pátek 31. července 2015

Patizonová "ufo" polévka

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy 
Bezlepkové

Znáte patizon? Ano, to je ta divná bílá zelenina, která vypadá jako létající talíř :-). Já jej dlouhá léta znala jen v podobě smažených "řízků" (a je takhle výtečný) a až letos jsem se rozhodla dát ji šanci i v jiných receptech, protože je výtečný (něco mezi cuketou a kedlubnou, řekla bych...). Překvapivě na internetu (jak je tam všeho plno) mnoho receptů s patizonem není, ale celkem častá je patizonová polévka, tak jsem se rozhodla vyzkoušet ji.

Suroviny:
1 patizon

čtvrtek 30. července 2015

Přírodní doplňky - recenze

Dnes mám pro Vás recenzi svého oblíbeného internetového obchůdku "Přírodní doplňky", který jsem si oblíbila pro jeho skvělé ceny, rychlost dodání, kvalitní nabídku zelených superpotravin a dobrou komunikaci.
Eshop se zaměřuje na prodej superpotravin, chia semínek, RAW potravin, rostlinných proteinů, Moringy, aloe vera, dále nabízí ořechy, semínka a sušené plody, přírodní sladidla a sposusty dalšího.
Já osobně z eshopu objednávám právě zelené superpotraviny, některé výhodné druhy ořechů a sušeného ovoce a chia semínka.
 Rozhodně doporučuji na výrobu domácího mandlového mléka 1 kg balení mandlí za 390 Kč, což si myslím, že je cena více než výhodná a mandle jsou dobré. Nejsou to sice ty velké, španělské (ty zde koupíte taky!), které mám nejraději, jedná se o klasické kalifornské, ale na mléko, smetanu, vaření či pečení jsou ideální.

Dále zde kupuji rozinky, které miluji jen tak, ale používám je ve velkém hlavně na slazení. Před použitím je nutné je opláchnout, neboť jsou sířené. Cena 100 Kč / kg.

Z dalších sušených plodů stojí za koupi datle (kg za 90 Kč), sušené švestky (kg za 190 Kč) a slunečnicová semínka (kg za 70 Kč).

středa 29. července 2015

Jíst zvířata - recenze

Rozhodla jsem se, že kromě recenzí na kuchařské knihy budu psát i o knihách, které nějak souvisejí s veganstvím a oslovily mě. Jako první bych Vám ráda napsala pár slov o knize "Jíst zvířata" od amerického spisovatele J. S. Foera, který výzkumu toho, co se děje v hospodářském průmyslu zasvětil 3 roky svého života.

Knihu "Jíst zvířata" v češtině vydalo nakladatelství Dokořán v roce 2015 a knihu si můžete zakoupit ZDE.

Je pro mě strašně těžké shrnout myšlenky této knihy do nějakého celku, aby recenze nebyla zaujatá a byla objektivní, ale po přečtení něčeho tak pobuřujícího to jde dost těžko.

Autor J. S. Foer byl před narozením svého prvního syna příležitostným vegetariánem, kdy se u něj střídala období striktního vegetariánství s návraty k masu. Zlom nastal právě narozením jeho syna, což pro Foera byl i impulz k napsání této knihy, byl to pro něj, jak sám říká nový začátek, protože měl najednou novou naději.

Na začátku byla autorova touha vědět, co to vlastně maso je. Odkud maso pochází? Jaký dopad má konzumace zvířat na ekonomiku, společnost a životní prostředí? Jak se se zvířaty zachází?

úterý 28. července 2015

32/52: Sušenky z ovesných vloček s cuketou

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

To, že jsem se do recenze kuchařky "Zelená kuchyně pro každý den" opravdu opřela svědčí i ten fakt, že přidávám již třetí recept z ní. A opět jde o lahůdku. Napadlo vás přidat cuketu do sušenek? Mě teda ne, ale výsledek je výborný!!! Myslím si, že (nejen) děti budou ze sušenek nadšené! Vyzkoušejte, ochutnejte.
Jediné, co jsem zatím u kuchařky vypozorovala je to, že autorka si libuje ve sladkých chutích a na mě je všude spoustu cukru. Tam, kde ona dává hrnek, já dávám třetinu a i tak mi to přijde akorát sladké, tudíž přesného receptu se držte jen tehdy, pokud jste milovníky hodně sladkých věcí. Pokud, stejně jako já, máte raději jemnější chutě, použijte třetinové množství... :-)

Suroviny:

sobota 25. července 2015

31/52: Čokoládová bábovka s listy červené řepy

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy

Do kuchařky "Zelená kuchyně pro každý den" na kterou chystám recenzi pro Klub knihomolů a následně pro vás, jsem se zamilovala. Mám ji teprve pátý den a už jsem vyzkoušela tři recepty. Dnes jsem vyzkoušela čokoládovou bábovku s listy z červené řepy a musím zas před autorkou smeknout. Je to sice zvláštní kombinace, která by mě nenapadla, ale je to fenomenální. Nejen jako bábovka, ale myslím si, že těsto poslouží i jako super základ pro veganský dort. Tak neváhejte a vyzkoušejte :-)

Suroviny:
4 malé řepy

čtvrtek 23. července 2015

Moje vegetariánsko-veganské těhotenství

Než jsem otěhotněla, měla jsem zcela jasnou představu o tom, jak se budu v těhotenství stravovat. Prvních šest týdnů bylo předpisových. Strava makrobiotická, veganská a já se cítila dobře, příjemně. Jako doplněk stravy jsem užívala kyselinu listovou, protože jsem si nebyla jistá, zda jím dostatek listové zeleniny.
Problém začal s nástupem sedmého týdne, kdy se u mě naplno projevily těhotenské nevolnosti, které ve velkém rozsahu trvaly až do konce devatenáctého týdne. První asi čtyři týdny jsem nebyla schopna skoro nic jíst. Neustálé zvracení, bolesti žaludku, celodenní (a celonoční) nevolnosti, nechutenství na které nic nezabíralo. Vyzkoušela jsem snad všechny babské rady od homeopatik, čínské medicíny, zázvoru, umeboshi švestiček, malých dávek jídla, dokonce jsem byla jeden týden tak zoufalá, že jsem si koupila i Coca colu. Nic nezabralo. Pořád jsem dál zvracela, hubla a při každém novém pachu se mi dělalo zle. Takže jsem první čtyři týdny přežila na tom, co jsem zrovna aktuálně mohla sníst. Jeden celý týden jsem trávila pouze na bílých rohlících, další týden na hroznech, další týden na jogurtech. Po těch zhruba čtyřech týdnech se to trošku zlepšilo a já mohla zas trošku normálněji jíst. Ale měla jsem pořád nepředstavitelnou chuť na mléčné výrobky. Snažila jsem se tedy vybírat alespoň ty v BIO kvalitě a pokud možno v nejčistší podobě - jogurty, tvarohy, občas kousek sýra.
To co mi jeden den dělalo dobře, z toho mi bylo následující den příšerně zle. Měla jsem i období, kdy mi dělala špatně i čistá voda a jediná možnost, jak do sebe dostat tekutiny bylo naředit si vodu s kvalitním džusem.

středa 22. července 2015

Projekt Vegmaminky

Měla jsem tu možnost zapojit se do zajímavého projektu Vegmaminky, který má na svědomí úžasná Klára z blogu Touch of lovers´hands, který je ryze veganský a píše jej spolu se svým nastávajícím Jonášem. Více o nás a projektu Vegmaminky ZDE.
A já moc děkuji Kláře, že jsme mohly se Stellou být součástí tak skvělé myšlenky a osvěty. A jsem moc ráda, že jsem vás s Jonášem poznala osobně... Kdo by to byl řekl, že prostřednictvím internetu se můžete seznámit s tak báječnými a stejně naladěnými lidmi :-).

30/52: Čokoládový dort s cuketou

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

V pondělí večer mi přišla nová kuchařka na recenzi - Zelená kuchyně pro každý den -, která je nadupaná zeleninovými netradičními a veganskými recepty. Upřímně vám povím, že vyzkouším asi všechny, protože jsou prostě úžasné :-). Na recenzi kuchařky se můžete těšit zhruba do měsíce, jen co vyjde v Klubu knihomolů, poté ji přidám i na blog. Zatím doufám, že se spokojíte s ochutnávkami receptů... :-)
Jako první jsem vybrala recept na čokoládový dort s cuketou, který když ochutnáte, tak je to jakoby vám v puse explodovala čokoládová smršť. Mňaaam...



Suroviny:

pátek 17. července 2015

Meruňkový koláč s mandlovou drobenkou

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Dnešní recept na výborný koláč je upravenou verzí receptu z kuchařky Veganské vaření a musím říct, že je opravdu dobrý. Je to recept pro milovníky mokrých moučníků, nikoli nadýchaných, ale ve spojení s meruňkami a drobenkou se jedná opravdu o pochoutku.

Suroviny:

čtvrtek 16. července 2015

Bezlepkové ovocné knedlíky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové


Víceméně totožný recept zde na blogu je, ale chtěla jsem vyladit i jeho bezlepkovou variantu, aby si knedlíky mohli vychutnat i ti, kteří z jakéhokoliv důvodu lepek ze stravy vynechávají. Na chuti to nepoznáte, pohanková mouka je v této kombinaci výtečná a těsto krásně drží, knedlíky se nerozvařují a ani nepraskají. Vyzkoušejte je buď plněné, nebo pouze vytvarujte kuličky / válečky / noky / šišky a ty uvařte a podávejte poté s ovocným žahourem... :-) (Tak nám to vždy připravovala naše babička, protože 9 vnoučat, 9 chutí, tak vždy udělala knedlíky bez náplně a na stůl nám nanosila kakao, skořici, cukr, máslo, jahodový žahour, meruňkový žahour,... a každý jsme si dělali knedlíky podle vlastní fantazie.... A když k tomu ještě babička přidala čokoládové a jiné ozdůbky, tak často vznikaly dost šílené kombinace... :-) ).

Suroviny (8 knedlíků):

úterý 14. července 2015

Vikyho nedělní lívance

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy

Další manželův recept, který je tak úžasný, že se o něj musím podělit. Abyste věděli, tak takové výtečné a krásné lívance mi manžel dělá na střídačku s palačinkami každou neděli k snídani, nejen k narozeninám či výročí. To se mám, že? :-)
A jelikož jsem na blog přidala štítek "manžel vaří", tak věřím, že manželových receptů bude přibývat a třeba se časem zapojí více a bude si články a recepty psát a publikovat sám. Byl by to můj sen, kdybychom tento blog vedli oba dva... Stejně jako to mají např. moji přátelé Klára a Jonáš z blogu Touch of lovers hands nebo slovenští Dobrožrúti.

Teď už k receptu...

Jáhlové sušenky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové

Na bezlepkových sušenkách si teď ujíždím... Myslím si, že na nich není nic nezdravého a proto si raději upeču sušenky a když mám chuť či nemám čas si připravit něco k svačině, tak si je dám... Většinou zmizí do 24 hodin.... Jáhly jsou teď asi moje nejoblíbenější "obilovina", asi kvůli obsahu železa, kterého mám po porodu méně, a proto je zařazuji do receptů velice často (ale to jste si určitě všimli)... Další varianta na bezlepkové sušenky... :-)
Dobrou chuť!

Suroviny:
100 g jáhel v syrovém stavu (uvařit v 400 ml vody)

pondělí 13. července 2015

29/52: Brněnský drak - tip na dárek

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

To jsme se takhle v pátek procházeli kolem řeky Svitavy a najednou se na nás zpoza rákosu vyřítil brněnský drak... No, veganství a etika vzali za své a my jsme ho ulovili, upekli a snědli...
Ne, dělám si legraci... Ale příběh je to pěkný, ne?
Pravdou je, že můj taťka slavil v sobotu narozeniny a já mu chtěla dát něco originálního. Slaný dort dostal už před pár lety a jelikož má raději slané než sladké, tak jsem objevila tohoto super draka a poveganštila jsem ho :-). Výsledek se líbil i mně a to je co říct :-).
A jak na něj?

Suroviny:
Těsto:
260 ml rostlinného mléka
3 lžíce oleje

neděle 12. července 2015

Výborná bublanina

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy

Tato bublanina vznikla čistě náhodou. Byla jsem na návštěvě u mých masožravých rodičů a mamka chtěla upéct nějakou buchtu. Tak jsem se rychle nabídla, že něco upeču, protože jsem si chtěla dát taky a mamka jiné buchty než s vejcem, máslem, mlékem,... nezná a nepeče.  Problém nastal, když jsem si uvědomila, že v jejich kuchyni nenajdu ani polovinu svých běžných surovin, ale co... výzva přijata :-). Největší problém nastal v momentě, kdy jsem potřebovala mléko. Naštěstí jsem objevila sklenici vlašských ořechů, tak jsem je pomixovala s vodou a mléko bylo na světě (a dodalo bublanině skvělou chuť)!

A jak to dopadlo? Výsledkem byla bublanina výtečné chuti, krásně nadýchaná a mamka po mně chce recept!!! A chutnal i návštěvě a švagrové... Prostě nechápali, jak je možné, že tam není nic živočišného a přitom je to tak dobré... :-) Jsem ráda, když můžu ukázat, že vegani nejí blafy :-).

Suroviny:

čtvrtek 9. července 2015

Tortila s mangem podle mého Viktorka :-)

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy

Dnes mám pro Vás rychlý recept, který mi manžel připravuje už roky. Na tomto jídle se dá dobře mapovat můj vývoj. Nejprve mi manžel tortilu připravoval s kuřecím masem, později s goody foody a tatarkou a nyní se sójovými kostkami či marinovaným tofu a sojanézou.
Recept není nic světoborného, ale do takovýchto veder je to ideální a díky mangu a salátu skvěle osvěžující oběd či večeře.... Vyzkoušejte a uvidíte sami :-).
Tato fotka je vege s goody foody, ale dávám to sem kvůli hezčímu vzhledu, protože jsme měli žlutější mango, tak to vypadá na řezu lépe než na první fotce :-).

Suroviny:

úterý 7. července 2015

Květinová kuchařka - recenze

V momentě, kdy se mi naskytla možnost napsat další recenzi pro Klub knihomolů na Květinovou kuchařku od Jany Vlkové, kterou vydalo nakladatelství Smart press, neváhala jsem ani minutu.
Jakmile se totiž jedná o novou publikaci vydanou ve Smart pressu, téměř vždy je to sázka na jistotu, že se bude jednat o dokonale zpracovanou, krásnou a povedenou knihu či kuchařku. V nakladatelství vyšly například moje oblíbené kuchařky Bioabecedář, Biokuchařka, Menu podle Koko, Škoda nevařit či Vánoční kuchařka pro dceru.
Květinová kuchařka Vás zaujme hned na první pohled. Musím konstatovat, že obálka knihy je více než zdařilá. Květinový design, barevnost a vyladěnost detailů není ovšem jen záležitostí obálky, ale prostupuje celou knihou. V knize se nesetkáte pouze s fotografiemi, ale rovněž také s krásnými ilustracemi.

pondělí 6. července 2015

28/52: Cheesecake z tofu

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové (použít bezlepkové sušenky)

Dlouho předlouho jsem chtěla vyzkoušet pečený cheesecake, až jsem se stala vegankou a klasický NY Cheesecake je pro mě pasé. Dříve jsem připravovala pouze nepečené verze. Dnes jsem byla nakupovat v asijské tržnici a jelikož tam měli krásné silken tofu (900 g za 60 Kč, no nekupte to!), rozhodla jsem se, že manželovi upeču k devítiletému výročí první vegan "tofucake". Nakonec jsem zkloubila několik receptů a vytvořila si vlastní, jednoduchou verzi tohoto báječného amerického koláče. A jak se povedl na to se můžete podívat... :-)
Suroviny:

pátek 3. července 2015

Veganská kuchyně - recenze

Trošku upravenou verzi této recenze plus zkušenosti s recepty si můžete rovněž přečíst na stránkách Klubu knihomolů ZDE.

Nová kniha „Veganská kuchyně“, kterou vydalo nakladatelstvíSynergie, je úžasnou příručkou pro všechny čtenáře, kterým není lhostejný jejich zdravotní stav a zelená budoucnost naší planety.
Představuje pohled na veganství (životní filosofie zříkající se ubližování a vykořisťování živých tvorů) v jeho celistvosti a zaměřuje se na vysvětlení etického, zdravotního i společenského dopadu tohoto životního stylu.
Autorky Joni Marie Newman a Gerrie Lynn Adams jsou Američanky a každou přivedlo k veganství něco jiného. Zatímco Gerriino prvotní rozhodnutí pro čistě rostlinnou stravu bylo ze zdravotních důvodů, tak u Joni šlo především o důvody etické.

Kniha je rozčleněna do osmi kapitol. První kapitola „Udělejte to pro své zdraví“ se zaměřuje na vysvětlení

čtvrtek 2. července 2015

27/52: Lívanečky z quinoy

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez cukru

S bezlepkovými recepty jako by se u mě poslední dobou roztrhl pytel, nemyslíte? Ani další recept nebude jiný... Ale dopředu musím říct, že je to opravdu pecka. Lívance z quinoy, naprosto bez jakékoliv mouky a přitom chuťově dokonalé! A přitom příprava je tak jednoduchá. Doporučuji dělat opravdu malé lívanečky a nechat pořádně propéct, pak se Vám nebudou trhat. Pokud chcete servírovat naslano, tak pouze vynechejte skořici. A pokud budete recept zkoušet, nezapomeňte mi napsat, jak Vám chutnalo. Krásný den a teď už hurá na samotný recept...

Suroviny (2 porce):

středa 1. července 2015

26/52: Jáhlovo-pohankové sušenky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Bezlepkové
Intolerance laktózy
Bez cukru

Tento týden si dávám bez lepku... Chtěla jsem si vyzkoušet, zda mi bude lépe a taky zda to bude mít nějaký vliv na trávení kojeného miminka a na bolesti bříška... Přeci jen lepek je dost diskutované téma, tak jsem se rozhodla to zkusit. Dnes jsem třetí den bez lepku a jsem spokojená, cítím se dobře. Jediné co mi chybí je to, že si nemůžu uvařit běžné věci na které jsem zvyklá a musím více vymýšlet... A hlavně nejde jen tak vzít kus chleba, pomazánku a večeře je na světě :-), ale člověk musí víc přemýšlet a vařit... Ale to je jen o zvyku...
A tak tento týden víc vařím a peču, zkouším nové recepty a jsem nadšená z nových objevů.
Velký oříšek nastává u bezlepkového pečení a nedej bože, když chcete recept ještě bez živočišných komponentů, kokosového oleje a různých "super" bezlepkových pečících směsí, bez palmového oleje a ještě k tomu zdravý a bez cukru :-), to už je úkol hodný mistra.
A tak jsem se do této výzvy pustila naplno, zapojila svou intuici a výsledkem mi jsou nejlepší zdravé, veganské sušenky bez lepku, jaké jsem kdy pekla. Nevěříte? Vyzkoušejte...

Suroviny (cca 16 sušenek):

Zapečená ovesná kaše s jablky a skořicí

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Krásný první prázdninový den :-). Věřím, že si léta užíváte plnými doušky, stejně jako já se Stellinkou :-). Dnes pro Vás mám jeden výtečný tip na snídani, který jsem objevila v kuchařce Lahodně s Ellou, která je zaměřená na bezlepkové veganské recepty. Tento recept nezklamal a opět patří do kategorie rychlých, chutných a nenáročných na suroviny.

Na výtečnou snídani budete potřebovat (2 porce):