Marmeláda z moruše

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové

Znáte moruše? Překvapivě jsem zjistila, že morušovník je v dnešní době již skoro zapomenutým stromem, který se v Česku skoro nevyskytuje. Naštěstí v mém okolí je stromů spousty a proto si můžu tuto slaďoučkou a zdravou dobrůtku dopřávat každoročně dosytosti. Moruši jsem si oblíbila natolik, že máme v plánu na podzim zasadit si stromeček morušovníku i na své zahradě. Věděli jste, že z jednoho stromu moruše můžete sklidit i více jak 90 kg plodů? A že plody moruše nedozrávají najednou, ale v průběhu dvou měsíců, což z nich dělá senzační sezónní ovoce, kterého si můžete dopřát dosytosti? 

Plody moruše jsou bohatým zdrojem železa. Pouhých 100 g plodů obsahuje 23% doporučené denní dávky. Kromě železa obsahují i vitamín C, vitamín E, vitamíny skupiny B, pektiny, karoten, draslík, fosfor, křemík, hořčík a vápník. 
Moruše obsahují rovněž antioxidant resveratrol, který je obsažen například i v červeném víně, v rozinkách, což je výborná látka v boji proti rakovině prsu, prostaty, plic a kůže. Resveratrol obsahují jen tmavé plody moruše. 
Rovněž má moruše detoxikační účinky a používá se při léčbě bolesti v krku a při pomoci s odkašláváním. 
Zdroj: mojezahrada.cz

Druhů moruše existuje více jak 15. Nejčastěji narazíte na bílé plody, červené plody a černé plody. Všechny jsou chutné a slaďoučké. Dříve naši předci moruši sušili a rozdrceným práškem sladili kaše a různá jídla. Rovněž se moruše používá na barvení např. vína.

Plody moruše si vychutnávejte nejčastěji syrové. Já si několik let přála vyzkoušet moruše v podobě marmelády a tak jsem se do ní letos pustila. A musím říct, že chuťově lepší marmeládu asi neznám... Nevěříte? Vyzkoušejte sami :-).

Suroviny (cca 5 skleniček o obsahu 250 ml):
1 kg plodů moruše
150 - 200 g třtinového cukru
10 g agaru
2 g kyseliny citronové
(anebo 1 bal. želírovacího přípravku místo agaru a kys. citronové)

Plody moruše opláchněte a dejte do hrnce s dvojitým dnem. Povařte s cukrem a kyselinou citronovou. Po asi pěti minutách varu přidejte v trošce vody rozmíchaný agar a opět krátce povařte. Poté již jen horké plňte do vysterilizovaných sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Takto nechte alespoň 5 minut a poté můžete sklenice otočit zpátky. Nechte zcela vychladnout. 
Výborné např. na palačinky, lívance, do kaší atd. :-)

Komentáře

  1. Ahooooj:-) za chvilku jdeme na morusi a zkusime marmeladu:-) pak dam vědět jak to dopadlo,moruse jsou moc dobre,my je známé,ale moc lidi ne,tak aspoň muzeme dat uchutnat tu sladkou a luxusni chuť morusi:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, pekny clanek. Znam morusi jiz od detstvi, naprosto ji zboznuji. Az letos jsem se ovsem pustila do vyroby marmelady. Je chutove skvela, ale mam ji same seminko. Mozna ji priste zkusim malinko precedit. Rikam si, jestli za to mohla konkretni varka plodu, nebo vam dopadla taky tak? Dekuji a hodne peknych chvil u kuchteni! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, taky mám marmeládu samé semínko, ale osobně mi to nevadí. případně se dá vymačkat šťáva a z té pak udělat marmeládu ;-)

      Vymazat
  3. Rozvařit, tyčovým mixerem rozmixovat a přepasírovat, zůstane čistá a hustá šťáva.
    Dělám tak i maliny, rybíz, rakytník,... Prostě všechno, co má jadýrka.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky