tak je většinou nějak spotřebuji, ale to svraštělé jablko a mrkev bych už asi jen tak v něčem nesnesla a co teprve zbytek zapomenuté povidlovo-makové náplně? No nebudu Vás napínat dlouho - rozhodla jsem se, že vše spotřebuji do perníku. Perník je takový vděčný moučník a dá se do něj zakomponovat víceméně jakákoliv zelenina či ovoce. No na to, že se jednalo o tzv. "zbytkový" perník, tak chutná opravdu výtečně - je nadýchaný, jemný, vláčný, nedusivý a samozřejmě veganský. A jako bonus - celá příprava i s pečením Vám nezabere více jak 30 minut! 



Suroviny:
1 hrnek pohankové mouky (nebo jiné celozrnné)
1 hrnek polohrubé špaldové mouky
1 hrnek sušené třtinové šťávy (panella nebo rapadura)
1 hrnek ovesného mléka
1/2 hrnku rostlinného oleje (doporučuji nějaký s neutrální chutí, např. řepkový, slunečnicový)
1 velká mrkev
1 velké jablko 
1 kypřící prášek do perníku bez fosfátů (prodává např. Amylon)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
gel z 2 lžic lněného semínka a 6ti lžic vody 

povidla na potření / nebo makovo-povidlová náplň (100g máku svařit s 70 ml rostlinného mléka a skořicí, poté vmíchat povidla)
případně sušený kukuřičný nápoj na "pocukrování"

Postup je jednoduchý. Do mísy nastrouhejte jablko a mrkev, zasypte moukou, třtinovou šťávou, kypřícími prášky a promíchejte. Poté přidejte tekuté suroviny a dobře promíchejte. Nakonec můžete přidat kakao nebo oříšky.
Nalijte na pečícím papírem vyložený velký plech a dejte do předehřáté trouby (180°C) a pečte zhruba 25 minut.
Po upečení nechte vychladnout, korpus přepulte, jednu část bohatě potřete povidly a přikryjte druhou částí. Můžete ještě ozdobit čokoládovou nebo citronovou polevou, ale já se rozhodla držet v rámci zdravého přesvědčení a čokoládu jsem si odpustila. I tak je perník vynikající.

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky