Linecké cukroví bez palmového oleje
Celozrnné linecké z čerstvě namleté mouky
Vhodné pro:Vegan
Vegetarian
Bez palmového oleje
Intolerance laktózy
Bez cukru
Bez pšenice
Bez sóji
Jak na linecké cukroví bez palmového oleje?
Upřímně jsem si myslela, že je to nereálné. Upéct dobré linecké cukroví, které je pro mě spolu s perníčky a rohlíčky symbolem vánoc, ve veganské verzi bez palmového oleje a cukru... No a jde to... Sice se pár pokusů moc nevyvedlo, ale tato podoba je finální a jsem s ní spokojená. Ale nikomu nebráním udělat si klasiku :-) s cukrem, pšeničnou moukou a ztuženým tukem... Jen jsem chtěla variantu, kterou si může dát i S. a hlavně co nejvíc cruelty free :-). Doporučuji péct tak 7 dní před Vánoci :-).
Suroviny
300 g hladké špaldové mouky (použila jsem žlutou z Lídlu)
75 g hladké pohankové mouky (Šmajstrla)
1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
75 g řepkového oleje
125 g rýžového sirupu (Danfood) (nebo kukuřičného)
kůra z 1 citronu (v Lídlu mají bio ;-))
1/2 lžičky mleté vanilky
kvalitní marmeláda (ideálně 1:1 jahodová:rybízová, já použila malinovou slazenou třtinovým cukrem z DM)
75 g hladké pohankové mouky (Šmajstrla)
1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
75 g řepkového oleje
125 g rýžového sirupu (Danfood) (nebo kukuřičného)
kůra z 1 citronu (v Lídlu mají bio ;-))
1/2 lžičky mleté vanilky
kvalitní marmeláda (ideálně 1:1 jahodová:rybízová, já použila malinovou slazenou třtinovým cukrem z DM)
Postup
Ze všech surovin (kromě marmelády) vypracujte těsto. Pokud se vám i po pár minutách zpracování bude těsto drolit, přidejte lžíci vody a zpracovávejte dál. Trvá to asi 10 minut, chce to pořádnou ruční práci ;-). Poté nechte těsto alespoň půl hodiny odpočinout. Po odležení se s těstem lépe pracuje.
Následně rozválejte těsto mezi dvěma pečícími papíry a vytvarujte tvary podle libosti.
Vyválení mezi papíry je důležité proto, že u tohoto těsta není dobré zapracovávat další mouku, tak na to myslete :-).
Po vykrájení pečte při 150°C zhruba 10 - 12 minut. Jen lehounce dozlatova.
Po vychladnutí slepujte marmeládou a nechte pár dní odležet, linecké krásně zvlhne a bude přesně takové, jaké má být.
Veselá Vánoce
Následně rozválejte těsto mezi dvěma pečícími papíry a vytvarujte tvary podle libosti.
Vyválení mezi papíry je důležité proto, že u tohoto těsta není dobré zapracovávat další mouku, tak na to myslete :-).
Po vykrájení pečte při 150°C zhruba 10 - 12 minut. Jen lehounce dozlatova.
Po vychladnutí slepujte marmeládou a nechte pár dní odležet, linecké krásně zvlhne a bude přesně takové, jaké má být.
Veselá Vánoce
Dobrou chuť!
Vaše Lenča
Zapomněla jsem na ten pečící papír..., po upečení je docela tvrdé, tak budu doufat, že to správně zvlhne. Jinak je to makačka :-). Krásné Vánoce. Martina
OdpovědětVymazatKrásně změklo poté, co jsem je slepila marmeládou a nechala pár dní odležet ;-)
Vymazat