3 zázraky ze zahrady na silnější imunitu

3 zázraky ze zahrady pro silnější imunitu

Velice aktuální téma. Nechci být negativní, děsu plných článků je plný internet. Pojďte si spolu se mnou projít pár tipů, které mohou posílit imunitu. 

Moje babička vždy říkala, že nám nejvíce pomáhá to, co roste okolo nás. Že pomeranč z druhé strany zeměkoule nám nedá stejnou službu, jako šípový čaj z šípového keře rostoucího v rohu vaší zahrady. 

Moudrá to žena.

Pokud máte možnost, vyražte ven a nasbírejte si na zimu šípky, rakytník a naložte si domácí kysané zelí. Proč? To se dozvíte v dnešním článku.

Víte co mají šípky, rakytník a kysané zelí společného?

Pro mnohé zajisté nebude překvapením, že tyto potraviny mají obrovský podíl vitamínu C.

A vitamín C je spolu s vitamínem D (o němž jste si mohli přečíst v minulém článku ZDE) stěžejním vitamínem potřebným pro silnou a zdravou imunitu. 

Rakytník 



  • obsahuje 40 - 1300! mg vitamínu C ve 100 g čerstvých bobulí (Jeden z nejvýznamnějších přírodních zdrojů)
  • DDD vitamínu C je obsažena údajně už v pouhých 10! bobulkách
  • dále obsahuje vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové, karotenoidy, A, D, E, K (zadek :D , vitamíny rozpustné v tucích, tak nás to učil profesor Dojiva na gymplu)
  • stopové prvky jako železo, bór či mangan 
  • obsahuje také alkaloid hyppophein, který se v lidském těle přeměňuje na hormon štěstí serotonin :-)
  • Máte podzimní depku z toho, že můžete být nemocní? Jezte rakytník :D

Jak zpracovávám rakytník já?

Vzhledem k jeho divné chuti ho nedokážu pozřít jen tak. Naučili jsme se mixovat cca 30 - 40 kuliček rakytníku s několika lístky, kapkou bezové šťávy a perlivou vodou. Je to výborná limonáda, která chutná i dětem.

Z listů i plodů děláme i čaj. Pozor! Vitamín C se ničí vysokou teplotou, proto jako zdroj vitamínu C volte raději lisovanou šťávu, nikoli čaj. 

Plody zamrazujeme, sušení se nám moc neosvědčilo.

Šípky



  • obsahuje zhruba 420 mg vitamínu C na 100 g čerstvých plodů
  • čaj z šípků obsahuje minimum vitamínu C, neboť dochází k zalití vroucí vodou, lepší je šípky nakrájet a zalít vlažnou vodou a nechat přes noc luhovat. 
  • dále šípek obsahuje vitamín A, K, PP, B1 a B2
  • najdete ho téměř všude, má rád slunná stanoviště, většinou ve stráni. My ho máme ve struze i na zahradě a krásně si ho hýčkáme. 

Jak zpracovávám šípky já? 

Vzhledem k tomu, že ho sbírám hlavně kvůli vitamínu C, tak čaj připravuji tak, že šípky pokrájím, zaliju 40 °C vodou a nechám přes noc luhovat, ráno scedím, lehce ohřeju a piju. Chuť není tak intenzivní, ale zas je plná vitamínu C. :-)

Kysané zelí



  • obsahuje zhruba 10 mg vitamínu C ve 100 g kysaného zelí
  • dále obsahuje vitamín E, K, A, kyselinu listovou
  • stopové prvky vápník, draslík, železo a mangan
  • a především probiotika, které zlepšují zažívání a stav střev
  • díky této kombinaci jde o naprostý unikát a v zimě, kdy je nedostatek ovoce a zeleniny (lokální), je zelí nepostradatelné. 

Jak zelí používám já?

Moje děti zelí milují, což je skvělé. Přes zimu sníme každý den minimálně vrchovatou lžíci denně. Zelí si nakládáme sami, kupujeme už nakrouhané tuřanské zelí, které si nakládáme. Používáme 180 g soli na 10 kg čerstvého zelí, 1 pytlík kmínu a zhruba 1 kg nakrájené cibule. Zelí se řádně našlape, namačká do zeláku a nechá zhruba týden v chodbě, kde je cca 18 - 20 °C, jakmile se rozjede kvasný proces, dáváme zelí do garáže, kde nám vydrží bez problému do března.  

Tip od babičky 

Přes zimu denně šípkový čaj, hrst rakytníku, lžíci kysaného zelí a jedno jablíčko a nemoce se nám vyhnou obloukem. 
(A když nevyhnou, vitamín C zmírňuje příznaky onemocnění a my se cítíme dříve lépe.)

Použité fotky jsou z https://pixabay.com/

Hodně zdraví

Vaše Lenča

P.S. Už máte můj nový vánoční e-book Veganské Vánoce od A do Z, který vás provede celým vánočním časem od první adventní neděle až po novoroční oběd? Ne? Tak mrkněte SEM a dozvíte se, jak jej získat i náhled dovnitř. :-) 


Komentáře

  1. Lenulko, mě šípky chutnají ,když přejdou mrazíkem a utrhnu si ho přímo z větvičky - říkáme tomu marmeládička :-))přeji pěkný podzim

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky