Zelné kapsy
Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez palmového oleje
V záplavě sladkých vánočních receptů přijde jistě vhod jeden slaný. Miluju kynuté pečivo, zvlášť teď, když jsem se naučila veganské verze, které chutí předčí ty neveganské. A tak vám přináším jeden vyladěný recept na zelné kapsy, které jsou skvělé na různé párty nebo třeba na Silvestra. I přesto, že jsou dobré i druhý den, doporučuji je péct čerstvé, tak vyniknou nejvíce.
300 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
1, 5 lžičky mořské soli
480 g špaldové hladké mouky
1 bal. sušeného droždí
Náplň:
2 cibule
2 lžíce řepkového oleje
1 uzené tofu
kysané zelí (asi půl kila)
1 lžička oblíbeného koření (něco ve stylu grilovacího)
Na potření:
rostlinné mléko
grilovací koření (nebo jako my Pikantní koření bez soli od Sonnentoru)
Ze všech surovin vypracujte těsto a nechejte v teple asi hodinu kynout.
Mezitím si připravte náplň: Na oleji orestujte dozlatova cibulku pokrájenou na pásky, poté přidejte tofu a zas krátce restujte. Nakonec přidejte pokrájené a okapané kysané zelí a koření. Rychle orestujte a nechte zchladnout.
Těsto vyválejte na pomoučněném vále a rozkrájejte zhruba na 14 - 16 čtverců. Na polovinu dejte náplň, překlopte a zamotejte tak, aby z kapsy nic nevyteklo, viz foto.
Dávejte na plech vyloženým pečícím papírem dost od sebe, ještě nakynou. Na jeden plech (40 x 40) dávám 6 - 7 kousků.
Každou kapsu potřete mlékem a posypte kořením a nechte 15 minut kynout.
Troubu rozehřejte na 180°C. Poté pečte dozlatova. Nevím přesný čas, záleží na velikosti atd. Ale určitě 20 minut :-).
A příště se můžete těšit zas na jednu knižní recenzi ;-). Krásný advent...
P.S. - Kdybyste věděli o nějaké fotografce či fotografovi z Brna a okolí, co by chtěl spolupracovat s mou maličkostí, ozvěte se mi na email: zdrave-jist@seznam.cz
Různé záviny a kapsy s kysaným zelím mám ráda. Dosud jsem je pekla z listového těsta, které ale(bohužel i to kvalitnější), obsahuje palmový olej. Zkusím tedy kynuté ,,zelňáky" podle Vašeho receptu:-)
OdpovědětVymazatH.
kysané zelí miluju a tohle vypadá skvěle! :)
OdpovědětVymazatDobrota převeliká! Díky za recept, určitě brzo zopakuju :)
OdpovědětVymazatKáča
áááá,mňam!!! Moc díky za tento recept, už se těším, až je vyzkouším
OdpovědětVymazat