Spekulatius

Spekulatius - typické adventní sušenky z Belgie a Nizozemí

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bez vajec
Bez mléka
ABKM
lze Bezlepkové

Mikulášovo zrcadlo s netradiční chutí

Krásnou první adventní neděli. Čím začít toto nádherné adventní období, než něčím výjimečným a přesto typicky vánočním? Vybrala jsem pro vás letos sušenky Spekulatius, které patří k vánoční pohodě v Belgii, Nizozemí, západním Německu a oblíbili si jej lidé po celém světě. 

Speculatius vděčí za svůj název slovu "speculum", což latinsky znamená zrcadlo. Speculatius by měly odkazovat na život sv. Mikuláše, proto se jim někdy přezdívá "Mikulášovo zrcadlo". Jde o sušenky dnes už poměrně známé, v různých obměnách je dostanete v podobě malých, jednotlivě balených sušenek v kavárně ke kávě jako pozornost podniku. 
Mně fascinují svou kořeněnou chutí, která se myslím báječně hodí i k našim českým Vánocům, vždyť obsah koření je tak typický i pro naše svátky - badyán, skořice, hřebíček, muškátový ořech, kardamom mnozí přidáváme i do našich perníčků. Jen ten poměr je trochu ostřejší. 
Tak jdeme si je upéct? Můžete si připravit i bezlepkovou verzi. S těstem se pracuje dobře, jen sušenky jsou křehčí než u lepkové verze, tak opravdu nechejte na plechu zcela vychladnout. 


Suroviny

250 g hladké špaldové mouky (pro bezlepkovou verzi doporučuji použít tuto směs od Probio)
špetka soli
125 g mletého třtinového cukru
2 lžičky směsi koření Spekulatius (moc doporučuji navštívit obchůdek Sladká vanilka, paní Žaneta má úžasné vlastní kořenící směsi nejen na Spekulatius, ale i na perníčky, štrúdl, chleba a další. Jsou úžasné.)
1 lžička vanilkové Hrašky
2 lžíce vody
125 g rostlinného tuku typu Alsan Bio
50 g mletých mandlí

Postup

Ze všech surovin vypracujte hladké, nelepivé těsto.

Těsto nechejte alespoň 30 minut odležet v chladu.
Vyválejte plát o šířce zhruba 0,8 cm, poprašte lehce moukou a otiskujte embasované razítko, poté vykrájejte kolečka, položte na plech vyložený pečícím papírem a dejte na 15 minut do lednice.

Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C.

Po 15 minutách dejte plech péci. Pečte 15 minut nebo dokud nebudou sušenky zlátnout.

Nechejte vychladnout na plechu. Poté skladujte ve vzduchotěsné krabici v suchu a chladu.

Vydrží dlouho, při správném skladování i déle než měsíc.


Dobrou chuť!

Vaše Lenča

Můj vánoční e-book Veganské Vánoce od A do Z, který obsahuje přes 40 skvělých receptů, které vás provedou celým adventem od první adventní neděle až po novoroční oběd si můžete zakoupit napsáním na email: zdrave-jist@seznam.cz za 199 Kč. 
Více o ebooku si můžete přečíst ZDE


Komentáře

Oblíbené příspěvky