pátek 17. července 2015

Meruňkový koláč s mandlovou drobenkou

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy

Dnešní recept na výborný koláč je upravenou verzí receptu z kuchařky Veganské vaření a musím říct, že je opravdu dobrý. Je to recept pro milovníky mokrých moučníků, nikoli nadýchaných, ale ve spojení s meruňkami a drobenkou se jedná opravdu o pochoutku.

Suroviny:

Těsto:
400 g sójového jogurtu
2 lžíce rozdrcených lněných (chia) semínek
150 ml rostlinného oleje
300 g špaldové mouky
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
50 g mletých mandlí
100 g třtinového cukru (dala jsem méně)
1 vanilkový cukr
Drobenka:
100 g hrubé špaldové mouky
100 g mletých mandlí
50 g rapadury (nebo třtinového cukru)
rostlinný olej dle potřeby (zhruba 50 - 70 ml)
meruňky

Sójový jogurt promíchejte s lněnými semínky a olejem a nechte 10 minut odstát. Smíchejte špaldovou mouku, prášek do pečiva, mleté mandle, cukr a vanilkový cukr a přimíchejte jogurtovou směs.
Těsto vylijte na pečícím papírem vyložený plech, zaskládejte ovocem a posypte drobenkou, kterou si připravíte promícháním hrubé špaldové mouky, mletých mandlí, rapadury a oleje. Oleje dejte tolik, aby vznikla krásná drobenka.
Pečte v předehřáté troubě při 180°C asi 40 minut, poté troubu vypněte a nechte v ní moučník ještě 10 minut dojít.
Dobrou chuť!

První vlaštovku o vyzkoušení receptu provedla Michaela Vaškovicová, která místo jogurtu použila jablečnou přesnídávku, část mouky nahradila mletými ovesnými vločkami a jak sama říká, příště zkusí dát ovesné vločky i do drobenky.  A místo části oleje použila burákové máslo. Mňaaam. To zní dobře, že? A koláč se prý povedl a všichni si jej chválí. A jak se povedl, no nádherně... Přesvědčte se sami :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den