Vaříme zdravě bez lepku - recenze

Dneska mám pro vás další kuchařku, která potěší hlavně čtenáře na bezlepkové dietě. Jedná se o starší knihu z nakladatelství Vašut, kterému tímto děkuji za poskytnutí recenzního výtisku, která vás provede nástrahami v případě bezlepkového vaření. "Vaříme zdravě bez lepku" od T. Marquardt a B.-M. Lanzenberger je pěknou příručkou pro ty, kteří tápou v otázce klasického bezlepkového stravování.
Na úvod bych zase přidala pár slov z pozice vegana - tato kniha není veganská a z mého pohledu bohužel až příliš konvenční. Je to ideální kniha pro ty, kteří se stravovali běžně (maso, mléko, vejce, pečivo z bílé mouky, cukr) a kvůli celiakii museli vyřadit ze stravy lepek. Některé recepty jsou sice zdravější, ale na můj vkus je tu přeci jen minimum odlehčenějších jídel, které bych při takovémto onemocnění očekávala.

Kuchařku mají na svědomí T. Marquardt a B.-M. Lanzenberger, dvě Němky, z nichž Britta-Marei se zaobírá poradenstvím ve výživě při různých zdravotních komplikacích a řeší tedy recepty ze zdravotního hlediska celiaků a Trudel je oproti tomu vášnivou kuchařkou a sama trpí celiakií. Kombinací těchto dvou žen vznikla kniha, podle které bude pro celiaky radost vařit. I co se týče volby surovin, neboť Německo, naše sousední země, je na tom s nabídkou surovin víceméně stejně, jako u nás v Česku.
Kniha je v měkkém přebalu a vytkla bych jí titulní stranu, kde bych si představovala spíše fotografii vařených jídel, než pečených dobrot. Při provním pohledu ve mě kniha vyvolává pocit, že se jedná spíše o kuchařku plnou pečených moučníků a slaných dobrot než o komplexní knihu plnou receptů od polévek přes hlavní chody až po koláče.

Na předním přebale najdeme týdenní plán, který je skvělý pro ty, kteří se právě o celiakii dozvěděli a neví, jak poskládat jídelníček, aby byl pestrý.
Následuje teoretická část, jak už bývá u knih z nakladatelství Vašut zvykem, kde se dozvíte to nejpodstatnější o celiakii a vaření bez lepku. Líbí se mi tipy z praxe a kapitolka "Moje dítě má celiakii".
Po teoretické části přichází ta praktická, kde se v osmi kapitolách naučíte vařit 80
bezlepkových receptů. Jak jsem psala v úvodu, tak kniha je prezentována jako zdravé vaření, ale já osobně nejsem zastáncem mléčných výrobků a cukru ve zdravém jídelníčku. Bez ohledu na to, že se stravuji vegansky jsem toho názoru, že mléčné výrobky nejsou ničím tělu přínosné a spíše škodí, než prospívají. Pokud mohu doporučit, přečtěte si nejrozsáhlejší studii na toto téma od uznávaného profesora T. Campbell "Čínská studie".
Ale jak uvádím u recenzí často, tak není problém mléčné výrobky plnohodnotně nahradit rostlinnými alternativami a cukr bych rovněž nahradila zdravějšími verzemi :-). Ale to už je na zvážení každého z vás.

Recepty vypadají lákavě, jak je patrné z přiložených fotografií a oceňuji to, že většina receptů je málosurovinových, tzn. že vaříte jen za použití několika surovin a nemusíte před vařením strávit hodiny v obchodech, abyste sehnali všechny speciality. Je to taková kuchařka pro každodenní vaření.
Doporučovala bych ji opravdu těm, kteří tápou a chtějí mít doma něco, podle čeho se naučit vařit bez lepku. Navíc se jedná o levnou kuchařku (159 Kč), která je doslova plná zajímavostí a strčí do kapsy kolikrát předražené tituly, které jsou často jen načančanou a nepoužitelnou rychloslátaninou. Však určitě znáte ty kuchařky, které jsou psány horkou jehlou a často i přes pěkný design ji akorát založíte v knihovně, protože se podle nich nedá vařit.

Příště se můžete těšit na další z rubriky bezlepkového vaření a to knihu "Pečeme zdravě bez lepku" a to opět z nakladatelství Vašut.

Krásný den

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky