pondělí 12. prosince 2016

Zelné kapsy

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje

V záplavě sladkých vánočních receptů přijde jistě vhod jeden slaný. Miluju kynuté pečivo, zvlášť teď, když jsem se naučila veganské verze, které chutí předčí ty neveganské. A tak vám přináším jeden vyladěný recept na zelné kapsy, které jsou skvělé na různé párty nebo třeba na Silvestra. I přesto, že jsou dobré i druhý den, doporučuji je péct čerstvé, tak vyniknou nejvíce. 

Suroviny:
300 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
1, 5 lžičky mořské soli
480 g špaldové hladké mouky
1 bal. sušeného droždí

Náplň:
2 cibule
2 lžíce řepkového oleje
1 uzené tofu
kysané zelí (asi půl kila)
1 lžička oblíbeného koření (něco ve stylu grilovacího)

Na potření:
rostlinné mléko
grilovací koření (nebo jako my Pikantní koření bez soli od Sonnentoru)

Ze všech surovin vypracujte těsto a nechejte v teple asi hodinu kynout. 

Mezitím si připravte náplň: Na oleji orestujte dozlatova cibulku pokrájenou na pásky, poté přidejte tofu a zas krátce restujte. Nakonec přidejte pokrájené a okapané kysané zelí a koření. Rychle orestujte a nechte zchladnout.

Těsto vyválejte na pomoučněném vále a rozkrájejte zhruba na 14 - 16 čtverců. Na polovinu dejte náplň, překlopte a zamotejte tak, aby z kapsy nic nevyteklo, viz foto. 

Dávejte na plech vyloženým pečícím papírem dost od sebe, ještě nakynou. Na jeden plech (40 x 40) dávám 6 - 7 kousků. 
Každou kapsu potřete mlékem a posypte kořením a nechte 15 minut kynout.
Troubu rozehřejte na 180°C. Poté pečte dozlatova. Nevím přesný čas, záleží na velikosti atd. Ale určitě 20 minut :-). 

A příště se můžete těšit zas na jednu knižní recenzi ;-). Krásný advent...

P.S. - Kdybyste věděli o nějaké fotografce či fotografovi z Brna a okolí, co by chtěl spolupracovat s mou maličkostí, ozvěte se mi na email: zdrave-jist@seznam.cz

4 komentáře:

  1. Různé záviny a kapsy s kysaným zelím mám ráda. Dosud jsem je pekla z listového těsta, které ale(bohužel i to kvalitnější), obsahuje palmový olej. Zkusím tedy kynuté ,,zelňáky" podle Vašeho receptu:-)
    H.

    OdpovědětVymazat
  2. kysané zelí miluju a tohle vypadá skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrota převeliká! Díky za recept, určitě brzo zopakuju :)
    Káča

    OdpovědětVymazat
  4. áááá,mňam!!! Moc díky za tento recept, už se těším, až je vyzkouším

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den