středa 28. března 2018

Jak nahradit vajíčko


Toto téma je v dnešní době více a více aktuální. Ať už vejce nejíte z jakéhokoliv důvodu, můžu vás uklidnit, tak téměř ve všech variantách se dá nahradit. Zatím jsem asi nenašla recept, který by nešel připravit bez vajíček. Někdy to sice chce trošku alchymie, ale co....

Proč vajíčka nekupovat?
Etická stránka - chov slepic je stále dost tristní. I přes kampaně a snahy pořád existují slepice žijící v klecích, které za celý život vidí Slunce a trávu jen při cestě na smrt. V případě podestýlek jde o často obrovský počet slepic na malém place, který popírá jejich přirozenost a dochází k častému napadání slepic mezi sebou. Ani slepice z volného chovu nebo farem nejsou "etickou volbou", protože za každou slípkou, nesoucí vejce je kohoutek, který byl po vylíhnutí patrně zplynován či zaživa rozdrcen v drtičce. A téměř každá slípka (i ta od babičky ze dvorku), která v momentě kdy přestane snášet nebo se sníží intenzita a počet snášených vajec skončí pod nožem.

Ekologická stránka - Můžete mě vysvětlit českou vlastnost, kdy v případě, že se vejce zdraží a stojí třeba i 9 Kč kus, tak plno lidí brojí proti klecovým chovům, jak je to špatně, ale v momentě, kdy v Superhypermarketu dají do letáku "plato vajec za 59 Kč), tak jdou boje stranou a lidi kupují vejce jak blázni po desítkách? Plno lidí je bojovníky za lepší podmínky zvířat ve velkochovech (nebo orangutanů na Sumatře) jen do té doby, než přijde na řadu slovíčko "AKCE".... To pak jdou zásady stranou? Maso, mléko, vejce, palmový olej... Vážně?


1. Banán/jablečné či dýňové pyré


  • Nejjednodušší náhradou je nahradit vejce buď rozmačkaným banánem (1/2 banánu = 1 vejce) nebo zhruba 1/4 hrnkem jablečného či dýňového pyré. 
  • Můžete využít v moučnících tam, kde se používá vejce v celku
  • těsto nebude suché, bude krásně vláčné
  • cena: zhruba 3 - 6 Kč / 1 vejce
  • Tip: skvělá náhrada do lívanců, litých perníků 



2. Hraška



  • univerzální a český výrobek, který si zamilujete
  • existuje ve 3 variantách - pikantní, na zahušťování a vanilková
  • Na zahušťování - slouží spíše do slaného vaření, krásně s ní zahustíte omáčky, polévky, připravíte báječné pomazánky, bešamel (bez mléka), ...
  • Pikantní - slouží především k obalování. Já pikantní hrašku používám i k zahušťování gulášů, kořeněných polévek. Krásně jídlo dochutí. Nejvíce však tuto hrašku využívám na obalování. Třeba klasiku "chleba ve vajíčku" uděláte tak, že si připravíte těstíčko z hrašky a vody a obalíte chléb v něm. Báječná lahoda. A co teprve zelenina obalená a osmažená v tomto těstíčku. Mňam.
  • Vanilková - slouží k sladkému vaření a pečení. Báječný je například nepečený cheesecake z Hrašky či jako náhrada vajec v moučnících. Použít můžete všude tam, kde se dá vejce v celku. Moučník navíc udělá takovou lahodnou krustu. Skvělá jako náhrada do palačinek a waflí.
  • navíc hraška má skvělé výživové vlastnosti. Takže když potřebujete jídlu dodat minerály a bílkoviny, prostě přidáte při vaření trochu hrašky a je to... Já občas dcerce přidávám vanilkovou hrašku do vařených kaší. 
  • 1 vejce = 20 g Hrašky, bal. 250 g stojí okolo 36 Kč a nahradí zhruba 12,5 vejce = 1 vejce = necelé 3 Kč
 3. Solamyl (bramborový škrob) / kukuřičný škrob
 Zdroj: droetker.cz
  • má podobné vlastnosti jako Vajahit
  • 250g, cca 25 - 30 Kč,koupíte ve všech větších obchodech 
  • cena 1 "vejce":  0,75 Kč - 1, 60 Kč
  • 1 lžíce (cca 15g) solamylu = 1 - 2 vejce
  • složení: bramborový škrob
  • výhody: zřejmě nejlevnější náhražka. Snadno dustupné i pro lidi, kteří nenavštěvují zdravou výživu ;-)
  • nevýhody: nenahradíte vejce tam, kde potřebujete našlehaný bílek kvůli kyprosti těsta.
  • využití: viz Vajahit
  • Moje zkušenost: bramborový škrob nepoužívám
4. agar / psyllium
Zdroj: probuzeni.blogspot.com

  • 1 sáček agaru (15 Kč) nahradí 1 - 3 vejce 
  • cena 1 "vejce": agar 5 - 15 Kč 
  • 1 lžička psyllia a 1 šálek vody nahradí 2 vejce
  • cena 1 "vejce": do 1 Kč, záleží na druhu koupeného psyllia
  • výhody: Levné, bezchuti. Neovlivní výslednou chuť. Agar a psyllium vám navíc dodají i spoustu vitamínů.
  • nevýhody: nenahradíte vejce tam, kde potřebujete našlehaný bílek kvůli kyprosti těsta.
  • Moje zkušenost: agar i psyllium používám místo vajec běžně. Např. psyllium přidávám do kynutého těsta, je pak i lépe stravitelné.
5. lněné semínko / chia semínko
 Zdroj: zdravanota.cz
  • 300 g lněné semínko cca 30 Kč
  • 2 lžičky lněného semínka plus 1/4 hrnku vody - nechat nabobtnat (bude z vody sliz) a poté pomixujte = 1 vejce
  • cena 1 "vejce" cca 1 Kč
  • výhody: levné, zdravé, plné zdraví prospěšné vlákniny
  • nevýhody: mixování, náročnější na přípravu
  • použití: zase stejné jako u výše uvedených. Jen pozor na hnědou barvu lněného semínka. Ale existuje i loupané, světlé. :-)
  • Moje zkušenost: rozmixovaný gel z 1 lžíce lněných semínek a 3 lžic vody je skvělou náhradou v cukroví, kynutých knedlících apod. 
  • Stejné vlastnosti mají i chia semínka, jen ta cena je vyšší.
6. rýžová mouka

  • 400g rýžové mouky, cca 35 Kč
  • 1 lžíce mouky a 2-3 lžíce vody místo 1 vejce
  • cena 1 "vejce"  cca 1,80 Kč
  • lze s ní nahradit vejce v masitých pokrmech jako je např. sekaná, nebo např v bramborácích (tam kde je hodně tuku) 
  • Moje zkušenosti: podobný efekt jako škroby, v bezlepkové variantě. Mně osobně moc tato varianta nechutná, proto ji nepoužívám. 
7. cizrnová voda

  • náhrada vaječného bílku
  • skvělá alternativa do třených těst, můžete vyrobit pusinky, použít při přípravě majonézy apod.
  • 3 lžíce aquafaby jsou náhradou za 1 vejce
  • cena za 1 vejce = dá se vůbec počítat cena u něčeho, co se běžně vylívá do odpadu? 

8. černá sůl


  • Tam, kde vám nejde ani tak o vejce samotné, jako spíš o tu chuť, můžete vejce nahradit černou sopečnou solí Kala Namak. 
  • výhodou této soli je její složení bohaté na minerály, zejména železo. 
  • Cena okolo 35 Kč za 100 g
  • Tip: tofíčkovou pomazánku, sojanézu a míchaná tofíčka si už bez černé soli nedokážu představit


8. nic 
Ne, nedělám si legraci. Opravdu jsou takové recepty, kde vajíčko být vůbec nemusí. A ani jej nemusíte ničím nahrazovat. Prostě jen v těstech, kde je tuk místo vejce přidejte trošku tuku navíc. :-) Jak jednoduché, že? Vhodné např. u kynutých těst.

Na závěr přidávám ještě další typy. Jelikož se nedomnívám, že by kypřící prášek nebo droždí patřilo do mnou schváleného pohledu na zdravé stravování, uvádím je jen jako možnost. Sama bych v tomto případě vejce nenahrazovala ani jedno z níže uvedených alternativ!
kypřící prášek (1 prášek do pečiva, 1/2 lžíce vody, 1/2 lžíce oleje), instantní droždí (1 sáček a 1/4 l vody = 1 - 2 vejce)

A na závěr pár konkrétních jídel a jak je připravit bez vajíček:

Chleba ve vajíčku - chleba obalit v těstíčku z Hrašky pikant.

Míchaná "vajíčka" - Na oleji orestujte cibulku. Přidejte na kostičky nakrájenou polovinu z uzeného tofu a restujte do křupava, pak přidejte vidličkou rozmačkané bílé tofu a krátce opečte. Osolte černou solí (Kala Namak), přidejte kurkumu, pepř a podlijte troškou rostlinné smetany. Olalá "tofíčka" s vaječnou chutí jsou na světě.

Majonéza/tatarka - 2 hrnky řepkového oleje v mixéru vymixovat s 1 hrnkem sojového neochuceného mléka. Vyšlehejte do tuha, pak přidejte lžíci plnotučné hořčice, černou sůl a máte perfektní majonézu. Tatarku dochutíte sterilovanou okurkou, cibulkou, tamari sojovou omáčkou, solí a pepřem.

Poleva na perníčky - elektrickým šlehačem vyšlehejte cizrnovou vodu do tuha, poté přimíchejte moučkový cukr. Trvá to déle než klasická varianta bílek - cukr. Spíše tak 15 - 20 minut šlehání šlehačem. Podobně uděláte i pusinky, kokosky.

"Vajíčková" pomazánka - u nás asi nejoblíbenější, děláme ji aspoň 2x měsíčně a na veškeré oslavy a grilovačky. Recept ZDE.

Případně, když mě napadne ještě něco, tak dopíšu..



A čím nahrazujete vejce vy? Případně, chybí vám tu nějaká náhražka? Ráda doplním.

7 komentářů:

  1. U toho vajahitu bych do nevýhod dala, že není vhodné pro vegany:)

    OdpovědětVymazat
  2. díky ;-) dopíšu :-) neuvědomila jsem si tu syrovátku... děkuju

    OdpovědětVymazat
  3. Vajahit sme mohli používať pokiaľ bola dcéra vegetariánka, ale "nestihli" sme to. Už je vegánka a miesto vajec používame: 1/2 zrelého banánu = 1 vajce alebo 50g bieleho tofu = 1 vajce. Solamyl som zatiaľ nevyskúšala, neviem mu prísť na "chuť" (na varenie používam Gustin). Psyllium doma máme, ďakujem za tip, vyskúšame, kysnuté cesto robíme pomerne často. O ľane som počula, zatiaľ nevyskúšala.

    OdpovědětVymazat
  4. Doplňuji Hrašku pokud neznáte, používám a mohu jen doporučit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jééé jak jsem na ni mohla zapomenout :-) doplním :-)

      Vymazat
  5. dceři se projevila alergie, takže díky za tipy. Osvědčila se mi i zakysaná smetana a to hlavně při zapékaných pokrmech jako fr. brambory, šunkafleky, zemlbába nebo třeba i do palačinkového těsta. Na chuti není nic poznat a jedna 200ml smetana = 1-2 vejce

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě doplňuji sójovou mouku. Přidávám zejména do kynutých těst. Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den