45/52: Batátové sušenky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové 
Intolerance laktózy
Bez cukru
Bez palmového oleje

Dnešním receptem potěším milovníky bezlepkových veganských dobrot. Tyto sušenky jsou navíc i zcela bez cukru, lehce doslazené melasou. Taky není potřeba žádných ztužených tuků a vystačíte si pouze s rostlinným olejem (neutrální chuti). Snažila jsem se vytvořit další zdravé, ale chutné sušenky, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány zdravých pochoutek. Kombinace bezlepkových mouk a batátů vyšla překvapivě velice dobře a v kombinaci s voňavým kořením dostanete výtečné sušenky, které potěší nejen děti. Vzhledem ke složení je vhodné i pro opravdu malé děti (zhruba od 1,5 roku, záleží jakým stylem zařazujete potraviny).

Suroviny:

1 hrnek pohankové mouky
1 hrnek polohrubé kukuřičné mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička koření do moučníků (nebo perníkové koření)
špetka soli
1/2 hrnku rostlinného oleje
1 hrnek pyré z batátu (upečený batát rozmixovat s cca 150 ml vody)
1/2 hrnku melasy
1 lžička vanilky

ořechy a arašídovo-čokoládové máslo na ozdobení (nemusí být)

Nejprve si upečte doměkka batát (180°C, 30 minut) a poté jej rozmixujte s vodou na pyré.
V míse promíchejte mouky s kypřícím práškem, kořením, solí a vanilkou. Poté přidejte tekuté suroviny - pyré, olej a melasu. Vypracujte těsto. Těsto se bude trošku lepit. Místo, abyste přidávali více a více mouky, tak si vždy jen omyjte ruce a těsto znova zpracovávejte :-).
Z těsta tvarujte kuličky, které na plechu zploštěte například sklenicí. Ozdobte troškou arašídového másla a ořechy.

Pečte v předehřáté troubě při 180°C zhruba 20 - 25 minut (dle velikosti sušenek).

Sušenky jsou po upečení křupavé, druhý den sice díky batátům zvlhnou a ztratí na křupavosti, ale na chuti jim to neubralo.

Tip - Dalo by se použít i na vánoční cukroví na poslední chvíli. Určitě to není na pečení 3 týdny dopředu, to by díky batátům nevydrželo, ale cca 4 - 5 dní v lednici vydrží zajisté :-).

Vylepšená varianta od Moniky H. "V receptu jsem provedla několik úprav, a pak jsem si ho přejmenovala na Batátové vanilkové rohlíčky Batát jsem nepekla, nýbrž nakrájela na nepříliš silná kolečka, která jsem cca 15-20 napařovala. Z koření jsem dala jen trošičku vanilky, navíc kůru z bio citrónu a místo melasy jsem použila banánovo-datlové pyré, které mi zbylo z jiného pečení, ale dost dobře si umím představit i datlový (nebo jiný) sirup. Těsto bylo dost vlhké, a tak jsem si práci usnadnila tím, že jsem ho namačkala do silikonové formy (zde tvar rohlíčků, Tescoma), pekla je dozlatova a po částečném vychladnutí je obalila v sušeném mandlovém mléce (Ecomil). Musím říci, že i třetí den po upečení byly rohlíčky krásně vláčné a mému dítku (2,5) nesmírně chutnaly "

Děkuji za fotku i tip na vylepšení :-)


Komentáře

  1. To vypadá výborně. Jak moc je z toho cítit ta pohanková mouka? S pohankou mám pořád trochu problém, sice se snažím ji začít jíst, ale ta její chuť mi nějak nejde přes jazyk...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neřekla bych, že je tam moc cítit. Používám od bio harmonie hladkou a ona je dost světlá a málo výrazná. Ale je fakt, že já pohanku miluju, tak asi budete muset vyzkoušet a případně nahradit jinou moukou ;-)

      Vymazat
    2. Ok, tak snad se odhodlám :)
      Jinak, díky za tyhle stránky, ráda se sem chodím inspirovat. Nejsem teda vegan a aspoň zatím ani vegetarián (manžel maso miluje, tak to u nás je trochu složitější), ale i tak tady vždycky najdu zajímavé věci.

      Vymazat
  2. Páni to vypadá skvěle! Péct něco z batatu mě ještě nenapadlo, takže děkuju za inspiraci, určitě vyzkouším :-D
    sladkymuffin.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. V receptu jsem provedla několik úprav, a pak jsem si ho přejmenovala na Batátové vanilkové rohlíčky ;-) Batát jsem nepekla, nýbrž nakrájela na nepříliš silná kolečka, která jsem cca 15-20 napařovala. Z koření jsem dala jen trošičku vanilky, navíc kůru z bio citrónu a místo melasy jsem použila banánovo-datlové pyré, které mi zbylo z jiného pečení, ale dost dobře si umím představit i datlový (nebo jiný) sirup. Těsto bylo dost vlhké, a tak jsem si práci usnadnila tím, že jsem ho namačkala do silikonové formy (zde tvar rohlíčků, Tescoma), pekla je dozlatova a po částečném vychladnutí je obalila v sušeném mandlovém mléce (Ecomil). Musím říci, že i třetí den po upečení byly rohlíčky krásně vláčné a mému dítku (2,5) nesmírně chutnaly ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky