Květinová kuchařka - recenze

V momentě, kdy se mi naskytla možnost napsat další recenzi pro Klub knihomolů na Květinovou kuchařku od Jany Vlkové, kterou vydalo nakladatelství Smart press, neváhala jsem ani minutu.
Jakmile se totiž jedná o novou publikaci vydanou ve Smart pressu, téměř vždy je to sázka na jistotu, že se bude jednat o dokonale zpracovanou, krásnou a povedenou knihu či kuchařku. V nakladatelství vyšly například moje oblíbené kuchařky Bioabecedář, Biokuchařka, Menu podle Koko, Škoda nevařit či Vánoční kuchařka pro dceru.
Květinová kuchařka Vás zaujme hned na první pohled. Musím konstatovat, že obálka knihy je více než zdařilá. Květinový design, barevnost a vyladěnost detailů není ovšem jen záležitostí obálky, ale prostupuje celou knihou. V knize se nesetkáte pouze s fotografiemi, ale rovněž také s krásnými ilustracemi.

Při prvním listování knihou jsem očekávala především recepty a proto jsem byla o to více překvapená, že kuchařka je takovým spojením pečlivého herbáře plného rad, tipů a triků, který je doprovázen recepty.
Jako holka z vesnice, která již několik let bydlí ve velkoměstě mě kniha donutila vrátit se zpátky ke kořenům a začít zase více objevovat taje přírody. Miluji květiny, byliny a různé rostliny, které nám příroda předkládá během (téměř) celého roku a s jedením květin jsem se již setkala - bylo to na jídelním festivalu ve Vídni před několika lety, kde slečny nabízely k prodeji pralinky zdobené kandovanými květy fialek, měsíčku, plátky růží a mnoha dalšími. Tenkrát mě byliny nadchly a já začala zjišťovat, které divoké "plevely" a květy se dají přidávat do jídla. Vyzkoušela jsem medvědí česnek, lebedu, sedmikrásky, pampelišky a všechny tyto rostliny se staly každoročním obohacením jídelníčku, mimo to jsem od svého táty pochytila recepty na přípravu domácích likérů (například na ořechovku, rybízové víno) a od mámy jsem zas převzala lásku k bylinkám a s velkým nadšením stříhám její bylinné záhony a obohacuji svoje pokrmy čerstvou bazalkou, oregánem, levandulí, yzopem, mátou a dalšími.
Poté co jsem ale poprvé prolistovala Květinovou kuchařku, zjistila jsem, jak malé rozpětí, co se týká jedlých květin a bylin mám. Paní Vlková mi ukázala, že jíst se dá skoro vše a to i rostliny, které by mě ani nenapadlo trhat. Věděli jste například o tom, že se dá jíst kokoška pastuší tobolka, květy ovocných stromů, šeříkové květy, chrpa či jiřina? Já tedy ne.

Celou recenzi si můžete přečíst přímo na stránkách Klubu knihomolů ZDE.

Komentáře

  1. To vypadá nádherně! Mám dojem, že Květinovou kuchařku určitě taky potřebuju :-)
    Na šeříkové květy, že se dají jíst, jsem taky nedávno narazila, dělá se z nich podobný sirup jako z bezinkových květů. A já to zjistila samosebou až po sezóně :-(

    kdyzmamchut

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný blog, moc fandime :-) http://www.zdravavyzivaanebskopeknenivsechno.cz/prodejny-brno-kralovo-pole

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky